Raindrop

Je kent het wel: na een avondje surfen op het internet heb je 57 tabbladen open staan, waarvan je er enkele hebt gelezen en nog veel meer wilt lezen. Je zou al die tabs handmatig in je browser (het programma waarmee je surft) kunnen opslaan bij je bookmarks (in het schoon Vlaams: “favorieten”). Of je browser zodanig instellen dat hij de volgende keer opstart met alle tabbladen die je de vorige keer had geopend. Voor mij werken deze methodes echter niet. In het eerste geval krijg ik immers enkel de naam van de site te zien. Wanneer ik achteraf weer op zoek ga naar een specifiek brokje informatie, ben ik niets met die ellenlange lijsten. Daarnaast duurt het meestal een paar dagen voor ik de draad van mijn zoektocht weer oppik. Ondertussen heb ik natuurlijk nog andere leuke sites geopend en is mijn browser ontzettend traag geworden door al die openstaande tabbladen. Ik ging dus op zoek naar een bookmark manager (want zo heet dat dan), die me helpt om alles snel terug te vinden. En ik kwam uit bij Raindrop.

(Mocht je je niet herkennen in het voorbeeld… Mail jij links naar websites naar jezelf? Krabbel je recepten neer, om ze daarna te verliezen? Fotografeer je covers in de boekhandel en verdwijnen die foto’s daarna in de eindeloze stroom van beeldmateriaal? Ja, ik had al zo’n idee. Raindrop is iets voor jou!)

Raindrop: een beetje achtergrond

Even beginnen bij het begin: mijn zoektocht voerde me naar de website van Raindrop.io. Die “io” is een domeinextensie als een andere, al zijn bij de meeste mensen vooral “.be”, “.nl”, “.com” en aanverwanten gekend. Oorspronkelijk verwees “io” naar British Indian Ocean Territory, maar gaandeweg werd die betekenis vervangen door input/ouput. Ideaal dus voor websites van startsups, techbedrijven, ontwikkelaars en euh nerds.

Een website dus. Maar er is meer. Raindrop.io is ook beschikbaar als extensie in Chrome, Firefox, Safari en Edge. Maar je kunt het ook downloaden als een programma of app voor Windows, Mac, Linux, iPad, iPhone en Android.

Raindrop: de eerste stappen

Zonder account kom je er niet in. Die moet je dus eerst even aanmaken. Ik gebruikte mijn Google-gegevens, maar het kan ook op andere manieren. De website laat je zien welke.

Raindrop: het beginscherm bij een eerste gebruik

Zo ziet je persoonlijke Raindrop-archief eruit bij het eerste bezoek. Merk op dat je browser meteen voorstelt om de browser extensie te installeren (centraal in beeld). Neem hier de tijd voor. Je merkt dat er bovenaan rechts een extra icoontje in beeld komt; nl dat van een wolkje. Zie je dat niet, dan klik je op het puzzelstukje om de extensie zichtbaar te maken.

(Het klinkt vreselijk ingewikkeld, ik weet het. En toch is het dat niet. Lees de tekst rustig door en probeer het. Mocht het alsnog niet lukken, dan geef je een seintje. Deze stap is namelijk belangrijk om websites naar Raindrop te kunnen sturen.)

Raindrop: hoe gaat het verder?

Goed nieuws: je kiest helemaal zelf hoe je je archief vult en onderhoudt. Je kunt verzamelingen (mappen) maken en tags toewijzen als dat je gelukkig maakt. Maar het moet niet. Of niet allebei. De zoekmotor van Raindrop is krachtig genoeg om zonder die toeters en bellen terug te vinden wat jij zoekt.

Kom je op een site die je wilt bewaren? Klik dan rechts bovenaan op het wolk-icoontje. Je krijgt een pop-up met de vraag in welke verzameling Raindrop de site moet bewaren en of je tags wilt toevoegen. Standaard zet Raindrop alles op Unsorted of Ongesorteerd. Ik gebruik die verzameling als mijn dumpplek. Het verwerken doe ik later. Maar dat hoeft dus niet.

Je kunt je archief ook op een andere manier vullen. Klik rechts bovenaan het startscherm op toevoegen. Hierna kan je het adres van de website invoeren en bewaren. Wil je een foto of gescand bestand uploaden? Klik dan op het neerwaartse pijltje naast toevoegen.

Raindrop: websites bewaren via de extensie

Als je de app op je smartphone hebt gedownload, kun je ook op die manier websites bewaren. Kies voor “delen” en dan de Raindrop-app.

Na een tijdje krijg je iets als onderstaand scherm:

Raindrop: de eerste links in het archief

Links in beeld vertelt Raindrop hoeveel bladwijzers je al bewaarde en hoeveel er daarvan ongesorteerd zijn. Daaronder krijg je het overzicht van de verzamelingen (mappen) die je al maakte. Vervolgens stelt Raindrop zelf een aantal mogelijkheden voor om snel te starten. CreΓ«erde je hashtags? Dan staan die daar nog eens onder.

Raindrop, the next level

Wanneer je op een link klikt, opent er een extra venster aan de rechterkant van je beeld. En nu wordt het leuk, want je kunt tekst markeren. De gemarkeerde tekst komt onderaan in beeld te staan, als een aantekening. Zodra je 1 keer gemarkeerd hebt, verschijnt er links in beeld, bij snel starten, de keuzemogelijkheid aantekeningen. Hierin komen alle stukken tekst die jij hebt aangeduid.

Raindrop: tekst markeren

“Wordt dat dan geen rommeltje?”, hoor ik je luidop denken. Misschien. Dat heb je zelf in de hand.

Even terug naar hoe je scherm er op dit moment uitziet. Je kunt deze weergave veranderen door te kiezen voor lijst, kaarten, koppen of moodboard (rechts bovenaan). Daar bovenop kan je uit 6 elementen kiezen of ze moeten worden weergegeven of niet (foto, titel, beschrijving,…) Γ©n zijn er 6 manieren om te sorteren. Het kan dus sober, maar ook met erg veel beeld en info.

Hieronder zie je een minimalistische weergave van alle aantekeningen die momenteel in mijn archief zitten. (De aandachtige lezer merkt dat ik plots een pak meer websites heb verzameld en er ook verzamelingen en tags zijn… Ik exporteerde de data van mijn vaste account en importeerde ze in deze testaccount. Want dat kan dus ook.)

Stel nu dat ik enkel de aantekeningen over Montessori wil lezen, dan kan ik in het zoekmenu “Montessori” toevoegen. Ofwel zonder hashtag, zodat enkel teksten naar boven komen waarin het woord Montessori wordt vermeld. Ofwel met hashtag, waardoor Raindrop gaat kijken naar de tags die ik heb toegekend. Stel dat ik een artikel heb bewaard dat te maken heeft met Montessori, maar waarin het woord Montessori nergens gebruikt wordt, dan is zo’n tag wel handig.

Raindrop: aantekeningen

Raindrop lijkt me wel wat…

“Kan ik dat gratis proberen?” Jawel. Sterker nog, ik gebruik enkel de gratis versie. Er bestaat ook een pro versie, die op dit moment 32,43 EUR per jaar kost (als je op jaarbasis betaalt). De betaalde versie laat toe om subverzamelingen (submappen) te maken, kan PDF’s doorzoeken (wat de gratis versie niet kan), bewaart sites die offline gaan en controleert op links die niet meer werken. Het volledige pakket aan voordelen lees je hier.

Ik kan nog wel even doorgaan, maar vermoed dat deze blog al genoeg informatie bevat. Laat je niet ontmoedigen door deze theoretische uitleg. Probeer het zelf eens en zet het systeem naar je eigen hand. Laat het voor jou werken, haal er je voordeel uit. Loop je vast? Dan bekijk ik het graag samen met je.

Hoe ga jij trouwens om met je bookmarks/favorieten? Houd je regelmatig grote schoonmaak of heb je het al lang opgegeven? Laat maar weten!

Oh ja, de websites die ik dagelijks gebruik, ordende ik in booky.io. Daarover blog ik later een keertje.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Inspirerende tekst? Delen maar!

8 reacties

  1. Anita

    Beantwoorden

    Wat een boterham! Ik veronderstel dat je wel mensen zal geΓ―nspireerd hebben om van deze “Raindrop” gebruik te maken of minstens eens te gaan kijken.
    Zelf surf ik te weinig en nogal eenzijdig om dit te doen. Ben trouwens tΓ© bang om iets verkeerd te doen en dan kan ik dit niet rustig installeren. In Den Appel in Immaculata worden computerlessen gegeven voor senioren. Ben al dikwijls van plan geweest om me hiervoor in te schrijven en denk er nu toch ernstig over na om het te doen. Bedank voor je artikel. Het was goed uitgelegd.

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *