Zomerblog: kinderen aan de kunst

Hebben je pagadders na het fotograferen van vorige week nog steeds creatieve kriebels? Goed zo! Want vandaag gaan alle kinderen aan de kunst.

Zoals steeds is een goede voorbereiding het halve werk. Bedenk dus eerst welke activiteit je wilt gaan doen (ik geef hieronder 4 voorbeelden), controleer dan of je voldoende materiaal in huis hebt en buig je dan over het onderwerp.

In mijn vorige blogs verwees ik al naar het internet als bron voor creatieve projecten. Maar heb je al overwogen om in de bibliotheek te gaan neuzen? Tot je 26e kan je gratis lid worden/zijn van de Antwerpse bibliotheek. In de meeste andere bibliotheken is dat tot je 18e verjaardag. Breng je lokale bib dus zeker eens een bezoekje!

Laten we eens kijken naar een aantal mogelijkheden:

De striptekenaar

Een striptekenaar moet veel meer kunnen dan gewoon een tekeningetje maken! Alles begint met “het verhaal”. Wie speelt er mee, wat gebeurt er en hoe loopt het af? Welke titel krijgt het verhaal? En dan, meer technisch: hoeveel vakjes telt de strip en wat zet je in de tekstballonnetjes? Welke tekenstijl gebruik je? Kies je voor kleur? Heel veel, soms moeilijke vragen.

Tip: oefen in het begin vooral op je figuurtjes, die je heel vaak opnieuw zal moeten tekenen. Zorg voor een kort en bondig verhaal. Je zal er van verschieten hoeveel tijd er in 1 A4-blad kruipt.

De verhalenschrijver

De verhalenschrijver kan ook best even gaan zitten om na te denken. Vertel je iets dat echt gebeurd is (en vindt de persoon die het meemaakte het ok dat je dat verder vertelt?) of verzin je zelf een verhaal? Begin je bij het begin en eindig je met het einde? Laat je de tijd gekke sprongen maken? Schrijf je je verhaal met de hand? Komen er tekeningen bij?

Tip: maak een tijdlijn zodat je zelf niet in de war raakt tijdens het schrijven. Maak je eerste verhaal niet te moeilijk, zodat je onderweg de moed niet verliest.

De kunstvervalser

Een andere manier om kinderen aan de kunst te krijgen, is ze een bestaand kunstwerk te laten stelen (maar enkel met de ogen!). Kies een bestaand kunstwerk, zoals een schilderij of een standbeeld, en maak dat na. Haal je verf en penselen boven, je wasco’s, wat stoepkrijt of misschien zelfs tijdschriften waarmee je een collage maakt? Heb je een tekenprogramma op de computer staan? Probeer het daar eens mee. Misschien wordt jouw kunstwerk wel knapper dan het origineel?

De (stand)beelduitbeelder

Op Instagram vond ik een super leuk profiel met de naam Tussen Kunst en Quarantaine. Bekende en minder bekende kunstwerken krijgen er op een originele manier een nieuwe versie.

Tip: zoek je extra inspiratie? Kijk eens hier en hier op Pinterest.

Ik ben benieuwd waarmee jouw kinderen aan de slag zijn gegaan. Laat je hieronder iets weten? Deel gerust de werkjes van je kroost op social media en tag dan met #gewoone .

Op zoek naar de andere zomerblogs? Je leest ze hier!

Inspirerende tekst? Delen maar!

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *