Zomerblog: kunst op straat

Zomerblog: kunst op straat… Onze burgervader, Bart De Wever, liet begin juli op Instagram weten in de Gaston Berghmandreef in Merksem een mooie muurschildering te hebben onthuld in de aanwezigheid van de weduwe en de familie van Gaston. Tot anderhalf jaar geleden associeerde ik het woord muurschildering eerder met archeologische opgravingen, maar sinds ik wat meer in stadsomgevingen ging wandelen, weet ik wel beter.

En bijgevolg gaat de blog van vandaag over street art!

Street art is een kunstvorm gerelateerd aan de graffitibeweging. Onder street art vallen diverse illegaal of legaal aangebrachte kunstuitingen aan de openbare weg die niet onder de pure graffiti vallen en evenmin tot de officiële kunst behoren. Street art komt voor in de vorm van stickers, sjabloondruk en posters, maar ook eigenmachtig geplaatste beelden, muurschilderingen en mobielen vallen hieronder.

Het grote verschil tussen graffiti en andere street art is dat het bij graffiti vaak primair om decoratieve naamtags gaat (en dus om de makers) en dat bij street art meestal de afbeeldingen en de boodschap erachter belangrijker zijn. Het kwaliteitscriterium voor graffiti is de moeilijkheidsgraad en voor street art de originaliteit en uitdrukkingskracht. Veel makers van street-art werken anoniem en verspreiden afbeeldingen zonder tekst of signatuur.

Wikipedia

En het leuke is… street art is tegenwoordig overal aanwezig en helemaal gratis!

Op zoek naar street art in je buurt of in de omgeving van je vakantielocatie? Google dan op “streetart” + “locatie” en je hebt binnen de kortste keren enkele adressen of zelfs een uitgetekende wandeling te pakken.

Hieronder alvast een aantal tips:

 • Street art site van de stad Antwerpen . Antwerpen stad, Luchtbal, Deurne, Merksem, Borgerhout, Berchem,… zowat in alle districten valt er straatkunst te rapen!
 • Street Art Cities . Interactieve map met locaties, foto’s en extra info. Werkt minder vlot op smartphone, maar wel goed gezelschap bij het voorbereiden van je tripje.
 • Route You . Zoeken op “street art” en je krijgt leuke wandelingen te zien.

Street art over de grens?

 • Goes heeft toffe dingen in de aanbieding (en is daarnaast een leuke stad).
 • Shoppen in Breda? Je kan de Blind Walls Gallery, “het museum op straat”, amper missen!
 • En ook in Eindhoven valt één en ander te rapen.

Op zoek naar meer “verhaal”? Ga eens op zoek naar stripmuren! De stad Antwerpen telt 14 stripmuren (hier de link); in Brussel is het aanbod nog groter (hier de link). Altijd fijn om je striphelden op super groot formaat te zien! Ook hier is Google je vriend. Zoeken op “stipmuur” + “locatie” en je bent vertrokken.

Een relatief nieuw fenomeen zijn de bestickerde nutskasten. Bij ons in de wijk kregen 23 nutskasten 2 jaar geleden een kleurige make over (hier de link, met daarop alle locaties – leuke wandeling!). Maar ook in andere districten zijn fijne tekeningen te vinden. Of op de Bredabaan in Brasschaat, om maar iets te zeggen. Surf even naar Tour Elentrik om nog meer adressen te ontdekken.

Street art in de erg brede zin? In ons district kan je dankzij Kabouter Nestor en familie op kabouterjacht. Misschien vallen er bij jou in de buurt ook wel leuke voortuin-kunstwerkjes te spotten?

Dus? Euh? Wat doe ik er mee?

 • Allereerst is er het plezier van de voorbereiding: waar ga je naartoe, hoe reis je, welke route kies je, wat neem je mee?
 • Daarna begint het échte avontuur: de weg vinden, kunst spotten en bestuderen. Wat zie je? Wie is de artiest? Is het jouw stijl? Waarom zou net die locatie gekozen zijn? Neem je een foto? Vanuit welke hoek?
 • En dan thuis: goesting gekregen om zelf kunst te creëren? Haal je krijtjes boven en trek naar buiten. Niets zo leuk als krijten op de stoep! Regent het? Haal een oude rol behangpapier boven of kleef enkele A4-tjes aan elkaar en ga daar mee aan de slag. Maak zo je eigen collectie. En als je afspreekt met een aantal vrienden, kunnen jullie je eigen kunstparcours door het dorp maken. Hoe cool is dat?

Op zoek naar de andere zomerblogs? Je leest ze hier!

[Deze blogpost kreeg een update op 10/11/2022.]

Inspirerende tekst? Delen maar!

1 reactie

 1. Tita

  Er bestaat inderdaad in Antwerpen een striproutewandeling. In Wilirjk op het hoekje van de Heistraat en verbinding naar de Boomsesteenweg staat er trouwens ook een grote van de figuren van Jommeke.

Reactie achterlaten