Vragen staat vrij

Vragen staat vrij… Ik krijg vaak reacties op mijn blog, al zal je die zelden onder de artikels zelf lezen. Iets weerhoudt de meeste lezers er blijkbaar van om op die plek vragen en hersenspinsels neer te pennen. En dus deed ik onlangs een oproep op sociale media om bloggerelateerde vragen in te sturen. Daarop ontving ik wél heel wat respons. Teveel om in 1 blogpost te behandelen. Het worden er dus 2!

Vragen staat vrij: over lezen

Welk(e) boek(en) lees je momenteel?

Je kunt mijn leestraject op 2 manieren volgen: via mijn lijstje in Notion (link hier en gemakkelijk terug te vinden via de bovenste balk van de website) of via mijn profiel op Hebban (link hier). Notion geeft een mooie lijst, die je kunt filteren. Op Hebban kan je dan weer zien wat er nog op mijn verlanglijst staat.

Ik was net begonnen met het beluisteren van “De zonnewende” van Cilla Börjlind en Rolf Börjlind toen de vraag werd gesteld.

In het diepst weggestopte deel van een baai aan de westkust van Zweden ligt het dorpje Skuggsidan (Schaduwkant). Dankzij het omringende bergmassief bereikt de zon slechts eens in de vijf jaar het dorp — een astronomisch verschijnsel dat zich voordoet op het moment dat ons verhaal zich ontvouwt. Het jaar is 1960. Het is een afgelegen plek waar het leven zijn eigen gang gaat, onaangetast door de tand des tijds. Bijna.

Op een dag verschijnt er een vreemdeling in het dorp. Hij draagt een schoenendoos onder zijn arm en beweert Georg Von Niets te heten. Hij blijkt onverwachte talenten te hebben, charmeert eenieder die hij ontmoet en laat ze hun diepste geheimen met hem delen. Ook die geheimen die ze zelf probeerden te vergeten. Maar wie is hij eigenlijk?

De zon bereikt bijna weer het dorp en het grote feest van de zonnewende nadert. Op het hoogtepunt van de festiviteiten zal de grote goochelaar Georg Von Niets zijn laatste, meest verbazingwekkende truc uitvoeren voor een verbijsterd publiek…

Fijn en traag verhaal, waarin veel aandacht wordt besteed aan de personages in het boek. De Börjlinds zijn gekend voor hun thrillers, maar “De zonnewende” mag er zeker ook zijn. Ik ben ondertussen een flink eind in het boek en ben benieuwd naar de ontknoping.

Daarnaast lag “Als alle breinen werken” van Saskia Schepers op de salontafel. Het boek gaat over de waarde van neurodiversiteit op de werkvloer. En neurodiversiteit, dat is een chique woord voor “anders werkende breinen”. Denk maar aan mensen met bij voorbeeld ASS, ADHD, hoogsensitiviteit of hoogbegaafdheid. Boeiend leesvoer en stof tot nadenken.

Komt er opnieuw een leesjaaroverzicht?

Ja, dat staat op de planning. Ik heb alweer veel meer gelezen dan ik had gepland, maar voorlopig ziet het er niet naar uit dat 2022 zal kloppen.

Wat is het beste boek dat je in 2023 las (so far)?

Leve de lijstjes! Fictie: “Iedereen liegt” van Camilla Grebe en “De winnaars” van Fredrik Backman. Niet toevallig 2 Zweedse schrijvers. Non-fictie: “HOE-boek voor de trainer” van Marcolien Huybers en “De magie van opruimen” van Karen De Meyer. Wél toevallig 2 Vlaamse schrijvers.

Vragen staat vrij: een zonsopgang

Vragen staat vrij: over schoenen

Je kleerkast en badkamerkastje kennen we ondertussen. Komt er nog een update uit de schoenenkast? Je loopt tegenwoordig rond met schoenen die nog niet online kwamen.

Ik heb zowaar aandachtige lezers! Ja, er komt een update, want er gebeurde wel wat in de schoenenkast. Het begon met het feit dat ik mijn steunzolen over de haag gooide en eindigde met… Dàt lees je dus later. Vermoedelijk in december.

Vragen staat vrij: over jaardoelstellingen

Hoe ver sta je met je jaardoelstellingen? Ik denk niet dat alle blogonderwerpen al aan bod zijn gekomen?

Bedankt om me daar even aan te herinneren! Het klopt dat nog niet alle gevraagde onderwerpen aan bod kwamen. Ik kan zelfs niet beloven dat dat in 2023 gaat lukken. Er valt immers nog zoveel te vertellen… Qua persoonlijke doelstellingen is er heel wat bereikt, al was ik precies vergeten dat ik de zolder ging opruimen.

Vragen staat vrij: een boom bij zonsopgang

Vragen staat vrij: over “getest”

Heb je nog oordoppen getest? Zitten er nog andere tests in de pijplijn?

Ik slaap tegenwoordig op roosjes, want ik vond oordoppen die tegen snurkende partners bestand zijn! In de nieuwsbrief van oktober kondigde ik aan dat die volgende week online zou komen, maar door de vele vragen verschuift die post naar november. Ben je nog niet geabonneerd op mijn nieuwsbrief (en mis je dus leuke nieuwtjes en premières), meld je dan NU aan via deze link.

Er zit nog zeker 1 30-dagen-test aan te komen van een artikel dat momenteel onderweg is naar mijn brievenbus. Meer wil ik daar nog niet over kwijt, omdat ik wil aftoetsen of mensen ook effectief merken dat ik iets aan het testen ben. Qua mezelf mysterieus uitdrukken kan dat wel tellen.

Heb je nog maaltijdboxen besteld?

Nee, dat heb ik niet meer gedaan. Ik bekijk wel elke week het menu van Foodbag en zou met alle plezier Frans nog eens aan de deur verwelkomen, maar voor slechts 2 afnemers vind ik het wel duur. En eigenlijk werkt mijn maaltijdplanning best goed en heb ik weinig behoefte aan verandering. Het was wel een leuk experiment!

Heb je ook dit jaar tips voor kerstcadeaus?

Dat staat inderdaad ook op het programma voor november. Mijn cadeaus worden voor een groot deel home made en ik ben er vorige week aan begonnen.

Vragen staat vrij: over het onderwijs

Ben je nog steeds van plan om over te stappen naar het onderwijs?

In 2022 waren de plannen een pak concreter dan nu. Ik zou een verkorte educatieve bachelor secundair onderwijs halen (voor de meer ervaren mensen onder ons: ooit heette dat D-cursus) en dan verder bekijken welke paden bewandeld konden worden. Maar toen kreeg ik op het werk het aanbod om 1 extra dag te werken en die te besteden aan het geven en voorbereiden van opleidingen en voelde ik de zin om ’s avonds naar de les te gaan een beetje wegdeemsteren. Omdat ik die 3 andere werkdagen ook behoorlijk fijne taken op mij neem, is de drang naar het redden van het onderwijs wat op de achtergrond geraakt. Maar ik sluit niets uit! (Met mijn diploma mag ik trouwens les geven op secundair beroepsniveau. Dat zou dus ook nog een optie kunnen zijn.)

Hoe loopt de schrijverscursus?

Goed! We zijn op pad met een hele toffe groep, waarvan de jongste nog 12 moet worden en de oudste vergeten is hoe oud ze is. Het is een diverse groep naar geslacht, leeftijd en interesses en ik ben er zeker van dat iedereen na 8 lessen een mooi verhaal in handen heeft.

Ik heb zelf ook al wat bijgeleerd. Voor de start van de cursus had ik de grote lijnen al vastgelegd, maar mijn lesvoorbereidingen had ik gelukkig nog niet allemaal gemaakt. Doordat de groep groot en divers is, liggen de verschillende tempo’s uit elkaar. Als lesgever is het best een uitdaging om iedereen aan boord te hebben en te houden. Maar gelukkig loop ik 4 dagen per week rond in een maatwerkbedrijf, waar op/met individuele talenten wordt gewerkt. Of hoe werk en bijberoep soms niet ver van elkaar liggen.

Ik wil in het voorjaar van 2024 (denk maart, april, mei) een nieuwe cursus organiseren. Maar ik kan er nog niet meer over kwijt dan dat er een brainstormsessie is ingepland in mijn agenda.

En daarmee zit het 1e deel van deze “Vragen staat vrij” er op. Volgende week kom je alles te weten over aftellen naar kerst, nieuwe podcasts, in het water gevallen dauwtochten en mijn mening over onze Noorderburen!

Meer lezen?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Inspirerende tekst? Delen maar!

1 reactie

  1. Pingback: Vragen staat nog steeds vrij - Gewoon E

Reactie achterlaten