Zomerblog: kiekt ne keer hier

Zomerblog: kiekt ne keer hier… Een opvallend fenomeen bij het bekijken van oude (digitale) fotoalbums: tussen 2010 en 202 hebben we opvallend veel foto’s van voeten. Blote voeten, voeten in sokken en voeten in schoenen. Voeten die steeds groter worden en die op verschillende ondergronden staan. De fotograaf (en de eigenaar van de voeten): onze dochter.

Die voeten liepen op vakanties met gemak uren door de speeltuin, door het vakantiehuis of waar dan ook. Maar op het moment dat het woord “wandeling” viel, kwam er een kortsluiting. Dan waren ze kapot, werkten ze niet meer mee en/of deden ze pijn. Een kusje van de mama hielp niet, maar een fototoestel bleek wonderen te doen. Dochterlief trok mee de wereld in en vereeuwigde onze reis vanuit haar perspectief. Dat leverde verrassende beelden op:

 • in de eerste plaats erg veel voetenfoto’s
 • maar ook knuffelbeesten in yoga-poses
 • daarnaast selfies in de auto
 • of onscherpe detailfoto’s van al wat ons pad kruiste
 • ook wel foto’s waarop ik mijn tong uitsteek
 • en tenslotte erg mooie natuurfoto’s

Na een vakantie in Noorwegen in 2011 zette ik een aantal van haar foto’s op Facebook. Ik vroeg vrienden en familie de mooiste foto te liken en die foto werd beloond met een afdruk op groot formaat. De foto pronkt 11 jaar later nog steeds in onze woonkamer en moedigde de daarop volgende vakanties aan om meer mooie beeldjes te schieten.

De ene keer werden ze een achtergrond op mijn smartphone of computer, de andere keer maakte ik een memory-spel. Je maakt het gemakkelijk zelf. Wil je een professionele look, dan kan je online op zoek gaan naar professionele hulp.

Je moet natuurlijk helemaal niet op reis gaan om leuke foto’s te maken. Hieronder som ik een aantal ideeën op:

 • Regent het? Blijf lekker binnen en maak stop motion filmpjes met je knuffels of speelgoed.
 • Toerist in eigen dorp? Open Google Maps en zoek in je omgeving naar grote gebouwen of fotogenieke standbeelden.
 • Kies een thema. Fotografeer (om een totaal verzonnen voorbeeld te geven) je voeten. Op de grond, in de lucht, op een bank, op een tafel,… Of wieldoppen. Of scheve paaltjes die je op straat tegenkomt. Fotografeer schaduwen. De wolken. Of details van je fiets.
 • Sta erg vroeg op of ga lekker laat slapen en fotografeer het kleurenspel van de zon.
 • Of probeer je huisdier te laten meewerken aan een fotosessie.
 • Zoek op het internet plezante foto’s of schilderijen en probeer deze na te maken.

Geen fototoestel bij de hand? Vraag of je een smartphone van iemand mag lenen. Bij veel mensen liggen er oude toestellen in de kast, die perfect kunnen dienen als kiekjesmachine!

Opgelet bij het fotograferen van mensen die je niet kent. Die vinden dat misschien niet zo leuk. Foto’s nemen van andermans eigendommen (huizen, auto’s,…) kan ook gevoelig liggen. Wil je het toch graag doen? Vraag dan eerst even toestemming.

Veel plezier gewenst!

Kiekt ne keer hier - foto van een woeste waterval in Noorwegen
Noorse waterval in de buurt van Bergen, april 2011. © ÄLP

Op zoek naar de andere zomerblogs? Je leest ze hier!

Inspirerende tekst? Delen maar!

4 reacties

 1. Tita

  Neem af en toe zelf een kiekje met mijn smartphone. Tijdens verlof krijg ik precies meer inspiratie! Moet eens nakijken of het mogelijk is om foto’s van een smartphone af te drukken. Altijd mooie herinneringen.

 2. Pingback: Zomerblog: kinderen aan de kunst - Gewoon E

Reactie achterlaten