Reddende routines (en tips om tijd te winnen)

Nog anderhalve week voor september aan de deur komt kloppen. En of je nu kinderen hebt of niet, juli en augustus zijn altijd een beetje synoniem voor “vakantie”, terwijl september eerder het gevoel van “druk, druk, druk” met zich meebrengt. Daarom schotel ik je vandaag een blog voor met reddende routines (en tips om tijd te winnen).

Wat is routine?

Volgens het woordenboek is routine een “door gewoonte verkregenΒ vaardigheid”. En vaardigheden, die kan je trainen. Goed nieuws dus; iedereen kan een routine aanleren en/of verbeteren.

Vind je routine een vies woord? Kies dan voor “ritme”; een regelmatige herhaling volgens een bepaald patroon.

Reddende routines (en tips om tijd te winnen): sfeerbeeld van lavendel

Wat zijn reddende routines?

In vorige blogs vertelde ik al uitgebreid over mijn reddende routines (hier een lijstje). Ze zorgen ervoor dat ik de controle kan houden of snel terug heb. Want het leven loopt niet altijd zoals een mens in gedachten heeft.

Ongetwijfeld heb je zelf ook een aantal routines. Een aantal helpen je vooruit, terwijl anderen eerder saboterend werken. Hieronder lijst ik 10 routines (of ritmes) op die met een kleine moeite een groot effect opleveren.

  1. Ruim op bij het binnenkomen. Hang je jas op, zet je schoenen weg, maak je (hand)tas leeg en sorteer de post. Laat niets rondslingeren in de gang. Dus ook niet dat vuilniszakje dat je net uit de auto haalde.
  2. Ruim na het eten de tafel volledig af en laadt de vaatwasser in. Ik zet hem graag ook meteen op, zodat ik voor het slapengaan nog alles kan uitladen en er zeker geen vuile vaat achterblijft op het aanrecht.
  3. Zorg ervoor dat die eettafel ook proper blijft. Boeken, folders, bonnetjes, balpennen, rekeningen, glazen,… Je kunt het zo gek niet bedenken of het landt op de eettafel. Om daarna te blijven staan tot iemand het op haar/zijn zenuwen krijgt en begint op te ruimen. Waarom zou je de tussenstap van de eettafel niet overslaan en alles meteen op de juiste plek leggen?
  4. “Mja, maar ik dacht dat ik dat nog ging gebruiken!” Oh ja, die klassieker. Ruim toch maar meteen op. Echt.
  5. Voorzie een potje voor rondzwervende balpennen en controleer regelmatig of ze nog schrijven. Ik heb in het kastje dat op mijn bureau staat een lade voor balpennen en een lade voor kleine briefjes. Op die manier moeten we nooit lang zoeken.
  6. Vouw dekentjes op en leg kussens ordelijk. Erg gezellig, zo’n zetel met allerlei accessoires. Maar het wordt snel een rommeltje als niemand opruimt. En geef toe: ’t is geen moeite.
  7. Wees realistisch in het aantal taken dat je op een dag wilt doen. Ofwel: deel je taken op in kleinere delen. Als ik op mijn takenlijstje “de was” zet, dan lijkt dat iets wat op 5 minuten gedaan is. Maar in feite moet die was eerst gesorteerd worden (in het slechtst geval moet je hem eerst nog verzamelen), dan moet de was naar de wasplaats, daarna moet de machine de was wassen, vervolgens moet de was drogen en daarna moet iemand de was nog opvouwen of strijken om uiteindelijk alles in de kast te kunnen leggen. Waarom zou je dat met een minimalistisch “de was” op je lijstje zetten? Combineer dat met een al even vaag “poetsen” en je beseft waarom je dag te weinig uren heeft. Niet goed voor je rust en routine.
  8. Iedereen kan opruimen; ook kinderen. Ontwikkel een systeem (zowel mentaal als materieel) en laat ze hun eigen boeltje opruimen. In het beste geval halen ze niet meer alles tegelijkertijd uit de kast. In het slechtste geval zal je nog een paar keer moeten voordoen hoe het moet.
  9. Over voorbeeldgedrag gesproken: zorg voor een rommellade, voor spullen waarmee je niet meteen weg kunt. Doe dat niet in de keuken (die lades zijn voor keukenspullen), maar in de woonkamer.
  10. Zie wachttijd niet als verloren tijd. Hang je in wacht aan de telefoon? Dan kan je ongetwijfeld een aantal kleinere dingen opruimen. Is je bezoek te laat? Haal je boek boven en lees nog een paar minuten. In plaats van energie te steken in ergeren, steek je ze nu in leuke dingen doen.

Na deze 10 reddende routines volgen nu 10 tips om tijd te winnen

  1. Je moet niet alles zelf doen. Geef werk uit handen aan een strijkdienst, poetsdienst of tuinier.
  2. Leg je kledij de avond op voorhand klaar in plaats van ’s ochtends te stressen over de juiste outfit (en het feit dat die nog moet gestreken worden).
  3. Leg je sleutels op een vaste plek; het bespaart je heel wat zoekwerk en tijd! (Geef gewoon alles een vaste plek. En zorg dat je huisgenoten die vaste plek respecteren. Anders wordt het lastig.)
  4. Maak een weekmenu Γ©n boodschappenlijst. Kook af en toe opzettelijk teveel, zodat je porties kunt invriezen. Je zult jezelf dankbaar zijn na een zware dag op het werk of wanneer je een drukke avondplanning hebt.
  5. Verspil minder tijd voor de tv of op je smartphone. We vinden het allemaal vanzelfsprekend dat de schermtijd van kinderen wordt beperkt, maar je zelf grenzen opleggen? Dat is nieuw… Op apps kan je een tijdlimiet zetten. Of gebruik gewoon een kookwekker en wees consequent. Heel erg consequent!
  6. Overloop regelmatig je dag of week. Wat moet er worden aangekocht (buiten de vaste aankopen) en liggen die winkels bij elkaar in de buurt of onderweg naar het werk? Hoe gek zou het zijn om dagelijks langs de dierenwinkel te rijden onderweg van het werk naar huis, maar toch nog eens extra te rijden op zaterdag? (Er zijn ongetwijfeld nog heel wat andere voorbeelden, maar deze is uit het leven gegrepen.)
  7. Neem regelmatig een pauze. Een frisse neus halen stimuleert, zodat je na je pauze vol energie aan de slag kunt.
  8. Buitenlucht is sowieso goed: ben je in de mogelijkheid om op het werk te wandelvergaderen? Doe dat dan.
  9. Maak bij de kapper, tandarts of dokter meteen een afspraak voor de volgende keer. Dat bespaart je achteraf extra werk. Bij onze nieuwe tandarts kan je pas 3 maanden op voorhand boeken (je krijgt wel een herinneringsmail) en die boodschap zorgde toch wel even voor kortsluiting bij mij.
  10. Zonder jezelf op tijd en stond af. Thuis of op het werk. Je zult versteld staan van hoeveel werk je verzet krijgt zonder stoorzenders. En dan bedoel ik niet alleen menselijke stoorzenders.

Wist je trouwens dat reddende routines (en tips om tijd te winnen) besmettelijk zijn? Doordat je zelf rustiger bent en de zaken (meestal) onder controle hebt, kloppen mensen bij je aan om te zien hoe jij de dingen aanpakt. Ooit was ik op het werk de enige die tijdens de pauzes de benen ging strekken in het park. Ondertussen doen we het bijna allemaal.

Dus: heb jij reddende routines? Laat dat dan zeker weten in een reactie hieronder!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Inspirerende tekst? Delen maar!

3 reacties

  1. Anita

    Beantwoorden

    Hoe verder ik je blog las, hoe gelukkiger ik werd. Ja, alle punten – die op mij toepasselijk zijn – volg ik. Mensen noemen mij een controlefreak, maar anders vergeet ik te veel.
    Nadeel hiervan is wel dat indien mijn planning onverwachts moet aangepast worden, ik hiervan heel ambetant wordt en het duurt wel eventjes vooraleer die bui over is. Zij die mij kennen, weten dat.
    Dank voor dit artikel.

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *