Schaar, steen, papier

Schaar-steen-papier… Of is het papier-steen-schaar? De hele discussie doet er vandaag niet toe. Sterker nog, je mag de schaar zelfs vergeten. Vandaag heb ik het over steenpapier.

Waarover? Steenpapier is een duurzaam alternatief voor pulp papier. Het is een boomvrije papiersoort die vooral bestaat uit gemalen steen (calcium carbonaat). Dit gruis, dat een afvalproduct is, wordt gemengd met gerecycleerd HDPE (hoge dichtheid polyetheen, één van de meest duurzame kunststoffen die gemaakt worden). Van deze brei maakt men dunne vellen steenpapier. Na nog een extra toplaagje is het papier klaar voor gebruik.

Voor wie geen zin heeft om lang na te denken over bovenstaande info: Marc Heddes legde het 6 jaar geleden al uit op YouTube.

En hoe ben je daarbij terechtgekomen? Via een omweg. Maar de tocht is de moeite waard om even uit de doeken te doen.

Het is geen geheim dat ik zoveel mogelijk papierloos probeer te werken. Maar er zijn momenten waarop ik wΓ©l graag iets neerkrabbel. Aan de telefoon, wanneer een collega een snelle vraag stelt die ik niet mag vergeten, tijdens het opzoeken van info voor een blogartikel,… En dus ging ik op zoek naar een alternatief voor het klassieke notablok.

Mijn zoektocht leidde me naar Bambook, een Nederlands bedrijf dat notitieboeken met uitwisbaar papier aan de man brengt. Je moet het je voorstellen als een notaboek met whiteboard-bladzijden. Je beschrijft je Bambook met een speciale, uitwisbare stift. Nota’s die je wil bijhouden kan je inscannen (Bambook heeft een eigen app, maar in feite kan het met elke scanner app) en daarna wis je de boel met een vochtig doekje.

Mijn boekje had veel bekijks en het werkte best wel prettig. Alleen: ik miste de papieren schrijfervaring. Ik had nood aan het gevoel met een balpen over een vel papier te strijken. En dat kan dus niet met een Bambook.

(Kort nadat ik mijn exemplaar bestelde, kwam een beperkt aanbod van Bambook bij AVA in de rekken te liggen. Zeker de moeite waard om eens te bekijken!)

Β© Bambook.org

Nadat ik begin 2021 de volledige inhoud van mijn rugzak vakkundig verzoop en mijn Bambook onbruikbaar was geworden, had ik eindelijk een excuus om uit te kijken naar iets anders.

En toen kwam ik bij Moyu terecht. Opnieuw een Nederlands bedrijf. En deze keer eentje dat notitieboeken met steenpapier verkoopt. Omdat ze zelf op hun website vermelden dat steenpapier wat dikker en gladder is, had ik eerst nog wat twijfels. Ik bestelde dus zeer voorzichtig een piepklein boekje op A6-formaat. En de bijhorende pen. Voor kleine, korte krabbeltjes.

En, viel dat wat mee? Absoluut! Alleen… Mijn krabbels hebben de neiging om uit de hand te lopen en een A6-papiertje is dan echt veel te klein. Op zoek naar een groter formaat dus. Toevallig was het op dat moment tijd voor een groepsaankoop bij Kudzu en op hun site vond ik een A5-formaat Storm Writer van Onyx+Green. 130 bladzijden gelinieerd schrijfplezier landde enkele dagen later in mijn brievenbus. Het papier is veel dunner dan dat van mijn kleine notaboekje, maar nog steeds stevig genoeg om eindeloos uit te vegen.

Ik gebruik mijn Storm Writer vooral op het werk. Tijdens sollicitatiegesprekken mag mijn boekje zeker niet ontbreken. Bij kandidaat-arbeiders werkt dat veel minder intimiderend dan iemand die wegkruipt achter haar laptop en heel de tijd zit te typen. Eens in de zoveel weken haal ik mijn doekje boven en wis ik alles uit. Gemakkelijker kan het bijna niet.

Nu blijkt dat gelinieerd A5-formaat ook weer zijn beperkingen te hebben. Voor een blogje dat binnenkort online komt heb ik heel wat opzoekwerk gedaan. Normaal gezien kleef ik een aantal A4-tjes aan elkaar om zo 1 groot schrijfvlak te hebben. Maar omdat ik geen zin had om steenpapier uit mijn notitieboekje te scheuren, heb ik toch nog eens een pakje pulp papier uit de kast gehaald. En een A3-onderlegger besteld bij Moyu. De ene kant is geruit, de andere blank. Helemaal wat ik zocht!

Wat als je je boekje beu bent? Kan het dan gerecycleerd worden? Jawel, maar op dit moment kan dat nog niet in West-Europa. Moyu doet 2 dingen met afgedankte boekjes: de exemplaren die nog bruikbaar zijn worden gedoneerd aan schoolkinderen, de exemplaren die onbruikbaar zijn houden ze bij tot er in West-Europa gerecycleerd kan worden. En dat vind ik helemaal ok.

Tenslotte nog een uitsmijter, helemaal in lijn met “laten we uitvegen”: de herbruikbare sticky notes van Nano Note (euh ja, alweer een Nederlands bedrijf). Voor wie graag briefjes kleeft, maar liever niet al te veel gekleurde papiertjes bij het oud papier ziet verdwijnen. In je bestelling zitten 10 vierkante plakbriefjes (nog wel even de achterkant er af trekken) en 1 zwart stiftje. De overige stiftjes had ik nog van toen ik mijn Bambook-boekje kocht. En zo is de cirkel rond.

Zin om zelf eens te proberen? Laat gerust iets weten! Als er genoeg mensen zijn wil ik wel ergens een groepsaankoop organiseren. Of je leent mijn boekje gewoon een weekje uit. Dat kan ook.

Inspirerende tekst? Delen maar!

5 reacties

  1. Pingback: Ik ga werken en ik neem mee… – Gewoon E

  2. Pingback: Asjemenou

  3. Pingback: Weekmenu 101 - Gewoon E

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *