Van het kastje aan de muur

Onlangs vroeg er iemand wat ik allemaal in mijn badkamerkastje heb staan. En dat is precies waar ik het in “Van het kastje aan de muur” wil hebben.

4 keer per jaar organiseer ik een groepsaankoop bij eco webshop Kudzu. Dit omdat ik, wanneer ik enthousiast over nieuwe aankopen vertelde, steeds op de “ja maar, die verzendkosten”-muur botste. Door die groepsaankoop overschrijden we telkens ruim de 75 EUR aankoopkosten, waardoor die extra kost wegvalt. En plots ligt dat blok shampoo toch binnen handbereik. Of de herbruikbare broodzakken. Of… of… of…

Vaak krijg ik dan ook de vraag of ik al ervaring heb met een bepaald product. Als dat zo is, deel ik ze graag. Wel met de boodschap dat het een gebruikerservaring is en dus geen universele waarheid.

Van het kastje aan de muur: de inhoud van het badkamerkastje.

Voilà: alles wat er achter het middelste deurtje van het badkamerkastje verstopt zit.

De wakkere kijker merkt meteen het ontbreken op van blush, mascara, oogschaduw en weet-ik-veel-wat-nog. Ik bezit dat namelijk niet. Als er iets is waar ik me écht niet mee wil bezighouden, dan is het make up. Nagellak idem. In mijn hoofd zit immers een rare kronkel die zegt dat mijn huid en nagels dan niet meer kunnen ademen. Ik laat hem rustig zitten en ga dus voor een minimalistisch gevuld badkamerkastje.

Op de onderste plank de items die ik dagelijks gebruik:

 • Voor in het haar: de dirty styling cream van Lush voor wanneer mijn haar lekker kort is. Wordt het wat langer en onhandelbaarder, haal ik de styling gel van Care (Albert Heijn) boven. Er is een aardig prijsverschil, maar het gemiddelde van de 2 is aanvaardbaar.
 • Voor gezonde tanden: Oral B-tandpasta, waarvan ondertussen zoveel soorten op de markt zijn dat ik het noorden kwijt ben. Maar mijn gevoelige tanden zweren dus bij de blauwe tube. Ik heb al een aantal tandpastatabletten geprobeerd, maar de textuur spreekt me niet aan. Ik heb ook de indruk dat ze mijn tanden minder beschermen. Ooit, misschien.
 • Voor de geurtjes: de pink grapefruit van Ben & Anna. De deo zit in een kartonnen verpakking, die achteraf gerecycleerd kan worden. Ik doe 3 maanden met 1 verpakking. De korrelige textuur en brokjes op de vloer waren even wennen, maar ondertussen heb ik het wel te pakken. Nu, de dagen waarop ik me op de scouts uren in het zweet werk, grijp ik graag naar een spuitbus met gekleurde flacon en exotische namen. Dat überverfrissende gevoel gaat dan even voor op het milieu. (Plus: op die manier gebruik ik hooguit 1 spuitbus per jaar. Het is me gepardonneerd.)
 • Voor het gezicht: de dag- en nachtcrème van De Tuinen . Is een tijdje uit roulatie geweest, maar nu blijkbaar terug. Met “vernieuwde receptuur”. Ik ben benieuwd!
 • Voor de lippen: een lippenbalsem waar ik niet al te kwistig mee wil omspringen, want zo’n stickje is verdorie verslavend. Ik heb nu de karité van Yves Rocher staan. Maar op dat gebied ben ik helemaal niet merkgebonden.
Een verzameling vaste zepen.

De middelste plank dan.

 • Centraal het merkloze tandenborstelkopje van onze Philips Sonicare. Sinds de mijne gesneuveld is, gebruiken manlief en ik allebei dezelfde basis. Onze tiener gebruikt bamboe tandenborstels, die na gebruik op de composthoop kunnen.
 • Het potje links (waarvan het deksel jaren geleden sneuvelde) is een souvenir van de huwelijksreis van vrienden van ons. Het ideale potje om een nagelknipper in te bewaren én mijn herbruikbare oorstokje van LastSwab.
 • Links een mandje dat we 19 jaar geleden op ons trouwfeest kregen. Ik kan me met de beste wil van de wereld niet meer herinneren wat er in zat (maar misschien doen Jill en Tim dat wel?). Tegenwoordig wonen mijn herbruikbare inlegkruisjes daar. Ik heb er even over gedaan om de overstap te maken, maar ben ondertussen helemaal verkocht. De markt is enorm groot en na wat miskopen weet ik dat ik er mét TPU wil en dat drukknoopjes en fietszadels niet altijd een match zijn. Fan van Imse Vimse en Ecofemme.
 • Merk ook nog de loofah lichaamsspons op, die minder geurtjes verspreidt dan commerciële scrubs, maar wel zijn ding doet.
Een knie met daarop een witte crème, waarin een hartje getekend is.

De bovenste plank is normaal gezien leeg, maar voor de gelegenheid heb ik er wat extra spullen opgezet.

 • Een shampoo bar en conditionerbar . De varianten die in gebruik zijn liggen in de douche. De voorraad normaal gezien in de lade onder de lavabo. Maar manlief en ik zijn dus al jaren overgestapt op solide shampoo. Onze tiener blijft er met haar lange haren wat mee vechten.
 • Wasbare wattenschijfjes. Hiermee hebben we al tonnen gewone wattenschijfjes bespaard! Ideaal om te huid te reinigen of make up te verwijderen. Ze vliegen hier aan een razend tempo voorbij.
 • Voor de voeten: een voetenbalsem en een voedende voetencrème. Die laatste staat eigenlijk op mijn nachtkastje, zodat ik mijn voeten voor het slapengaan kan insmeren. Het maakt deel uit van mijn slaapritueel. Geurt zalig naar lavendel!
 • Voor de handen: arnica handcrème, want je kan in het leven nooit genoeg handcrème hebben. Ik heb op het werk een tube liggen, aan de voordeur, in mijn handtas en dus ook eentje in de badkamer. Het is een beetje hetzelfde verhaal als de deospray; een instant geluksmomentje.

Nergens te zien: de solide gezichtsreiniger van Lamazuna. Ligt altijd in de douche en dus ben ik hem helemaal vergeten te fotograferen. Maar wel een geriefje om in huis te hebben!

Zo. Klaar. Wat een uitleg voor een niet eens zo gevuld kastje. Mis je iets of heb je vragen? Laat het dan weten. Heb je zelf een product dat je wil aanraden? Laat het dan ZEKER weten!

De volgende groepsaankoop bij Kudzu is gepland in november, zodat er meteen eindejaarsaankopen gedaan kunnen worden. Je kan hieronder laten weten of ik je een seintje moet geven.

Soigneer je!

E.

[Deze blogpost kreeg een update op 09/11/2022. en een vervolg op 14/11/2022. Dit is de link naar de blogpost. ]

Inspirerende tekst? Delen maar!

10 reacties

 1. Smeulders Nicole Smeulders

  Hoi Elke, ben blij dat ik niet de enige ben die terug overgestapt ben op stukken zeep. Weer een hoop plastic uitgespaard. Ik wist eerst niet waar kopen tot ik bij ons in de Lidl twee soorten zag 1 voor Hair en body en 1 alleen voor body. Gaat goed. Alleen haar beetje plakkerig. Maar wil graag wel bij jou iets bestellen. Groetjes

 2. Joeri Puttevils

  Hoewel het kastje niet zo groot is en er niet zoveel in staat kan ik over het meeste niet meespreken.
  Enkel de zeepblokken gebruik ik dagdagelijks. Het heeft wel lang geduurd vooraleer ik besliste om te testen of een leven zonder al die weggooibusjes douchegel nadelen zou hebben. Niet omdat ik schrik had van de vorm want in een ver verleden was die normaal en niet de vloeibare variant. Maar wel omdat ik wist dat het enkel zou werken als de zeep even snel bereikbaar was tijdens het wassen en nadien bewaard zou kunnen worden zonder te weken in eigen nat. Het zeepbakje / -rooster met zuignap was een gok maar is tot op vandaag de ideale oplossing gebleken. Het bewijs daarvan is dat er al snel een tweede bijgekomen is. Indien je graag een foto zou zien, dan kan je best eens lief lachen naar de auteur van het originele artikel volgens mij.

 3. Anita

  Een aanrader die producten van Kudzu. Bovendien geeft het je een goed gevoel dat je toch een beetje meehelpt aan de bescherming van ons milieu.

 4. Pingback: In zak en was - Gewoon E

 5. Pingback: Van het kastje aan de muur - bis - Gewoon E

 6. Pingback: Getest: alternatieven voor tandpasta - Gewoon E

Reactie achterlaten