Mijn smartphone en ik, wij zijn heel erg dikke vrienden. En een vriendschap… die moet je onderhouden. Doe je dat niet, dan raakt de relatie vertroebeld, krijg je ruis en gaat alles wat stroever lopen. We vinden het allemaal vanzelfsprekend om onze fiets of wagen regelmatig een onderhoudsbeurt te geven. En onze smartphone? Nee toch? Maar wist je dat je zélf een enorme impact hebt op die steeds trager wordende telefoon? In deze blog krijg je een aantal tips om je Android smartphone (weer) sneller te maken.
Tip 1: draag het motto van “die van den IT” hoog in het vaandel
Last van een langzaam, haperend toestel? Zet je smartphone eens uit en weer aan. Kan wonderen doen! Er lopen zoveel processen op de achtergrond en vroeg of laat gaat het ergens fout. Door opnieuw op te starten los je dat probleem meestal op.
Tip 2: maak je Android smartphone sneller door je cache te legen
Het cachegeheugen van je telefoon is de opslagplaats waar “tijdelijke” gegevens worden opgeslagen. Hierdoor worden sites en apps sneller geladen. Maar soms neemt die cache veel meer plaats in dan eigenlijk goed is voor je smartphone. Gevolg: een trager toestel.
Ga naar applicatiebeheer en kies dan app per app voor het legen van de cache. Geen zin of geen tijd? Download dan een app, die in 1 moeite alle caches leegt. Let wel op dat je een deftige app installeert, die geen malware bevat. Anders ben je misschien vertrokken voor heel wat meer miserie!
Tip 3: zorg dat je smartphone up to date is
Is de software van je telefoon helemaal bijgewerkt? Goed zo! Over naar de volgende tips om je Android smartphone sneller te maken.

Tip 4: sluit alle/heel wat apps af
Het is niet omdat jij een venster wegklikt, dat de app ook effectief is afgesloten. De app blijft actief op de achtergrond. En vraagt dus energie van je smartphone. Hoe minder apps je tegelijkertijd hebt geopend, hoe sneller je smartphone zal werken. De handleiding van je toestel vertelt hoe je al die apps het beste afsluit.
Over apps gesproken: werp af en toe een kritische blik op alle apps die je op je toestel hebt geïnstalleerd. Gebruik je die ook effectief? Plan eens een schoonmaakbeurt in, waarbij je de volledige lijst overloopt en alle apps verwijdert die je de voorbije maanden niet gebruikt hebt.
Tip 5: wis de geschiedenis van je browser om je Android sneller te maken
Je browser, dat is dat programma waarmee je op het internet surft. Ook daar heb je een opslagplaats, die na langdurig gebruik behoorlijk vol raakt. Ga hier op tijd en stond ook eens met stoffer en blik door.
Tip 6: gebruik een statische achtergrondafbeelding
Ja, flashy, zo’n bewegend achtergrondscherm. Maar de energie die je smartphone daarvoor nodig heeft, steek je beter in andere dingen. Terug naar de klassieke statische afbeelding dus.

Tip 7: ruim je downloads op
Als ik niet regelmatig mijn smartphone zou opschonen, werd het al snel een vergaarbak vol gedownloade pdf’s van haakpatronen en wandelingen. En afbeeldingen met quotes op. En screenshots van alles wat maar een beetje de moeite is om te screenshotten. Kortom: een rommeltje. En rommel neemt ruimte in, waardoor je smartphone vertraagt. Grijp dus op tijd in.
Tip 8: maak werk van het bewaren en back-uppen van je foto’s
Nadat ik eind augustus in deze blog beschreef hoe ik omga met mijn digitale foto’s, kreeg ik van heel wat lezers de feedback dat ze daar eindelijk ook eens werk van gingen maken. Een maand later ontving ik een noodkreet van iemand wiens smartphone een duik in het toilet had genomen. Het toestel was naar de haaien (erg gevaarlijk toilet!) en ze was al haar foto’s kwijt.
Ja, het vraagt wat tijd en energie om een systeem te ontwikkelen. Maar het levert je vaak heel wat gemoedsrust op. Geen idee hoe er aan te beginnen? Ik zet je graag op de juiste weg!
Tip 8: ruim je startscherm op om je Android smartphone sneller te maken
Een startscherm boordevol iconen en widgets? Kan het met wat minder? Je smartphone zal je dankbaar zijn. En jij jezelf dus eigenlijk ook wel.
Tip 9: what’s up met What’s App?
Hoeveel appjes ontvang jij per dag? Vooral groepsapps kunnen snel oplopen dankzij die ene persoon die vrolijk mopjes en memes spamt. Door je What’s App-geschiedenis te wissen, maak je weer heel wat ruimte vrij op je smartphone. Schrik om dat leuke leesmateriaal kwijt te zijn? Maak dan een back-up, die je eeuwig kan blijven herlezen.

Pro tip: terug naar de fabrieksinstellingen
Heb je alles geprobeerd en loopt je smartphone nog steeds niet zoals het hoort? Trek je moedige schoenen aan en ga voor een reset to factory settings. Hiermee maak je je toestel volledig leeg en begin je vanaf 0. Maak op voorhand wel een back-up zodat je geen gegevens kwijt bent.
Pro tip 2: ga voor light
Een handige tip voor eigenaars van oudere toestellen. Zoek uit of er geen lichtgewicht versie bestaat van je favoriete apps. Deze afgeslankte versies gebruiken doorgaans minder werkgeheugen en belasten je smartphone dus minder.
Tot zover een aantal tips om je Android smartphone sneller te maken. Op het internet kan je er nog vinden, die eerder geschikt zijn voor gevorderde gebruikers. Met de tips die ik hierboven noteerde, zou je al een heel stuk in de juiste richting moeten geraken.
Toch toe aan vervanging van je toestel? Overweeg dan eens een refurbished exemplaar of een tweedekansje.
Heb jij trouwens nog tips om de snelheid (en dus ook de levensduur) van je toestel te verlengen? Laat het dan weten in een reactie hieronder!

Luce
Elke
Anita
Elke
Anita
Elke
Peter
Elke