Zomerblog: zoektochten voor curieuze speurneuzen

Vandaag lijst ik heel wat ideeën op voor zoektochten voor curieuze speurneuzen. Voor kleinere kinderen mag jij al het voorbereidende werk doen, maar grotere kinderen kan je gerust zelf aan het werk zetten. Draai de rollen eens om; laat hen een tocht voor de ouders uitwerken. Fun verzekerd!

Oh ja: heb je helemaal geen tijd of zin om een speurtocht uit te werken en kan je je gemakkelijk naar postcode 2040 verplaatsen? Dan heb ik goed nieuws voor je helemaal op het einde van deze blog. Blijf dus lezen!

Zoektocht 1: pijlen van krijt.

Werk met 2 groepjes, waarbij de ene groep 20 minuten voor de andere vertrekt. De voorste groep tekent op elke straathoek een pijl om aan te geven in welke richting de achtervolgers moeten wandelen. Wordt de voorhoede ingehaald? Wissel de rollen dan om en vervolg zo je weg.

Tip: krijtpijlen werken goed op asfalt en stenen en houden niet van vochtigheid.

Zoektocht 2: reflectorentocht.

Eeuwen geleden organiseerden vrienden van ons een reflectorentocht in het bos. Je vertrekt als het al donker is en schijnt rond met je zaklamp, op zoek naar de 1e reflector. Daar aangekomen schijn je opnieuw rond en zoek je de volgende reflector. Aangezien er heel wat voorbereiding en precisiewerk bij de voorbereiding komt kijken, kan je de reflectoren vervangen door glow in the dark bandjes. (Sneller klaar, maar veel minder ecologisch.)

Trek zeker ook tijd uit om je traject op te ruimen!

Zoektocht 3: openbaar vervoer snelheidsspel.

Dit soort zoektocht speel je het best in een stad, waar er meer dan 1 bus- of tramverbinding is. Vertrek op punt A en probeer zo snel mogelijk/met zoveel mogelijk overstappen/met een zo groot mogelijke omweg op punt B te geraken. Ideaal voor wie een abonnement van De Lijn heeft. Is dat niet het geval, overweeg dan om een dagpas van De Lijn te kopen. Voor kinderen tussen 6 en 11 jaar kost die 4 EUR, wie ouder is dan 12 betaalt 7.50 EUR.

Zoektocht 4: geocaching, een zoektocht op basis van GPS-coördinaten.

Meer info vind je op geocachen.be . Natuurpunt zette een lijstje met geocaches in de provincie Antwerpen online.

Tip: zorg dat de batterij van je smartphone betrouwbaar is en voorzie eventueel een power bank of 2e toestel.

Zoektocht 5: Whatsapp-tocht.

Grotere kinderen kunnen zelfstandig op pad, terwijl de spelleider alles coördineert van thuis uit. Kleinere kinderen krijgen best begeleiding. Je kan met verschillende concepten werken: de groep krijgt een foto doorgestuurd van een tussenlocatie en wandelt daar naartoe. Wanneer ze hetzelfde beeld terugsturen, krijgen ze de volgende locatie te zien. Je kan ook werken met quizvragen. Wanneer de juiste oplossing wordt doorgestuurd, krijgen de speurneuzen de juiste instructies om verder te wandelen.

Tip: Whatsapp-tochtjes kunnen data- en batterijverslindend zijn. Denk op voorhand goed na welke smartphone gaat rondreizen.

Zoektocht 6: bolleke pijltje.

Schrik van technologie? Heb je een smartphoneloze-dag? Ga dan voor bolleke pijltje! Het principe is heel eenvoudig (de uitleg lees je hier), maar zorgt onderweg toch wel eens voor verwarring. Zet je speurtocht dus zeker niet alleen uit op basis van een kaart of Google Maps, maar wandel hem een keertje zelf. Wandelpaden durven zich wel eens verplaatsen of plots afgesloten worden.

Zoektocht 7: geurtjestocht.

Onze lokale scoutsgroep gaat graag op look- en ajuinentocht. Ze laten op elk kruispunt een geurspoor achter. Ruikt de stoep naar look, dan moet je naar links. Ruik je ajuinen, dan moet je naar rechts. (Of andersom, dat ben ik even kwijt.) Moeilijk! Geurkaartjes met parfum of deodorant werken misschien nét iets gemakkelijker.

Tip: geuren vervliegen snel wanneer er veel wind staat of bij regen.

Zoektocht 8: fotozoektocht.

De speurneuzen krijgen een kaart met daarop de route die ze moeten wandelen. Daarnaast krijgen ze een papier met een aantal foto’s. Aan hen om bij elke foto het juiste adres te noteren. (Maak het extra moeilijk en ga voor details van brievenbussen, tuinschuttingen en standbeelden.)

Zoektocht 9: instructies in geheimtaal of met morsecode.

Koppel een getal aan elke letter van het alfabet en stel je instructies op in codetaal. Of vertaal alles in puntjes en streepjes. Tegenwoordig kan dat online, waardoor je geen uren bezig bent met het omzetten.

Zoektocht 10: een thematische toch waarbij onderdelen moeten verzameld worden.

Opnieuw krijgen de speurders de kaart van het traject dat ze moeten afleggen. Onderweg moeten ze goed uitkijken naar attributen die ze moeten verzamelen. Lukt het hen om op het einde van de tocht hun raket te bouwen? Of een kasteel?

Zoektocht 11: niet meteen een speurtocht, maar ook wel “spannend wandelen”; leg je lot in de handen van de dobbelstenen.

Bepaal op voorhand welke instructies aan welke waarde koppelt. Bij 1 en 2 ga je linksaf, bij 3 rechtdoor, bij 4 en 5 rechtsaf en bij 6 ga je terug naar waar je vandaan komt.

Tip: denk er aan dat je uiteindelijk nog terug naar het startpunt moet. Dwaal je te ver af? Stop de wandeling dan of stuur een beetje bij.

Zoektocht 12: QR-codes.

Tijdens een QR-tocht zoeken de deelnemers naar QR-codes. Ze hebben een smartphone nodig met voldoende mobiel internet en een QR-scanner. Elke QR-code geeft een nieuw stukje van de route prijs. Het kan moeilijk lijken om een QR-toch voor te bereiden, maar je komt een heel eind met je Google Drive en een QR-code generator. Op internet zijn handige tips te vinden!

Tip: hou er rekening mee dat je instructiebladen kunnen verdwijnen en voorzie een plan B.

Wat valt er te winnen? Veel voldoening en urenlang plezier? Een schatkist vol lekkers? Of een speurderdiploma? Dat bepaal je helemaal zelf.

Voor wie geen tijd of zin heeft om zelf een speurtocht uit te werken, trok ik op een zonnige zondagochtend mijn wandelschoenen aan om zelf een parcours uit te tekenen.

Locatie: 2040 Berendrecht.

Start en einde: het kruispunt van de Kleine Bredestraat en de Antwerpsebaan. Bereikbaar met bus 780 (halte Kleine Bredestraat). Fietsen kunnen aan de bushalte worden gestald. Auto’s parkeer je op de parking naast de Berenschool (Kleine Bredestraat).

Traject:

  • De basisroute is 3 kilometer en gaat langs 3 speeltuinen
  • Heb je zin in lang gras en een beetje bos? Kies dan voor de iets langere route van 3.5 kilometer.
  • Ben je na de 2e speeltuin te moe om nog veel te wandelen? Dan kan je de route inkorten en laat je de laatste speeltuin vallen. Je legt dan ongeveer 2.5 kilometer af.

Het grootste gedeelte van de tocht is verhard. Er zit een korte kasseistrook in verwerkt en 250 meter zanderige ondergrond. De basisroute en verkorte route kunnen eventueel met de fiets afgelegd worden. De langere route is niet geschikt voor fietsers.

Cheatsheet: Schrik om verloren te lopen? Ik vermeld op het einde van de routes de juiste straatnamen. Op die manier ben je zeker dat je op het juiste pad bent/blijft.

Gratis? Helemaal!

Download? Via deze link. En deel hem gerust met je vrienden!

Op zoek naar de andere zomerblogs? Je leest ze hier!

Inspirerende tekst? Delen maar!

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *