1

Zomerblog: de mooiste zomersport

“Kamperen is de mooiste zomersport

waardoor je steeds maar jonger wordt.

Je trekt doorheen het mooie Vlaamse land,

door bos en hei en strand.”

Vlaamsche klassieker

Jawel, vandaag gaan we kamperen. En ik voel de weerstand al komen, want wat-een-gedoe-ook-alweer, maar wacht een minuutje, want ik heb antwoorden en oplossingen!

1. Ik heb geen gaatje-in-mijn-agenda. Niet erg; kamperen kan thuis of in de buurt en kan je integreren in je dagelijkse activiteiten.

2. Ik heb geen gazon. Ik ben opgegroeid op een appartement en heb heel wat kampen gebouwd onder de tafel. (Volle eiken tafel met dwarsbalk op een heel ambetante hoogte. Dat heeft heel wat builen opgeleverd.) Of misschien heb je wel buren of vrienden met een stukje gras? Of kijk eens op Welcome To My Garden om een leuk plekje in de buurt te vinden. Tips in het polderdistrict: kamp Molenzicht en Pop Up Camping – A tent op den dijk op zaterdag 27 augustus.

3. Ik heb geen gerief. Gooi je plannen op social media of in het WhatsApp-groepje van de klas/sportclub/jeugdbeweging; de slaapzakken, luchtmatrassen of veldbedjes zullen zich spontaan aanbieden. Toch niet gevonden wat je zoekt? A.S. Adventure heeft een verhuurdienst. Ideaal voor de eenmalige kampeerder of wanneer je van plan bent om materiaal aan te kopen, maar eerst wil proefdraaien.

4. Het is geen goed-weer. Kamperen in de kou of in de gietende regen is inderdaad niet zo plezant. Dus toch maar naar binnen en met z’n allen in de woonkamer? Of er is nog een plekje in het tuinhuis?

5. Ik heb geen goesting-in-gedoe. Ja, dat snap ik. Wat dacht je van glamping? Glamping is een samenvoeging van de woorden “glamorous” en “camping”, en beschrijft een bepaalde stijl van kamperen waarbij een hoge┬ámate van luxe aanwezig is. Je kan je (gewone) matras naast je bed op de grond gooien, maar eigenlijk is dat zelfs niet nodig. Laat alles gewoon zoals het is en organiseer een aantal typische kampeer-activiteiten. E-zie! (Pro tip: die matras kan natuurlijk pas op de grond nadat de kamer een beetje is opgeruimd. Doe er je voordeel mee!)

Wat te doen tijdens het kamperen?

  • Kattenwasjes in een teil, afwassen in een teil, bootje varen in een teil. Zorg dus zeker dat je een teil hebt!
  • Marshmallows roosteren. Dat kan trouwens gewoon boven een theelichtje. Je hebt er geen hoog oplaaiend kampvuur voor nodig.
  • Liedjes zingen. Rond een vuurtje, een kaars of een lamp. Ik post hieronder de link naar een afspeellijst met kampvuurliedjes. (Samengesteld door leden, leiding en oud-leiding van scouts De Reigers.)
  • Insecten vangen en bestuderen. Nee, een regenworm die je in 2 hakt blijft echt niet leven. Die gaat 2 keer dood. Zoek een ander experiment.
  • Briefjes en kaartjes sturen naar familie en vrienden.
  • Op tocht gaan en (leren) kaartlezen. Kom ik in een volgende zomerblog nog op terug.
  • Een spelletje petanque, Kubb of badminton? Of bellen blazen?
  • Of wat dacht je van je eigen mini-golfbaan? Voor de gemakkelijke variant moet je enkel krijtjes bovenhalen en een balletje en een slagstok fabriceren (hier de link). Zie je het grootster? Klik dan zeker eens op deze link.
  • Platte rust houden. Verplicht. Mondjes toe, ogen eventueel open om een boek of een strip te lezen. Maar voor de rest: heel erg veel stilte.

Zo, nu wel een beetje gewonnen voor het idee? ­čÖé Veel kampeerplezier gewenst!