Podcasts – deel 3 – cultuur en maatschappij

Hier is het dan. Podcasts – deel 3 – cultuur en maatschappij. Het lang verwachte 3e deel van de trilogie die eigenlijk een 2-luik zou worden, maar veel te uitgebreid bleek.

Voor wie de vorige delen gemist heeft:

 • In mijn blog van november 2021 lees je wat een podcast is, waar het fenomeen vandaan komt en hoe je podcasts afspeelt.
 • In deze blog van februari 2023 kwamen de categorieën kunst, comedy, educatie, fictie, mentaal welzijn, geschiedenis, muziek en nieuws aan bod.
 • In deze blog van april 2023 ging de lijst verder met religie, een hele brok true crime en TV & film.
 • De blog van vandaag, de laatste gaat uitsluitend over de categorie cultuur en maatschappij.

Podcasts – deel 3 – cultuur en maatschappij – “oude podcasts”

In deze subcategorie plaats ik podcasts die al een tijdje geen update meer kregen, maar zeker nog het beluisteren waard zijn.

Podcasts - deel 3 - cultuur en maatschappij

Om te beginnen de meest recente: Nest

Een podcast van Radio 1

In Nest duikt podcastmaker Anke Van Meer in de wereld van pleegzorg. Ze volgt daarbij vier jaar lang het traject van haar broer en zijn vriend. Eye opener!

De kunst van het verdwijnen

Een podcast van VRT MAX en MartHa!tentatief

Eén straathoek. 3 waargebeurde verhalen in de Antwerpse Joodse wijk. Een tunnelroof op een bank in 2019. Een aanslag op een Joodse jeugdbeweging in 1980. Een kleutertje dat in 1942 op miraculeuze wijze aan deportatie ontsnapt.

(Een podcast die ik al kende, maar een paar keer kreeg aanbevolen. Zeker de moeite waard dus!)

Podcasts - deel 3 - cultuur en maatschappij

Zo geboren

Een podcast van VRT MAX

Raf heeft een vraag voor zijn vader: waarom wilde hij een kind? Samen met podcastmaker Kenneth Berth duikt Raf in de jaren ’70 en ’80 om het dubbelleven van zijn vader te ontwarren. (En ja, die afbeelding lijkt op Freddie Mercury. Beluister de podcast en ontdek waarom dat zo is.)

The Turning – The sisters who left

Een Engelstalige podcast van iHeartPodcasts en Rococo Punch

Een kijk(je) achter de schermen bij de zusters die besloten Moeder Theresa (niet langer) te volgen.

Podcasts - deel 3 - cultuur en maatschappij

De Blankenberge tapes

Een podcast van NPO Luister/VPRO

In 2013 wordt de 27-jarige Hannah Rentmeester vermoord. Haar vriend, Robert Josse, is direct hoofdverdachte, maar hij lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen. Pas als er een link wordt gelegd met een moordzaak die zich tien jaar eerder afspeelde, vallen de puzzelstukjes langzaam maar zeker op hun plek. Puzzelstukjes die één beeld lijken te vormen, dat van een grauwe kustplaats in België: Blankenberge.

En we zijn halfweg…

3 Dagen

Een podcast van Radio 1

Elvire wil sterven. Ze vertelt in 3 dagen haar levensverhaal aan reporters Ward Bogaert en Philip Heymans. Boeiend verhaal en knappe podcastmakers.

cultuur en maatschappij

El Tarangu

Een podcast van VPRO en Sporza

In 2003 krijgt de Vlaamse wielerheld Lucien van Impe een vreemd telefoontje. Zijn oude rivaal José Manuel Fuente is in België en wil met hem afspreken. Op zich geen ongewoon verzoek, maar er is één probleem: wielrenner Fuente is officieel al zeven jaar dood. Toch gaat Lucien op de uitnodiging in… Bevreemdend!

Bob

Een podcast van VPRO.

Bob is een zesdelige podcast over Elisa, vierentachtig jaar en verliefd.. op Bob. Een man van wie haar drie dochters tot dan toe nog nooit van hadden gehoord, maar over wie hun moeder niet meer kan zwijgen. Maar wie is Bob en heeft hij wel echt bestaan?

podcast De Bourgondiërs

De Bourgondiërs

Een podcast van Klara.

Vlaanderens bekendste francofiel Bart Van Loo vertelt het spannende ontstaan van de Lage Landen. Wat blijkt? We zijn een Bourgondische uitvinding. Een podcast om van te smullen!

En tenslotte een hele oude: Iemand

Een podcast van Radio 1.

Iemand die iets ongelooflijks heeft meegemaakt. Of iemand met een straf levensverhaal. Misschien iemand die een sterke prestatie heeft geleverd? De laatste update dateert alweer van 5 jaar geleden, maar de podcast blijf het beluisteren waard.

Podcasts – deel 3 – cultuur en maatschappij – “nieuwe podcasts”

In deze subcategorie vind je podcasts die minder dan 5 maanden geleden een laatste update kregen.

Nieuwe feiten

Een podcast van Radio 1

Lieven Vandenhaute gaat op zoek naar nieuws. En als het lukt, luister ik ’s avonds of de dag erna. Daarna is het vaak letterlijk en figuurlijk oud nieuws.

De wereld van Sofie

Een podcast van Radio 1

Sofie Lemaire gaat op zoek naar antwoorden op grote en minder grote levensvragen.

Touché

Een podcast van Radio 1

Friedl’ Lesage praat met een veelzeggende gast over alles wat je kan raken in het leven. Ik heb al wandelend al heel wat fijne gesprekken beluisterd!

De Franse Revolutie, delen 1 en 2

Een podcast van Klara

Daar is Johan Op de Beeck weer! Geen idee wat sneller gaat; de boeken lezen of de podcasts beluisteren. Maar Op de Beeck heeft zo’n fantastische stem… Ik kies dus voor de podcasts.

De eenzame uitvaart

Een podcast van de Volkskrant

In Amsterdam gaan jaarlijks zo’n 5000 mensen dood. Een op de tien van deze overlijdens wordt niet direct opgemerkt door kennissen of nabestaanden. Een speciale afdeling van de gemeente moet er aan te pas komen om alsnog een broer, zus of verre neef te vinden. Als zelfs dat niet lukt, draait het uit op een eenzame uitvaart. Bereid je voor op 5 boeiende verhalen.

#weetikveel

Een podcast van Radio 1

Vragen stellen over kleine dingen in een grote wereld. Oftewel: een klein uur doorbomen over een onderwerp. Ik hoop dat er deze zomer een nieuwe reeks komt.

Studio Of Life Podcast

Een podcast van Mathieu Bollaert

Lange gesprekken met (meestal) interessante gasten.

Zo, hopelijk heb je daarmee genoeg materiaal om je podcastspeler te vullen. Nog tips? Laat het zeker weten in een reactie hieronder!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Inspirerende tekst? Delen maar!

7 reacties

 1. Anne

  Beantwoorden

  De eerste Weet Ik Veel van het nieuwe seizoen staat online! Ik hoop op een consistente upload, want dat lukt niet altijd.

 2. Anita

  Beantwoorden

  Bewonder de ijver en de tijd die je in je blog steekt en ben echt fier op je (niet alleen daarvoor). Dit is echter een onderwerp dat mij totaal niet ligt; kan er de moeite niet voor doen om het een en ander uit te proberen. Toch bedankt voor het artikel.

 3. Anita

  Beantwoorden

  Van sommige feuilletonnetjes ben ik echt wel een fervente kijker. Anderzijds als we op verlof zijn ga ik liever wandelen dan voor de TV te zitten. Heb nu een suggestie de wereld van Julien toegestuurd: een serviceflat aan de kust. De reactie: “waarom zou je dat doen”, maar meer niet.
  We gaan alleszins de ganse maand september terug naar Heist en intussentijd ga ik diverse uitbaters van serviceflats aanschrijven. Wordt vervolgd.
  Om terug te komen op je blog: als ik niet voor de TV zit los ik kruiswoordraadsels e.d. op.

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *