Zomerblog: op blote voeten… Vakantie? Dat is: zo weinig mogelijk kleren aandoen en zo veel mogelijk buiten zijn. Niet? Mijn eerste zomertip kon dan ook niets anders zijn dan een activiteit op blote voeten. De volgende weken gaan we nog kamperen, koken, speuren en artistiek doen. Blijf deze blog dus zeker volgen!
Regelmatig blootvoets lopen op verschillende ondergronden is goed voor je coΓΆrdinatie en verstevigt de rugspieren. Het bevordert de darmwerking, stimuleert het hart en regelt de bloeddruk. En je krijgt er meteen een gratis voetmassage bovenop, waardoor je lekker gaat ontspannen en onthaasten. Tot zover de grotemensenpraat; dit is een blog op kindermaat!
Ik loop zelf erg graag op barrevoets en er gaat geen vakantie voorbij zonder dat we ergens een blotevoetenpad passeren om over verschillende ondergronden zoals zand, water, stenen, balkjes, schelpen en houtsnippers te wandelen. Toen onze dochter nog mee op reis ging, had ik steevast een partner in crime om het parcours af te leggen. Tegenwoordig doe ik het alleen, want manlief laat deze activiteit met zijn gevoelige voeten graag aan zich voorbij gaan.



Hieronder:
- een lijstje met 11 blotevoetenpaden in BelgiΓ«
- ook nog een aantal blotevoetenpaden vlak over de grens
- tips om zelf een blotevoetenpad te maken, zowel in de tuin als in huis
Blotevoetenpaden in BelgiΓ«
Barrevoetspad in De Schorre
Een parcours van 700 meter over mossen, kleibroden, modder, zachte kiezels, wol en hooi. Onderweg kom je prachtige houten beelden tegen, gemaakt met een kettingzaag. Breng voor of na je wandeling zeker een bezoekje aan de trollen van Thomas Dambo! Gratis.
Oude Heide in Kapellen
Amper 100 meter lang, maar gelukkig is er een speelbos in de buurt om je nog lekker verder uit te leven. Gratis.
Kaaihoeve in Zwalm
Klein, cirkelvormig blotevoetenpad in de natuurtuin van de Kaaihoeve. Na het blotevoetenpad kan je ravotten in de speeltuin. Gratis.
Blotevoetenpad in Oekene
100 meter wandelen door een fruitboomgaard. En als het fruit rijp is, mag je per persoon 1 stuk plukken. Gratis.
Gentbrugse Meersen
Een natuurlijk wandelpad (dus niet kunstmatig aangelegd) van ongeveer 1 kilometer lang. Je mag van de paden afwijken en je eigen weg zoeken. Je wandelt op steentjes, over gras en een zandheuvel, door modder en water. Na de tocht kan je je voeten spoelen in de sloot en drogen aan het gras of de wind. Speeltuin en speelbos zijn in de buurt. Gratis.
Bourgoyen-Ossemeren
Je vindt dit pad niet ver van het stadscentrum van Gent. Paaltjes, heuveltjes, hoge grassen… Ze zijn er allemaal! Gratis.
Verwonder-je-voetenpad in de plantentuin van Meise
Een pad van 1 kilometer lang, waarbij je ook nog eens door het speelbos loopt. Gratis voor betalende bezoekers van de plantentuin.
Blotevoetenpad Lieteberg
Het 1e en volgens mij langste blotevoetenpad van Vlaanderen. 3 kilometer lang, een leuke uitkijktoren en fijne picknickplekjes. Betalend.
Bigfoot in Oudenaarde
Op een half uurtje wandel je door/over dit blotevoetenpad, dat deel uitmaakt van The Outsider. Bekijk zeker de website, want je kan er allerlei leuke activiteiten doen. Mij lijkt het moerasparcours wel iets. Betalend.
Het Zwin in Knokke-Heist
2 kilometer plezier, waarbij je ook nog eens 10 kijkhutten passeert. Wat Het Zwin nog meer te bieden heeft, lees je op de website. Betalend.
La Ferme de la Planche in Gouvy
Een pad van 3 kilometer lang in een bosrijke omgeving, waarbij je een aantal dieren kan je begroeten. Na de wandeling kan je een bezoekje brengen aan de boerderij. Betalend.



Blotevoetenpaden (net) over de Nederlandse grens
Deze site lijst 8 blotevoetenpaden “in Brabant en ietsjes verder” op. Ik ken enkel dat van Bergen Op Zoom (2,5 kilometer lang). Aan de overkant van de weg ligt een leuke taverne met speeltuin. Naast het blotenvoetenpad vind je nog een klimbos. Het blotevoetenpad is gratis, het klimbos is betalend.
Tips om zelf een (tijdelijk) blotevoetenpad te maken
Geen zin om op verplaatsing te gaan? Dan maak je toch lekker zelf een parcours! Hieronder lees je hoe je dat aanpakt.
Kratten van kunststof zijn ideaal voor tijdelijke blotevoetenpaden. Je kan ze goed tegen elkaar zetten, er kan water in en je materiaal vliegt niet constant in het rond. Voor een binnenparcours kan je werken met wol, stofresten, watten, knikkers, ballonnen gevuld met zand en speeltegels. Of wat dacht je van kussens, zoals een hoofdkussen of een Comfy kniekussen, legoblokjes, sponsjes en een bakje met ijsblokjes? Voor een buitenparcours zijn steentjes, takjes, bladeren, zand, modder, boomschors, grassen en kleine boomstammetjes een must. Je kan ze in bakjes doen (dat ruimt makkelijker op) of gewoon op de ondergrond leggen.
Zin om een permanent blotevoetenpad aan te leggen? Natuurpunt vertelt je er hier meer over.
Check! Hou het veilig. Gebruik geen materialen waaraan kinderen zich kunnen verwonden en zorg dat de bakken niet te hoog zijn.
Check! Hou het logisch. Bewaar modder en water voor het einde, zodat je andere materialen niet vies worden. Leg ook een handdoek klaar, zodat de voeten kunnen worden afgedroogd voor ze aan het volgende rondje beginnen.
Veel plezier gewenst en tot volgende week!
Op zoek naar de andere zomerblogs? Je leest ze hier!



[Deze blogpost kreeg een update op 10/11/2022.]
Nathalie
Elke
Evi Binoir
Elke
Tita
Pingback: Het bewaren en back-uppen van je foto's - Gewoon E
Pingback: Zomerblog: kiekt ne keer hier - Gewoon E