Weekmenu 101

Weekmenu 101… “Ik vind die maandmenu’s van je geweldig”, liet Anne me onlangs weten. “Maar bij ons lukt het om 1 of andere reden niet om er gestructureerd mee aan de slag te gaan. Heb je misschien een paar tips?”

Natuurlijk heb ik die. En ik deel ze met veel plezier!

Ik schreef vorige week al dat ik elke week met mezelf, mijn agenda en mijn takenlijst vergader. De gastenlijst was echter niet volledig, want mijn menuplanning en boodschappenlijst schuiven op dat moment mee rond te tafel.

Hieronder de stappen die ik neem om tot een weekmenu te komen.

STAP 1. Ik swipe de koelkast en zoek een antwoord op de volgende vragen:

  • Welke groenten zijn de voorbije week aan mijn aandacht ontsnapt?
  • Welke producten naderen hun vervaldatum?

Ik noteer ze mentaal, maar je kunt ze ook op een papiertje schrijven. Daarna is het tijd voor de volgende stap.

STAP 2. Via de apps van Lidl en Albert Heijn zoek ik op welke producten op dat moment in promotie zijn. Ik vergader op vrijdag en doe inkopen op zaterdag. Die dagen vallen in dezelfde “promotionele week”. Wie zijn menu op zondag opstelt en op maandag winkelt, moet wel even opletten en de juiste reclamefolder raadplegen. Opnieuw maak ik een (mentale) notitie.

STAP 3. Ik check het lijstje van de seizoensgroenten, maar ben daarin zeker niet heiliger dan de paus. Als ik ergens zin in heb, dan heb ik daar zin in.

STAP 4. Het weekschema wordt uitgebreid bestudeerd.

  • Op welke dagen is er meer tijd om te koken en op welke dagen minder?
  • De heer des huizes loopt dinsdag- en donderdagavond en dan zet ik beter geen te stevige kost op tafel.
  • Ik probeer ook in te schatten wie er wanneer mee aan tafel zit. Al moet ik eerlijk bekennen dat die factor bijzonder onvoorspelbaar is.
  • Champignons en komkommers hebben na een paar dagen het beste wel gehad. Ik plan ze dus graag in aan het begin van de kookweek.

STAP 5. Ik haal mijn digitale kookboeken boven en snuister in de recepten die ik de voorbije week/weken heb bewaard. Ik bewaar deze in een online database, maar je kan ze ook opslaan in een aparte map bij je favoriete sites. Of overschrijven in een boekje. Of wat dan ook.

Mijn database kan gesorteerd worden op de datum waarop ik een recept toevoegde, op “al geprobeerd” of net niet en op een aantal kernwoorden als “oven”, “pasta”, “koud”, “eenpans”, “snel klaar”,…

Ik haal mijn toverstok boven en match stappen 1 tot en met 5 via een mentaal excel-bestand en pats, boem: daar is het weekmenu. (Waar bloggen al niet goed voor is: ik realiseer me nu pas dat dat telkens een geschreven lijstje is. Mijn Storm Writer heeft al heel wat menu’s zien passeren!)

STAP 6. Via een Keep-lijstje, dat elke dag wordt afgevinkt, deel ik het weekmenu met mijn huisgenoten. Sinds we dit systeem gebruiken, krijg ik nog hoogstens 3 keer per week de vraag wat we ’s avonds gaan eten. Voorheen wat dat minstens 3 keer per dag.

STAP 7. Ik open mijn boodschappen-app en lijst alle ingrediΓ«nten op in MyShopi. Soms gaat het daar wel eens mis en vergeet ik iets te noteren. Dat vraagt dan wat improvisatie in de loop van de week.

STAP 8. Wees voorbereid op onverwachte gebeurtenissen. Te laat thuis, een dringende afspraak of gewoon geen zin om te koken: zorg dat er een backup plan in huis is. Er zitten altijd een paar maaltijdsoepen en pizza’s in de diepvries en met brood en omelet is er ook niks mis. (Waar dacht je anders dat die overgebleven groenten uit stap 1 vandaan kwamen? πŸ˜‰ )

Zo Anne (en andere lezers), hopelijk heb ik je (jullie) hiermee een beetje op weg kunnen zetten. Geef gerust een seintje als er nog vragen zijn!

Inspirerende tekst? Delen maar!

1 reactie

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *