Adam Curry. Ken je hem nog? De Nederlands-Amerikaanse presentator die van juni 1984 tot en met midden oktober 1987 Countdown presenteerde? Hij trok daarna naar de Verenigde Staten om er bij MTV aan de slag te gaan. Back in the days, weet je wel. Toen alles nog om muziekvideo’s draaide. Ook wel de Adam Curry, die als posterboy in de boekskes stond. En die later met Patricia Paay trouwde. Om dan daarmee de boekskes te vullen. Wel, die Adam Curry is dus de godfather van de podcast. Ofwel: The Podfather.
Adam Curry is dus The Podfather. Maar wat is een podcast?
Kort door de bocht is een podcast een audio-uitzending die je downloadt met je smartphone of computer en die je beluistert waar en wanneer jij daar zin in hebt. Het is met andere woorden audio-on-demand.
Het woord zelf is de samenvoeging van de woorden “pod” en “broadcast”, waarbij het eerste staat voor het apparaat waarmee je luistert en het tweede voor “uitzending”.
Voor het concept van de podcast moeten we terug naar 1997. Dave Winer, die liever wordt aangesproken met “media hacker” dan “developer”, ontwikkelde toen de technologie van de RSS. Hiermee konden blogliefhebbers vanaf 1 plek al hun favoriete blogs volgen. Adam Curry klopte aan bij Dave Winer. Met de vraag of hij de technologie kon herschrijven zodanig dat ook audiobestanden zouden doorgestuurd kunnen worden. Dave Winer had er absoluut geen idee van wat Adam Curry bedoelde en waar hij naartoe wilde, maar ging toch aan de slag met het idee. En op 20 januari 2001 zag de eerste podcast-feed het levenslicht. En toen viel het hele gebeuren een beetje stil. Of kwam het nooit deftig van de grond. The Podfather? Nog lang geen sprake van!

Pod, pod, iPod?
Jawel, daar komt Steve Jobs de blog binnenwandelen!
Hoewel het idee er al was, ontstond de term podcast pas in 2004. Sinds het ontstaan van de iPod in 2001 had iedereen zijn digitale muziekbibliotheek in haar/zijn broekzak steken. 1 probleem: je kon geen radio beluisteren op de iPod. Adam Curry, mediamens in hart en nieren, begon dus programma’s te maken die je als mp3-bestand op de iPod kon zetten.
Steve Jobs, de CEO van Apple, was meteen gewonnen voor het idee. Hij bouwde een podcast-directory in iTunes en voegde de mogelijkheid toe om podcasts apart te beluisteren op je iPod. Je kon je vanaf dan ook abonneren op podcasts via iTunes. Als er dan een nieuwe aflevering was, werd die automatisch gedownload en direct gesynchroniseerd de eerstvolgende keer dat je je iPod aansloot op je computer. Zo had je altijd snel toegang tot nieuwe afleveringen van je favoriete podcasts.
Steve Jobs was de zoveelste schakel in het verhaal van The Podfather.

Ik wil een podcast beluisteren. Hoe begin ik eraan?
Je kan podcasts beluisteren op je computer of via je smartphone.
Op je computer surf je naar de website waarvan je de podcast wil beluisteren, klik je op de podcast en zet je oren open.
iPhone-gebruikers hebben standaard een podcast-app op hun toestel staan. Ik gebruik zelf Podcast Addict op mijn Android-toestel. Podcasts zoeken en/of toevoegen doe je via het +-teken bovenaan. Als je de naam al kent, kan je daarop zoeken. Zelf op exploratie? Via trefwoorden kom je een heel eind weg. Of je struint rustig door het eindeloze aanbod, in de hoop daar je gading te vinden. Je kan ervoor kiezen om een bepaalde aflevering te downloaden of je te abonneren op de volledige podcast.
Ik schrijf bewust geen handleiding voor het omgaan met je app. Er zijn teveel opties om te bespreken; automatisch downloaden, dataverbruik,… Wie vastloopt mag altijd een seintje geven.
Oh ja, je kan je via Spotify trouwens ook abonneren op podcasts. Alleen heb ik daar mijn draai nog niet zo gevonden, dus veel kan ik je daar niet over vertellen.

Kan je een podcast aanbevelen?
Natuurlijk wel. In de aanloop naar deze blog heb ik vastgesteld dat ik 3 soorten blogs beluister; radioprogramma’s die achteraf online worden gezet (zonder reclame, verkeersinformatie, nieuws en andere storende onderbrekingen), de “pure” podcasts en series met beperkte duurtijd.
In de categorie “radioprogramma’s” scoort Radio 1 bijzonder hoog:
- Nieuwe Feiten
- TouchΓ©
- Interne Keuken
- De Wereld van Sofie
- Weet Ik Veel
Hier de link naar de podcastpagina van Radio 1. Maar je kan ze dus ook allemaal via je podcastspeler vinden.
In de categorie “pure” podcasts:
- Nigel Williams – Tijdens De Rust podcast // zo goed als dagelijks // ideaal om ’s avonds mee uit te bollen
- Alex Agnew & Andries Beckers – Welcome to the AA // wekelijks, op maandag, ook te bekijken op YouTube // afleveringen van om en bij de 2 uur, ideaal tijdens het wandelen
- Harald Scheerlinck – Akkerdjie! Een podcast vol nostalgie // na een jaar stilte terug leven op de podcast // een podcast waarin jeugdhelden aan het woord komen
- Vranckx & Byloo // maandelijks // met conflictjournalist Rudi Vranckx en radiopresentator Vincent Byloo
- Mathieu Bollaert – Studio of Life Podcast // “een online platform waar de meest uiteenlopende mensen aan bod komen om meer inlevingsvermogen te creΓ«ren in elkaars leefwereld”, lees ik in mijn app // podcast waarvan ik het gevoel heb dat er nog veel groeipotentieel is en regelmatig een gesprek meepik
- Ward Bogaert en Philip Heymans – Iemand // de reeks lijkt te zijn stopgezet, maar wat een prachtige, aangrijpende verhalen!
- NPO Radio 1 – De Boekenpodcast // 2 keer per maand tips voor een boeiend boek // ligt al een tijdje stil
- Kelly Deriemaeker & Anouck Meier – Werk & Leven // door vrouwen, voor vrouwen // over balans en andere levenswijsheden
- Pieter Wijtenburg – Een gezonde dosis // nog eentje over mentaal welzijn // soms heel zweverig, maar meestal erg boeiend
In de categorie “een serie”:
- Alle podcasts die Johan Op De Beeck heeft gemaakt in opdracht van Klara. Of het nu gaat over de geschiedenis van BelgiΓ«, de zonnekoning of Napoleon. Die mens kan vertellen!
- AudioCollectief SCHIK – El Tarangu // over Jose Manuel Fuente die al dan niet is opgestaan uit de dood // een audioverhaal
- AudioCollectief SCHIK – Bob // over een dementerende vrouw en de herinneringen aan haar jeugdliefde // mooi!
- Room for Film – Phasmophobia // over een bruiloft en een vervallen huis en schimmen en… // een audioverhaal
En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik beluister podcasts meestal tijdens het wandelen of autorijden. Niet altijd even actief, want tijdens het wandelen dwaalt mijn aandacht vaak af en tijdens het autorijden moet ik op de baan letten. Toch merk ik – vaak veel later – dat mijn hersenen ook onderbewust informatie hebben opgepikt en dat een aantal dingen blijven hangen. Tot Alzheimer nog eens passeert natuurlijk.
En jij? Heb jij de wereld van de podcasts al ontdekt? Ben je getriggerd? Ooit al een podcast versneld afgespeeld? Is Adam Curry voor jou ook The Podfather of heb je een andere Podgod?
[Deze blogpost kreeg een update op 09/11/2022.]
Anita
Joeri Puttevils
Elke
Sofie
Elke
Sofie
Elke
Pingback: De donkere dagen door - Gewoon E
Pingback: Podcasts - Gewoon E
Pingback: Podcasts - deel 3 - cultuur en maatschappij - Gewoon E