Zomerblog: de mooiste zomersport

Zomerblog: de mooiste zomersport…

“Kamperen is de mooiste zomersport

waardoor je steeds maar jonger wordt.

Je trekt doorheen het mooie Vlaamse land,

door bos en hei en strand.”

Vlaamsche klassieker

Jawel, vandaag gaan we kamperen. En ik voel de weerstand al komen, want wat-een-gedoe-ook-alweer. Maar wacht even, want ik heb antwoorden en oplossingen! Zet je dus rustig neer om verder te lezen.

Laten we om te beginnen eens alle tegen-argumenten op een rijtje zetten.

1. Ik heb geen gaatje-in-mijn-agenda. Niet erg; kamperen kan thuis of in de buurt en je kunt het gemakkelijk integreren in je dagelijkse activiteiten.

2. Ik heb geen gazon. Ja, dat kan ik. Ik ben opgegroeid op een appartement en heb heel wat kampen gebouwd onder de tafel. (Volle eiken tafel met een dwarsbalk op een heel ambetante hoogte. Dat heeft heel wat builen opgeleverd. En daarnaast heel veel spelplezier.) Of misschien heb je wel buren of vrienden met een stukje gras? Vragen staat vrij! Spreek de mensen aan. Of kijk eens op Welcome To My Garden om een leuk plekje in de buurt te vinden. Tips in het polderdistrict: kamp Molenzicht en Pop Up Camping – A tent op den dijk op zaterdag 27 augustus.

3. Ik heb geen gerief. Gooi je plannen op social media of in het WhatsApp-groepje van de klas/sportclub/jeugdbeweging; de slaapzakken, luchtmatrassen of veldbedjes zullen zich spontaan aanbieden. Heb je toch niet gevonden wat je zoekt? Check dan zeker de verhuurdienst van A.S. Adventure. Deze dienst is ideaal voor de eenmalige kampeerder of wanneer je van plan bent om materiaal aan te kopen, maar eerst wilt proefdraaien.

4. Het is geen goed-weer. Kamperen in de kou of in de gietende regen is inderdaad niet zo plezant. Gelukkig is er de woonkamer, waar iedereen een plaatsje kan vinden. Of misschien is er nog plek in het tuinhuis?

5. Ik heb geen goesting-in-gedoe. Ja, dat snap ik. Wat dacht je van glamping? Glamping is een samenvoeging van de woorden “glamorous” en “camping”, en beschrijft een bepaalde stijl van kamperen waarbij een hoge mate van luxe aanwezig is. Je kunt je (gewone) matras naast je bed op de grond gooien. Maar eigenlijk is dat zelfs niet nodig. Maak het jezelf gemakkelijk en laat alles zoals het is en organiseer een aantal typische kampeer-activiteiten. E-zie! (Pro tip: die matras kan natuurlijk pas op de grond nadat de kamer een beetje is opgeruimd. Doe er je voordeel mee en zet je kind(eren) eerst aan het werk!)

Om daarna te kijken wat je allemaal kunt doen tijdens het kamperen.

 • Kattenwasjes in een teil, afwassen in een teil, bootje varen in een teil. Zorg dus zeker dat je een teil hebt!
 • Of marshmallows roosteren. Dat kan trouwens gewoon boven een theelichtje. Je hebt er geen hoog oplaaiend kampvuur voor nodig.
 • Je kunt ook liedjes zingen. Rond een vuurtje, een kaars of een lamp. Ik post hieronder de link naar een afspeellijst met kampvuurliedjes. (Samengesteld door leden, leiding en oud-leiding van scouts De Reigers.)
 • Of insecten vangen en bestuderen. Nee, een regenworm die je in 2 hakt blijft echt niet leven. Die gaat 2 keer dood. Zoek maar een ander experiment.
 • Briefjes en kaartjes sturen naar familie en vrienden is ook een leuk idee. En daarna neem je de fiets om ze zelf in de brievenbus te deponeren.
 • Of op tocht gaan en (leren) kaartlezen. Hierop kom ik in een volgende zomerblog nog terug.
 • Wat denk je van een spelletje petanque, Kubb of badminton? Of bellen blazen?
 • Of misschien wil je je eigen mini-golfbaan bouwen? Voor de gemakkelijke variant moet je enkel krijtjes bovenhalen en een balletje en een slagstok fabriceren (hier de link). Zie je het grootster? Klik dan zeker eens op deze link.
 • En tenslotte: platte rust houden. Verplicht. Mondjes toe, ogen eventueel open om een boek of een strip te lezen. Maar voor de rest: heel erg veel stilte.

Zo, nu wel een beetje gewonnen voor het idee? Ik wens je heel veel kampeerplezier!

Op zoek naar de andere zomerblogs? Je leest ze hier!

[Deze blogpost kreeg een update op 10/11/2022.]

Inspirerende tekst? Delen maar!

1 reactie

 1. Tita

  Beantwoorden

  Ach ja, kamperen of een kamp maken. Herinner mij nog dat mijn eigen dochter een paar huizen verder en ook aan de overzijde van de straat menig kampen gebouwd heeft met het onderbuurmeisje en andere kinderen uit de straat. Tegenwoordig kan dat niet meer, want alles is volgebouwd. Denk hierbij ook terug aan de vakanties aan zee met de kleindochter. Zij was een krak in het maken van een kamp in een stapelbed. En dan maar roepen als het kamp af was en ik haar moest komen zoeken. En zoeken dat ik gedaan heb, terwijl zij zat te giechelen in haar kamp en ik dit zogezegd niet hoorde. Pure nostalgie.

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *