Zomerblog: internationaal plezier

Zomerblog: internationaal plezier… Je hoeft niet ver te reizen om nieuwe culturen te ontdekken. Een tripje naar de (super)markt is vaak al voldoende. Vandaag dus geen frietjes op het menu, maar wel… Ja, wat eigenlijk?

Begin met het zoeken (en vinden) van een land of streek waarover je meer wilt weten. Woont er iemand in je straat van buitenlandse origine? (Ja, Nederland en Duitsland tellen ook mee.) Ken je iemand die naar Chiliguay reisde? Zag je een leuke serie die zich afspeelt in Hyrule? Wil je zelf ooit naar Pampanero? Allemaal goed!

Tijd voor een culinaire duik, waarbij Google alweer een handje kan helpen. (De lokale bibliotheek trouwens ook, al weet ik niet zeker of er veel Hyruleese kookboeken bestaan.) Zoek niet alleen naar artikels; afbeeldingen spreken vaak meer aan als het over eten gaat.

Welke gerechten worden vaak klaargemaakt in het land dat je hebt gekozen? Verschilt hun eetcultuur van de onze? Worden er producten gebruikt die wij niet of amper kennen?

Zoek een niet te moeilijk gerecht uit waarvan je denkt dat je het zelf lekker zult vinden. Of regel anders dat jij enkel moet koken en ’s avonds toch nog frietjes mag eten. Zoek het recept en noteer de ingrediënten op een lijstje. Sommige dingen heb je misschien al in huis, andere zal je moeten kopen.

Toen ik nog klein was (en de dieren spraken) was het aanbod in de meeste supermarkten zeer westers. Tegenwoordig moet je nog weinig moeite doen om kokosmelk, ras-el-hanout of edamame te vinden. Lukt het toch niet in de winkel, probeer dan eens op de markt. Hier vind je een lijst van alle markten in de provincie Antwerpen. De ene markt is natuurlijk de andere niet, maar op de exotische markt van Antwerpen (“vreemdelingenmarkt”) kom je op zaterdag waarschijnlijk wel aan je trekken. Gespecialiseerde supermarkten? Google op “Poolse supermarkt”, “Aziatische supermarkt” of wat dan ook. Of vraag even rond op social media. Ze zijn vaak veel dichterbij dan je denkt!

Alles in huis? Heb je nog tijd om een mooi menu te maken? Of de tafel chique te dekken? Zet anders ook wat Chiliguayaanse achtergrondmuziek op. Dat zorgt voor extra sfeer. En leg je deftige kleren alvast klaar voor wanneer je aan tafel gaat.

Tijd om je schort aan te trekken! Lees het recept een paar keer goed door voor je achter de potten kruipt. Alles moet NU duidelijk zijn. Liggen alle ingrediënten klaar? Welke potten heb je nodig? Welke stap komt eerst? Moet de oven voorverwarmd worden? Heb je ergens hulp bij nodig?

En dan vertrek je op avontuur. Plots ruik je geuren die je niet kent en proef je nieuwe dingen. Want koken zonder te proeven, dat bestaat toch niet? Spannend, niet? Vergeet achteraf zeker geen foto van je creatie te maken. En eventueel ook van de keuken 🙂

Mijn kind is een viesneus. Dit gaat nooit lukken. Jij kent je kind beter dan wie ook. Is een volledige maaltijd te hoog gegrepen, probeer dan een voorgerecht of dessert. Of een nieuw stuk fruit? Of speel op veilig en kies voor een gerecht dat al gekend is, maar pas de kruiding aan. Maak wat meer tamtam rond het aankopen en inkleden van het evenement dan rond het eten zelf. (In het slechtste geval kies je voor Japanse snoep. Dat lust iedereen.)

En wat met voedselallergieën? Onbekend eten en voedselallergieën zijn vaak een moeilijke combinatie. Het voordeel van zelf koken en zelf inkopen doen, is dat je alle ingrediënten uitgebreid kan screenen. Ik zou me bij voorbeeld wel durven wagen aan een Indisch recept, maar Indisch gaan eten is geen evidentie met een pinda-allergie. Goed lezen en jezelf informeren is dus de boodschap. En in geval van twijfel kies je een ander gerecht.

Ik heb geen zin om uren op internet te zitten zoeken naar recepten. Albert Heijn helpt je graag verder met een hele resem wereldkeuken-recepten. Vermoedelijk zullen ze minder authentiek zijn dan in het land van oorsprong, maar je bent in elk geval wel zeker dat je alle ingrediënten in de winkel vindt. Geen excuses dus; tijd om internationaal te gaan!

Op zoek naar de andere zomerblogs? Je leest ze hier!

[Deze blogpost kreeg een update op 10/11/2022.]

Inspirerende tekst? Delen maar!

1 reactie

  1. Tita

    Beantwoorden

    Heb de voorbije week en weekend kunnen genieten van het Sfinxfestival in Boechout. Om in de sfeer te blijven heb ik Marokkaanse kippensoep gemaakt en ook kip in de tajine, al was het in een gewone pot, want ik bezit geen tajine. In feite had ik dit dus bij het eerste item kunnen zetten bij de zaken die ik niet heb!

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *