Vragen staat nog steeds vrij

Vragen staat nog steeds vrij… Het vervolg op de blog van vorige week (hier de link), waarin ik begon met het beantwoorden van bloggerelateerde vragen die ik van lezers ontving.

Vragen staat nog steeds vrij: over kerst

Tel je dit jaar weer muzikaal af naar kerst?

De voorbije jaren telde ik op Facebook muzikaal af naar Kerstmis. Elke dag postte ik een YouTube-filmpje, voorzien van een beetje commentaar. Na 3 edities was het vet wat van de soep en besloot ik er mee te stoppen. Maar toen begon het toch een beetje te kriebelen (mijn nieuwsbrieflezers weten hoe dat komt) en ontstond er “een hedendaags kerstverhaal”.

Van 1 tot en met 25 december kan er dagelijks een deeltje van het verhaal in je mailbox landen. Zo tellen we samen af naar kerst. Door je eenmalige bijdrage van 5 EUR spijs je mijn kassa een beetje. Heb je zelf geen zin om te lezen of ben je in een gulle bui, doe dan een verhaal cadeau aan iemand anders.

Alle info vind je hier terug (klik op de tekst). Inschrijven doe je via dezelfde link.

Vragen staat nog steeds vrij: natuurfoto

Vragen staat nog steeds vrij: over financiën

Had jij geen Patreon-account?

Ja, die had ik. Het was opgezet als een manier om extra inhoud aan te bieden, in ruil voor een kleine financiële bijdrage. Maar dat bleek een verdienmodel te zijn waar ik vooral veel tijd in stak en weinig inkomsten uit haalde. Bijgevolg is dat aanbod weggevallen. Maar als je alsnog een steuntje in de rug wilt geven, lees dan bovenstaand stuk over aftellen naar kerst nog een keertje.

Organiseer je nog dauwtochten en wandelingen?

Ook daar ben ik mee gestopt. Ik stak veel tijd en energie in het uitwerken van die activiteiten en het maken van reclame. Er was steeds veel enthousiasme, tot mensen effectief moesten inschrijven en er andere prioriteiten bleken te zijn. Bijgevolg heb ik beslist me op andere zaken te focussen.

Verdien je iets aan die affiliate links van Bol.com?

Onder al mijn blogs komt een afbeelding met een link naar Bol.com . Gebruik je die link om te bestellen, dan krijg ik een klein percentage. Ik weet niet wie er bestelt, noch wat er gekocht wordt. Rijk ga ik hier niet van worden, maar alle beetjes helpen om de onkosten die aan deze blog verbonden zijn te dekken. Dikke merci dus aan al wie aan mij denkt bij het online winkelen!

Vragen staat nog steeds vrij: over podcasts

Heb je nog leuke podcasts ontdekt?

Ik was ontzettend gelukkig toen ik hoorde dat er nieuwe afleveringen zijn van “Iemand” (Radio 1). Daarnaast ontdekte ik dankzij een collega “Het Ministerie van Gebreide Zaken” (lekker om naar te luisteren tijdens het… haken!). “Wilde Eeuwen” (NRC) is een fantastische podcast waaruit blijkt dat de Middeleeuwen veel beschaafder waren dan we zouden denken. En dan is er nog “Believe in Magic” (BBC Sounds), met als tagline “The extraordinary story of a teenage girl and her charity Believe in Magic, which ends up challenging the very nature of sickness itself“. Eentje waardoor je nog eens extra gaat nadenken over de beweegredenen van mensen.

Vragen staat nog steeds vrij: over mobiliteit

Hoe snel rijd je met je speed pedelec? Hoe ver kan je met je speed pedelec?

Ik rijd zo snel als enigszins mag en praktisch is. Lees: ik houd me aan de snelheidslimieten en het zou gekkenwerk zijn om tijdens de spits aan 40 per uur over het dorpsfietspad te vliegen. Ik probeer me dus, in het kort gezegd, als een hoffelijke tweewieler te gedragen.

Het afstandsverhaal is afhankelijk van heel wat factoren. Het gekozen ondersteuningsniveau, de temperatuur, de wind, hoe zwaar je geladen bent,… Hetzelfde verhaal als bij een elektrische wagen dus. Een dagje woon-werk mét extra tussenverplaatsingen lukt vlot. En dat was de reden waarom ik een Ellio aanschafte. Ik zie mezelf er nog niet meteen mee op fietsvakantie gaan, maar dat zie ik eigenlijk met geen enkele fiets gebeuren.

Vragen staat nog steeds vrij: vallende bladeren

Vragen staat nog steeds vrij: over grenzen

Hoe zie jij Nederland, zowel goede als slechte kanten. (Vraag gesteld door een Noorderbuur.)

Er is niet zoiets als “dé Nederlander”, net zomin als er sprake is van “dé Belg”. Ik woon vlak bij de grens en het verschil in wegdek en bouwstijl is frappant. Nog opvallender: van het ene moment op het andere hebben mensen een ander dialect én een andere woordenschat. Op basis van verhalen die ik hoor zit het onderwijssysteem er anders/beter in elkaar en ook voor de organisatie van de zorg valt blijkbaar iets te zeggen. Maar ik ken Nederland in feite enkel als toerist. En dan nog: manlief trekt liever naar streken met bergen en daarvan heeft Nederland er niet zo gek veel. Tenslotte staat Nederland sinds 28 september in mijn geheugen gegrift als “daar waar mijn gele auto na dik 19 jaar de geest gaf”. Niet dat ik Nederland iets verwijt. Maar het is nog een beetje emotioneel.

Vind je het niet erg dat iedereen alles over jou kan lezen in je blogs?

Een vraag die ik niet zag aankomen, omdat ik niet het idee heb/had dat ik werkelijk alles deel via mijn blogs en sociale media. Ik deel veel, maar er zijn grenzen aan wat ik deel en hoeveel ik daarover deel.

Mijn blogposts worden meestal enkele weken voor ze online komen geschreven en een dag op voorhand nog eens nagelezen. Op dat moment wordt er best nog wel wat aangepast (wat meteen ook verklaart waarom er soms kromme zinnen of taalfouten verschijnen). Het is en blijft een blog, geen dagboek. Soms gebeurt het wel eens dat ik commentaar krijg op een stukje en denk: “Oh, heb je dat op die manier geïnterpreteerd?”. Dat zijn de momenten waarop ik merk dat er een verschil is tussen wat ik schrijf en wat anderen er van maken.

Als ik op korte tijd een aantal keer foto’s van feestjes online zou plaatsen, zou het beeld kunnen ontstaan dat ik een wild fuifbeest ben geworden. Terwijl ik het merendeel van de tijd ofwel thuis ben ofwel op wandel. Wat er online komt, is maar een fractie van het echte leven.

Natuurlijk schrijf ik wel vanuit mezelf en vanuit mijn ervaringen. In dat opzicht is mijn blog erg persoonlijk. Maar ook daar ben ik het die de onderwerpen selecteert en bepaal wat er te lezen valt.

En dat waren ze; mijn antwoorden. Welke vraag of vragen vond je het leukst? Welke antwoorden brachten je het meeste bij? Laat het weten in en reactie hieronder!

Wil je meer lezen?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Inspirerende tekst? Delen maar!

5 reacties

  1. Anita

    Lees in feite alles op je blog van de eerste tot de laatste letter. Altijd prettig en leerzaam. I.v.m. de speed pedelec neem ik aan dat je “hem” (ben de naam vergeten!) voorlopig op stal laat staan.

    • De speed pedelec heeft (nog) niet echt een naam, denk ik. Ik was gelukkig thuis tijdens de storm, maar voor de rest rijdt hij dapper rond. Een wasje zou geen kwaad kunnen; hij is eerder modderbruin dan zwart tegenwoordig.

Reactie achterlaten