Waar ik de mosterd vandaan haal

Allereerst: ik heb het vandaag niet over de letterlijke interpretatie van “waar ik de mosterd vandaan haal”. Want van mosterd heb ik weinig kaas gegeten (pun intended) en bijgevolg koop ik die meestal gewoon in de supermarkt. Als ik effectief over mosterd had willen schrijven, zou deze post ook het label “eten en drinken” hebben meegekregen. En de aandachtige lezer heeft al lang gemerkt dat dat niet het geval is.

Waarover ik dan wél even wilde doorbomen? Over waar ik mijn inspiratie vandaan blijf halen. Mensen stellen me die vraag wel eens (soms is het eerder een uitroep dan een vraag) en dat is best wel fijn. Want het bewijst dat mijn omgeving niet in de veronderstelling leeft dat je niet gewoon inspiratie “hebt” of dat er dagelijks een portie figuurlijke mosterd door de postbode in de brievenbus wordt gedropt. Nee, voor inspiratie moet je jezelf in gang zetten en iets doen.

Een stappenplan om uit te leggen waar ik de mosterd vandaan haal…

Waar ik de mosterd vandaan haal - stap 1: lichtkrant met tekst "you got this"

Stap 1: zintuigen en nieuwsgierigheid op scherp (voelsprieten uitsteken dus)

Heb je ooit de omschrijving gelezen die ik op de website postte?

een koorddansend ochtendmens

een leergierige breedkijker

een creatieve lijstjesninja

een dankbare natuurduiker

een verwonderde eco-ontdekker

That’s me! Ik steek constant mijn voelsprieten uit en samen met een onvermoeibare nieuwsgierigheid zorgt dat voor heel wat info, gebeurtenissen en gedachten waar ik ooit wel eens iets mee zou kunnen doen. Zaken met een “ah”, “ahja” en “aha”-factor. Artikels over Formule 1 en wiskundige theorieën maken om die reden iets minder kans om de selectie te halen dan heemkundige info en berichten over mentaal welzijn. Die resoneren gewoon veel beter.

Tot zover stap 1 in “waar ik de mosterd vandaan haal”.

Waar ik de mosterd vandaan haal - stap 2: schrijf het op een briefje. Socials van de betreffende blogpost.

Stap 2: schrijf het op een briefje

He, wacht eens even. Was dat niet ooit een blogje? Jawel, de allereerste zelfs. Je kan hem hier nog eens nalezen.

Google Keep is nog steeds mijn dikke vriend als het erop aankomt om snelle ideeën neer te krabbelen. Maar er is meer. Mijn echte 2e brein, datgene dat ik gebruik om dingen te onthouden, heet tegenwoordig Notion.

Wikipedia: “Notion is software voor projectbeheer en het maken van aantekeningen.” Gewoon E: “Notion zorgt ervoor dat ik al die links, scans, gedachten en andere info op 1 plek kan terugvinden.”

Notion heeft van zichzelf al een ontzettend krachtige zoekmotor. Daarbij komt nog dat ik elk nieuw brokje info met een aantal kernwoorden, zodat alles erg makkelijk terug te vinden is. De vraag “had ik ooit eens niet iets gelezen over…” wordt op die manier snel beantwoord.

Tot zover stap 2 in “waar ik de mosterd vandaan haal”.

Waar ik de mosterd vandaan haal - stap 3: gloeilamp met een netwerk van draden over

Stap 3: kies het juiste moment

Input is 1, throughput 2 en output moet écht niet onmiddellijk. Soms helpt het zelfs om zaken een tijdje te laten liggen of te laten sudderen. Een idee kan dan een heel andere invalshoek of verpakking krijgen. Door op het 1e zicht op zichzelf staande ideeën te koppelen, ontstaan vaak de creatiefste dingen.

Ik heb een aantal verschillende manieren om met ideeën aan de slag te gaan. Er voor/bij gaan zitten en schema’s tekenen, bij voorbeeld. Of al wandelend met een aantal concepten spelen. Je wilt niet weten hoeveel inleidingen van blogs ik op die manier al heb “geschreven”. (In het begin nam ik me voor om ze zeker tot thuis te onthouden. De laatste maanden maak ik graag gebruik van de opname-functie van mijn smartphone.)

3 blogs na elkaar over hetzelfde thema? Liever niet. Ik parkeer het idee, snuister in Notion en hop, daar is een nieuw onderwerp.

Tot zover stap 3 in “waar ik de mosterd vandaan haal”.

Waar ik de mosterd vandaan haal - afbeelding van een potje mosterd

En meer dan dat is het eigenlijk niet. E-zie, toch? Eerlijk: het hele mosterd-stappenplan valt in de puree (mja, flauw) wanneer ik overlevingsmodus ben en stijf sta van de stress. Dan heb ik wel andere dingen aan mijn hoofd dan creatieve ideeën spuien. Gelukkig is het wel zo dat ik van een beetje “doelloos” creatief bezig zijn tot rust kan komen. En dan ben ik weer vertrokken.

Hoe zit het met jouw ideeënfontein? Eeuwig bruisend of een kleine, borrelende poel? Waardoor raak jij geïnspireerd? Hoe verzamel jij leuke ideeën? Laat het zeker weten in de reacties hieronder, zodat ik daar lekker verder op kan breien!

Inspirerende tekst? Delen maar!

3 reacties

  1. Pingback: Dit was november - Gewoon E

Reactie achterlaten