Waarom je ’s ochtends niet meteen je smartphone mag checken

Na “10 tips om je auto langer proper te houden” laat ik met “Waarom je ’s ochtends niet meteen je smartphone mag checken” opnieuw een blog op de wereld los waarmee ik stiekem hoop mezelf een beetje te kunnen heropvoeden. Want ik geef het toe: mijn ochtenden zijn niet altijd even smartphone-loos.

Eventjes terug in de tijd

Ik deed een half jaar geleden mijn ochtendroutine uitvoerig uit de doeken. Daarin las je dat er elke ochtend een rondje yoga op het menu staat. Las je het niet of ben je vergeten wat je las, dan is dat met deze link verholpen. Bij deze dan ook de update die ik toen beloofde:

 • Niet lang nadat de post online kwam, stelde ik mijn wekker 10 minuten vroeger in.
 • Ongeveer op datzelfde moment besliste manlief dat hij best wat langer in bed kon blijven liggen.
 • En dat bleek een geweldige combinatie te zijn.
 • Loopt alles dan op rolletjes? Tuurlijk niet? Wanneer de 2 jongvolwassenen in huis zijn en 1 van hen vroeg uit bed moet om te gaan werken, is het evenwicht toch ook weer even zoek. Vooral wanneer hij extra vroeg moet beginnen (omdat het druk is, omdat het mooi weer is, omdat collega’s zonder rijbewijs zitten,…) voel ik een zekere onrust bij mezelf. En sta ik dus toch maar weer een beetje vroeger op. Want wakker ben ik toch.

De link tussen mijn ochtendroutine en “Waarom je ’s ochtends niet meteen je smartphone mag checken”? Die smartphone maakt deel uit van de routine. En het is erg dubbel dat ik hem gebruik om aan zelfzorg te doen:

En dan valt alles even stil. Afhankelijk van de goesting maak ik eerst tijd voor 20 minuten yoga of staat er eerst een rondje ademhalingsoefeningen of een meditatief moment op het menu. Ik gebruik nog steeds de Down Dog app, waarover ik in 2021 blogde. Dit omdat ze me toelaat uit verschillende stijlen te kiezen en zelf een tijdsduur in te stellen. Ik merk wel dat ik hoe langer hoe meer mijn eigen ding doe wanneer een oefening me op dat moment niet zint. En ik weet niet of dat een goede of slechte evolutie is. (Meningen hierover zijn welkom in de reacties!) Voor ademhalingsoefeningen gebruik ik mijn Garmin-horloge. Het meditatieve momentje is dan weer met ondersteuning van Medito.

Waarom je 's ochtends niet meteen je smartphone mag checken: een tas koffie in bed

En terug over naar de orde van de dag

Hoe groot is de verleiding niet om ’s ochtends even te checken welke WhatsApp-jes je gemist hebt? Of om de mailbox toch maar even open te trekken (Wie weet zit er wel een leuke nieuwsbrief in. Ben je al geabonneerd op de mijne?). Leuke reels te bekijken op Instagram? En hoeveel miljoen filmpjes zijn er de voorbije uren op TikTok gepost? Over posten gesproken… Op blogdag verschijnen een aantal updates op mijn social media automatisch, maar er zijn ook posts die ik manueel moet doen. Begin er maar aan zonder smartphone.

Ik blijk niet alleen te zijn. Volgens cijfers die op het internet circuleren, zou ongeveer 70% van de smartphonebezitters meteen na het ontwaken zijn smartphone checken. Je doodt op die manier je eigen creativiteit en begint de dag reactief in plaats van proactief. In plaats van dingen te doen waar je zelf invloed op hebt, begint je dag met de input van anderen. Je neemt geen tijd voor jezelf, staat niet even stil bij wat de dag nog zal brengen (en hoe daarmee om te gaan) en overweldigt je eigen zenuwstelsel. Deze overprikkeling zorgt ervoor dat je zenuwstelsel en stresshormoon in overdrive gaan.

Gevolg?

 • meer stress
 • angstige gevoelens
 • minder productiviteit
 • minder bewust leven

Nota voor de vroege lezers. Zie in deze tekst geen signaal om mijn blog vanaf nu te negeren. Lees hem misschien op een later tijdstip. Of sta vroeger op. Of negeer volledig wat ik je probeer te vertellen. Jouw keuze.

Hoe kan het anders?

Besteed na het opstaan eerst wat tijd aan jezelf. 15 minuten is al voldoende, maar het mag natuurlijk meer zijn.

Enkele suggesties:

 • Open de gordijnen en het raam en adem een paar keer diep in en uit (tenzij er nog iemand naast je slaapt, open dan niet het raam van de slaapkamer).
 • Maak je bed op (tenzij… je weet wel).
 • Ga naar het toilet (en laat dat moppenboek aan de kant liggen).
 • Trek tijd uit voor je basishygiëne (rustig douchen of een kattenwasje, tanden poetsen en klaar).
 • Ontbijt of maak ontbijt om later op te eten.
 • Geniet van een glas water of een warme drank.
 • Noteer je plannen voor die dag. Ofwel mentaal ofwel op papier. Laat die smartphone nog maar even liggen.
 • Schrijf in je dagboek of dankbaarheidsboekje.
 • Mediteer, doe ademhalingsoefeningen en/of doe een rondje yoga of een work-out. (Als je lang genoeg wacht en genoeg discipline aan de dag legt, kan de smartphone nu wel even aan.)
 • Verzorg je planten.
 • Knuffel met je huisdieren.

Moraal van het verhaal

De smartphone is een geweldige uitvinding, maar FOMO (fear of missing out) is een realiteit. De mens is een nieuwsgierig wezen en het is niet omdat jij rust of slaapt, dat de wereld dat ook doet. Er valt constant leuks en nieuws te rapen en daardoor komt onze mentale rust wel eens in het gedrang.

Door je dag bewust in alle rust te beginnen, gun je jezelf de mogelijkheid om voorbereid aan de slag te gaan. Je bent kalmer en kunt je beter focussen. Klinkt heerlijk, niet?

Hoe lang duurt het voor jij je smartphone ’s morgens tot leven wekt? Welk programma open je eerst en waarom? Laat het weten in een reactie hieronder!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Inspirerende tekst? Delen maar!

4 reacties

 1. Anita

  Beantwoorden

  Moet toegeven dat ik toen ik vannacht rond 1.00 u ben opgestaan (omdat de boxen van Tomorrowland tot in het bed dreunden en aansluitend kon meegenieten van het vuurwerk) ik stiekem op mijn GSM heb gekeken. Had in het verleden reeds gezien dat jij je blogs ’s nachts post en ik vraag me dan telkens af of dit live is of “in uitgesteld relais”. Tijdens mijn laatste verlof heb ik mijn GSM heel weinig gecheckt en deed dit elke dag pas voor de eerste maal na het ontbijt. Had al ondervonden dat indien je je GSM checkt bij het opstaan, je geplande programma helemaal ondersteboven kan gehaald worden omdat je denkt dat je het één en ander dringend moet beantwoorden of doen. Niet dus. Sinds ik uit verlof ben teruggekomen ben ik dit blijven doen. Moet zeggen dat me dit veel meer rust geeft. Bij het openen kijk ik op de icoontjes en geef dan toch de voorkeur aan de Whatsappjes en daarna de e-mails, nieuwsberichten kunnen wachten. De radio gaat aan van zodra ik opsta, zodat ik daar al een paar keer de nieuwsfeiten kan horen vooraleer deze op de GSM te bekijken.

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *