Vijgen na Pasen

Vijgen na Pasen…

Onze buurman heeft – tot groot jolijt van onze tuintijgers – een paar stevige vijgenbomen in de tuin. Dagelijks haalt hij zijn zelf geknutselde “oogststok” boven; een doorgeknipte petfles die met de teut op een borstelsteel is bevestigd. Aan de petfles zit nog een uitsteeksel waarmee hij tegen de steeltjes van de vijgen tikt. Vervolgens vallen de vijgen in de fles en is het tijd om te smullen. E-zie!

Vijgen na Pasen: een vijgenboom met vruchten.

Manlief was gisteren de laatste courgettes en tomaten aan het oogsten toen Hassan een zakje vijgen over de schutting stak. En daar zeggen we niet nee tegen. Want vijgen zijn, met een suikergehalte van 55%, toch wel een behoorlijk lekker stukje fruit. En gezond zijn ze ook nog, met hun:

  • vitamine A – goed voor de ogen en de huid
  • vitamine B – goed voor de stofwisseling
  • mineralen zoals calcium, kalium, koper, ijzer en selenium – goed voor botten, hart en bloedvaten

Wist je trouwens dat vijgen een natuurlijk geneesmiddel tegen keelpijn zijn?

Een ovenschotel vol vijgen.

En toen moest ik dus denken aan de uitdrukking “vijgen na Pasen”. Want hoe zat dat ook alweer juist? Dokter Google kon me gelukkig snel helpen.

In het kort. Vijgen na Pasen betekent dat iets te laat is om nog zinvol te zijn. Aanbieden om de afwas te doen nadat het laatste bord in de kast is gezet, bij voorbeeld. Of je schoenen uitkloppen nadat je de mat vol zand hebt gestrooid.

Ja ok, maar waar komt de uitdrukking vandaan?

Wie tegenwoordig nog meedoet aan de vastentijd, de 40 dagen tussen Aswoensdag en de Goede Week, let op zijn voeding. Er wordt minder gegeten of minder gesnoept. De ene matigt het drinken, de andere let wat op zijn rookgedrag. Wat je doet, kies je dus zelf.

Vroeger vaardigde de Kerk een lijst uit van wat je wel en niet mocht eten. Gedroogde vijgen waren één van de weinige zoetigheden die gegeten mochten worden en waren dus bijzonder populair. Maar! De vijgenbomen lagen – bij wijze van spreken – niet voor het oprapen. Vijgen werden dus geïmporteerd en dat ging een pakje trager dan de Ali Express van tegenwoordig. Soms kwamen de vijgen dus te laat aan en sprak men van “vijgen na Pasen”. Ze waren veel minder gegeerd, omdat er op dat moment volop gesnoept mocht worden van andere lekkernijen.

Een vijg en een open gesneden vijg.

Uitsmijters!

Nederlanders spreken over “mosterd na de maaltijd”. De vijgen-uitdrukking is bij hen minder gekend.

Voor de gansrijders onder ons: Aswoensdag is de dag na Dollen Destag.

Wat ze mij op school vergaten te vertellen, maar wat Wikipedia gelukkig wel wist: “De vastenperiode duurt in totaal 46 dagen, zo’n zes en een halve week. Op 40 dagen wordt er daadwerkelijk gevast, de zes zondagen zijn hiervan uitgezonderd.”. De week voor Pasen, de Goede Week dus, behoort niet meer tot de vastentijd. Ook dan wordt er niet gevast.

En het toch over heiligdagen gaat. Heb jij al een adventskalender gekocht? Wij halen elk jaar een exemplaar met chocoladefiguurtjes in huis. Dit jaar hebben we er eentje met snoep en… een verrassing, waarover ik nog niets kan verklappen omdat onze dochter naar eigen zeggen ook meeleest. Later meer dus!

[Deze blogpost kreeg een update op 09/11/2022.]

Inspirerende tekst? Delen maar!

1 reactie

  1. Pingback: Voorbereid het nieuwe schooljaar in - Gewoon E

Reactie achterlaten