Wie het schoentje past…

image_pdfimage_print

Uitdaging voor 1 van de volgende dagen:

 1. Neem een vouwkrat.
 2. Gooi al je schoenen erin.
 3. Zet de krat in de auto.
 4. Rij naar de dichtstbijzijnde fotogenieke plek.
 5. Fotografeer al je schoenen.

OK. Eerlijk. Wie is er al gestopt bij stap 2? Wie krijgt haar/zijn schoenen nooit-van-zijn-leven in 1 krat gepropt? Ik geef het toe: het was een nipte. Want net toen ik dacht dat de puzzel gelegd was, vond ik achterin de kast nog een paar teenslippers. Gelukkig nemen die niet al te veel plek in 🙂

Waar komt dit nu weer allemaal vandaan? Een gesprek met de tiener, die op zoek is naar haar zoveelste paar “airforcen”. Een babbel waarin terloops vermeld werd dat een niet nader genoemd familielid meer dan 100 paar schoenen heeft. En ongeveer evenveel handtassen. En flesjes parfum. En kleedjes. En en en.

Ik merkte dat ik op mijn vingers begon te tellen. Hoeveel paar schoenen heb ik eigenlijk? Weinig. Sowieso. Maar toch kwam ik op 8 uit. 9, met de teenslippers erbij. Het eco-gehalte? Laten we dat even samen bekijken.

 • Type: loopschoenen
 • Merk: Brooks, Dyad 11, damesmodel.
 • Bijzonderheden: Na 4 modellen Brooks Addiction was het tijd voor een ander type. Helaas staan de schoenen sinds augustus werkloos in de kast.
 • Gekocht bij: Runnerslab, met uitstekende service!
 • Eco-gehalte: Nooit van wakker gelegen. Als “zware” loper wil ik vooral goede schoenen.
 • Type: wandelschoenen
 • Merk: Lowa, Renegade GTX Mid Ws, voor dames
 • Bijzonderheden: Niet volledig, maar wel deels werkloos. Nog niet al te veel kilometers op de teller.
 • Gekocht bij: Online webwinkel waarvan ik de naam kwijt ben.
 • Eco-gehalte: 100%. Vegan, gerecycleerd materiaal. Tip top in orde.

 • Type: skateschoenen
 • Merk: Vans, geen idee van het type (wordt niet meer gemaakt).
 • Bijzonderheden: De kleurrijkste schoenen die ik ooit had. Moederdagcadeautje. Kwamen met witte veters, die ondertussen vervangen zijn door lichtblauwe. (Mja.) Ik heb er ook nog roze liggen. (Helemaal mja.)
 • Gekocht bij: About You en ik weet dat er heel wat prijsvergelijking aan vooraf is gegaan.
 • Eco-gehalte: Ze gaan al lang mee. Meer wil ik niet weten 🙂
 • Type: schoenen met hakken
 • Merk: Art, ook weer een model dat niet meer op de markt is.
 • Bijzonderheden: Ik draag ze alleen tijdens feestjes. De voorbije jaren dus amper. (Het feit dat ik ze moest afstoffen voor de foto’s zegt genoeg.)
 • Gekocht bij: Geen idee. De schoenen zijn meer dan 10 jaar oud. Het zou wel eens Torfs kunnen zijn, maar echt zeker ben ik daar niet van.
 • Eco-gehalte: Hoog, alleen al door de levensduur. Ik overweeg regelmatig om de schoenen weg te doen omdat ze niet/amper gedragen worden. Maar ik ben er zeker van dat ik een paar maanden later alsnog eens een schoen met hak nodig heb. En dus blijven ze in de kast staan.
 • Type: teenslippers
 • Merk: Birkenstock, model uit de Gizeh-reeks. Volgens mij zijn ze goud, maar het zou ook taupe kunnen zijn.
 • Bijzonderheden: Hadden zich dus achterin de kast verstopt. Goed-weer-schoenen. Het zou zelfs kunnen dat ze eerst van de tiener waren en ik ze heb geadopteerd. Ofwel waren dat de zilveren, die we ooit hadden.
 • Gekocht bij: Torfs.
 • Eco-gehalte: Best hoog door de kurk. En – alweer – de levensduur.
 • Type: winterschoenen
 • Merk: Niet terug te vinden.
 • Bijzonderheden: Heel lang naar gezocht, ter vervanging van een paar dat tot op de draad versleten was. Voorzien van een lekker winterpelsje én de veters uit het vorige paar schoenen. Piepen op sommige ondergronden. (Horror!)
 • Gekocht bij: Geen idee. Heel veel schoenwinkels afgelopen voor ik vond wat ik zocht. Heb even getwijfeld om terug dezelfde schoenen te kopen, maar dat plan heb ik laten varen.
 • Eco-gehalte: Schoenen met materiaal van dierlijke oorsprong. Laag dus. Maar dat is geen reden om ze weg te doen. Na 2 of 3 winters zijn ze echt nog niet versleten. (Toen ik ze kocht was het eco-gehalte nog niet zo’n issue.)
 • Type: sneakers
 • Merk: BeFlamboyant, de US-68 noir vegan shoes.
 • Bijzonderheden: Online aankoop die net iets te groot is, maar een maat kleiner zou te klein zijn. Had ik in een “echte” winkel niet gekocht.
 • Gekocht bij: BeFlamboyant zelf. En nog een tote bag bijgekregen, die al aardig dienst heeft gedaan.
 • Eco-gehalte: Top! “0 animals killed to produce this vegan sneakers made with plant based, recycled and sustainable materials, ethically handmade in Portugal and zero waste packaging with a free jute bag.”
 • Type: sneakers
 • Merk: Duuo, uit de calma-reeks (142 grijs).
 • Bijzonderheden: Net of je op wolkjes loopt. Zalig! Werden afgeleverd met reflecterende lettertjes op de achterkant, maar die zijn snel gesneuveld. Beetje jammer.
 • Gekocht bij: Twijfelgeval, zie volgende paar schoenen.
 • Eco-gehalte: Top! “DUUO is een volledig veganistisch merk. Ze maken gebruik van ademende microvezels, recyclebare en duurzame materialen, biologisch katoen, etcetera. Men wil de kans grijpen om mode duurzamer te maken. Tevens zorgt men voor milieuvriendelijke productiemethoden om een verantwoord verbruik te garanderen. Deze sneakers zijn 100% diervrij. DUUO gebruikt gerecycled PET van plastic flessen die van de zeebodem zijn verzameld om draad te fabriceren waarmee schoenen kunnen worden gemaakt. Ze geloven in de circulaire economie als basis voor de textielindustrie van de toekomst.” (Info vanop Sneakerpappie.)
 • Type: hoge sneakers
 • Merk: Zouri, Madracis black.
 • Bijzonderheden: Schoenen die zichzelf lijken te poetsen. Ik vloek wel eens op de veters (de originele veters waren trouwens net iets te kort). De kans dat je me met deze schoenen ziet lopen is heel erg groot.
 • Gekocht bij: Twijfelgeval. Ik kocht ze in dezelfde week als de Duuo’s. Het ene paar rechtstreeks bij de producent, het andere bij Sneakerpappie. Dat had te maken met de beschikbaarheid in mijn maat en/of betere prijzen.
 • Eco-gehalte: Check! “Vegan and Sustainable Sneakers made with plastic waste from the Ocean. Upper made with Water-resistant APPLE LEATHER. Linning made with organic cotton. Anatomic Insole for extreme comfort with 43% recycled material. Sole made with the most comfortable and lightweight material: EVA and outsole made with natural rubber and plastic waste from the Ocean. Ethically and fairly produced in Portugal – Guimarães.”

Conclusies?

 • Aan 9 paar schoenen heb ik echt wel genoeg.
 • Mijn “nieuwste” schoenen hebben een veel ecologischer karakter dan de schoenen die ik vroeger kocht.
 • Maar dat kan geen reden zijn om oude, niet versleten schoenen in de vuilnisbak te kieperen. Draag ze gewoon verder en maak bij je volgende aankoop een verantwoorde keuze.
 • Het kan geen kwaad om af en toe eens in je schoenenkast te duiken. Wie weet wat je nog allemaal tegenkomt!

Liked it? Take a second to support Elke on Patreon!

Inspirerende tekst? Delen maar!

1 Comments

 1. Pingback: Ik haalde alles uit de kast

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.