Lieve lezer… Ik besef maar al te goed dat ik mezelf niet populair maak door midden juni een blog te posten die het concept zomervakantie negeert. In plaats van te zeggen dat je hard genoeg hebt gewerkt en die vakantie meer dan verdiend is, confronteer ik je nu al met het feit dat het vanaf september terug business as usual wordt en dat er ook nu nog (school)werk aan de winkel is. Til er niet te zwaar aan; ik verwacht geen onmogelijke dingen van je. Maar het is wel belangrijk om nu al enkele zaken te ondernemen of stappen te zetten, zodat je in september voorbereid het nieuwe schooljaar in kunt gaan. En geef toe: het zou een beetje belachelijk zijn om eind augustus te posten wat je in juni had moeten doen. DΓ t zouden pas vijgen na Pasen zijn…

De laatste schooldag
Hoe verleidelijk het ook is om de boekentas of rugzak in een hoek te gooien en aan de vakantie te beginnen: wacht daar nog even mee. Want er staat nog 1 en ander op de takenlijst:
- Maak de tas of zak helemaal leeg. He-le-maal. Kan hij gewassen worden, dan steek je hem nu in de machine. Kan dat niet, maak hem dan schoon met een propere doek en de stofzuiger/kruimeldief. Berg hierna de boekentas of rugzak op. Tenzij hij tot op de draad versleten is, dan zet je op je boodschappenlijst dat er een nieuw exemplaar moet komen.
- Maak de brooddoos die in je tas of zak zat meteen ook leeg en was ze af. Je laat ze dus niet op je bureau of onder je bed rondslingeren. Dat geeft achteraf meer werk en vaak ook vieze geurtjes. Maak van de gelegenheid gebruik om je keukenkast met brooddozen en drinkbussen even na te kijken. Zijn er items niet meer volledig? Dan is het moment gekomen om afscheid te nemen en eventueel op zoek te gaan naar een vervanger.
- Turnkledij, inclusief de turnzak, mag de wasmand in. Zijn de sportschoenen aan de krappe kant? Noteer dan dat je op zoek moet naar een ander paar. Zitten de schoenen nog lekker? Noteer dan dat je midden augustus controleert of dat nog steeds zo is. Bespaar jezelf de stress om de avond voor de 1e turnles vast te stellen dat je geen passende schoenen meer hebt. (Wees voorzichtig met lang op voorhand nieuwe schoenen kopen. Voeten groeien soms erg snel!)
- Worden de verloren voorwerpen op school uitgestald? Ga dan zeker eens kijken of er niets van jou tussen de spullen zit. Laat je je oog vallen op iets dat niet van jou is, maar je wel graag zou hebben? Vraag dan hoe lang de verloren voorwerpen bewaard worden en stel voor dat je het item na die datum komt ophalen, als het dan nog niet geclaimd is door de eigenaar.
- Wat doe je met de inhoud van je boekentas?
- Controleer de inhoud van de pennenzak: wat schrijft nog, wat moet vervangen worden? Met een beetje geluk geeft de school op het einde van het schooljaar een lijst mee met benodigdheden voor september. Dan kan je op die lijst afstrepen wat je nog hebt. Geen lijst? Maak dan zelf een overzicht aan, dat je tot in september bewaart. Zo kan je net wat beter voorbereid het nieuwe schooljaar in.
- Maak kaften leeg en bind de inhoud samen met een touwtje. Je steekt deze pakketjes samen met je agenda (als je nog niet volledig digitaal ging) en invulboeken in een doos. Maak 1 doos per schooljaar en verzamel alle dozen op 1 centrale plek. Kaften die opnieuw kunnen gebruikt worden inventariseer je, versleten exemplaren mogen het huis verlaten.

De schoollijst…
In de lagere school (ik heb het nu over de jaren ’80 van de vorige eeuw, toen de dieren nog spraken) kregen we pas op de 1e lesdag een overzicht met alle items die we dat schooljaar nodig hadden. Gevolg: na schooltijd rushte iedereen naar de legendarische supermarkt De Wolf in Boechout, om daar dan wat over elkaar te liggen struikelen bij het zoeken naar de kleurigste meetlat, het hipste potlood of het coolste, zeer tijdsgebonden, kaftpapier. Niet aan te raden.
Toen dochterlief jaren later in het secundair zat, kregen we op de laatste schooldag een brief mee (of stond die online), met de spullen die ze vanaf september zou nodig hebben. En dat systeem werkte ook niet. Want die lijst liep meestal een schooljaar (of meer) achter en ondertussen was er een nieuwe leerkracht (of werd die naarstig gezocht), die het misschien niet nodig vond dat leerlingen een roze, groene en gele markeerstift gebruikten. Er rees ook verwarring over wat nu juist een dunne, normale en dikke ringkast was. Bij de overgang naar het secundair hebben we hard onze best gedaan om de lijst te volgen (want toen wisten we nog niet beter). Daarna werd het principe “we zien wel” hoog in het vaandel gedragen.
Wanneer moet ik dan shoppen om voorbereid het nieuwe schooljaar in te gaan?
Het voordeel van een schools boodschappenlijstje is dat je op elk moment weet wat je nodig hebt. Je kunt een digitaal overzicht maken (bij voorbeeld via Keep, waarover ik al eerder blogde), maar het kan ook een papieren lijst zijn, die je in je portefeuille steekt. Als je dan ergens een aanbieding tegenkomt, kan je meteen bekijken of het een interessante deal is. In juli kan je misschien leuke soldekes doen, terwijl de winkels je in augustus met “blij weer naar school”-acties om de oren slaan. Grensbewoners kunnen dan weer voordeel halen uit het feit dat de schooljaren in Nederland anders vallen. Kortom: je kunt op elk moment wel een koopje doen. En vergeet de kringloopwinkel niet!
Denk er aan: meetlatten, geodriehoeken, passers en aanverwanten verslijten niet na 1 schooljaar. Net zomin als potloden. Die vervang je toch niet na 5 keer slijpen? Elk schooljaar een nieuwe boekentas? Kan iemand me uitleggen waarom?
Sta je in de winkel en breekt het koude zweet je uit omdat een item op de schoollijst niet duidelijk is? Ik denk maar aan het vaag omschreven “zwarte stift” of rekenmachine met een typenummer dat niet meer gemaakt lijkt te worden? Wacht dan tot de lessen hervat worden en vraag het dan aan de leerkracht. Wij hadden 3 jaar lang een grote pot boekbinderslijm kunnen kopen, terwijl onze student het 1 les heeft gebruikt.

Nog wat praktische tips voor het einde van de vakantie
Wil je goed voorbereid het nieuwe schooljaar in?
- Bouw dan tegen het einde van de vakantie opnieuw een vast ritme in. Ga op tijd slapen en sta op tijd op. Sommige mensen maken de overstap snel, terwijl anderen een aanpassingsperiode nodig hebben. Dit geldt trouwens voor ouders Γ©n schoolgangers.
- Maak er opnieuw een gewoonte van om de wekker te zetten.
- Ruim in de laatste vakantieweek je bureau (en bij uitbreiding heel je slaapkamer op). Zo ben je helemaal klaar voor een nieuwe start.
- Doe iets leuks op de allerlaatste vakantiedag. Zo creΓ«er je een overgangsritueel waarbij je de vakantie mentaal afsluit.
- Verander je van school? Maak de verplaatsing dan een paar keer op voorhand. Zo weet je de 1e schooldag wat je te wachten staat. (Hou er rekening mee dat het verkeer in de vakantie rustiger is. Je reistijd kan langer zijn tijdens het schooljaar.)
- Verplaats je je met de fiets? Boek dan op tijd een nazicht in bij de fietsenmaker. Op die manier begin je veilig aan het nieuwe schooljaar.
- Gebruik je het openbaar vervoer? Controleer dan of de reistijden en routes nog hetzelfde zijn. Dit kan via de online planner.
- Op de vooravond van de 1e schooldag leg je alvast al je kleren klaar voor de volgende dag. Denk ook al na wat je ’s anderendaags in je lunchpakket steekt. Of maak het alvast klaar; dat spaart ’s morgens weer wat tijd uit.
Heb jij nog tips voor de 1e schooldag? Of leuke herinneringen om te delen? Laat het weten in een reactie hieronder!

Peter
Anita
Elke