Opruimen, organiseren en optimaliseren

Ik wilde een vervolg breien aan mijn kleerkast-avontuur van vorig jaar (jawel, pun intended), maar botste de voorbije weken net iets te vaak op begripsverwarring rond de termen “opruimen, organiseren en optimaliseren” om daar niet eerst iets mee te doen. En plots ontstond er een serie in mijn hoofd, waarvan je vandaag het 1e deel leest. Volgende week volgt deel 2 en verdiep ik me in de boeken en de theorie van Marie Kondo. Niet zozeer om te leren hoe ik mijn spullen dankbaar vaarwel kus, maar wel om haar visie in het 3e deel van deze serie toe te passen op mijn eigen kleerkast.

Mijn kleerkast, dat is dus nog steeds die Pax-kast en dat blijft ook zo. De serie “opruimen, organiseren en optimaliseren” is geen verdoken excuus om nieuwe meubels te kopen. Het totale volume aan kastruimte verandert bijgevolg niet. Ook naar inrichting toe wil ik zo weinig mogelijk kosten maken. De sterkte van Pax-kasten is dat ze erg modulair zijn en er ontzettend veel Komplement planken, roedes, lades en noem maar op bestaan. Maar mijn interne boekhouder wil het deze keer low budget houden. In deel 3 lees je of de boekhouder in de loop van het proces van gedachten is veranderd.

“Opruimen, organiseren en optimaliseren” dus. Het ene kan niet bestaan zonder het andere, maar het andere wel zonder het ene. Hou je vast voor een brokje theorie!

Opruimen, organiseren en optimaliseren: mandjes

Stap 1: opruimen

Ja, heus. Opruimen is de 1e stap van het proces waarbij je ruimte in je spullen en je hoofd creΓ«ert. Niet een tripje naar dat leuke woonwarenhuis of de iets dichter gelegen budgetwinkel. Als je nog geen zicht hebt op hoeveel spullen er uiteindelijk moeten worden georganiseerd, is het te gek voor woorden om nu al je bankkaart boven te halen.

Opruimen is dus de basis. Je beslist of je spullen bijhoudt, weggooit, weggeeft of een andere plaats in je huis (of op je bureau) geeft. Pas daarna kan je organiseren. Niet andersom.

Nog andere fouten die vaak gemaakt worden bij het opruimen?

  • Vol goede moed je volledige huis in 1 keer willen opruimen. Maak er kleine brokjes van. Opruimen is fysiek en mentaal vermoeiend, zeker wanneer je aan de slag gaat met spullen met een emotionele waarde. Begin met 1 kamer of zelfs 1 meubel. Ben je nog niet zo bedreven in het opruimen? Kies dan voor een ruimte waar weinig emotionele beslissingen moeten vallen. De keuken, bij voorbeeld. Tenzij je een gepassioneerd kok bent, dan kan dat iets moeilijker liggen.
  • Niet alle spullen bij de hand hebben wanneer je begint op te ruimen. Een volle vaatwasser of een draaiende wasmachine? Geen goed idee. Zorg dat je een zicht hebt op al je gerief.
  • Snel even tussendoor opruimen. Goed opruimen begint met een doordacht plan van aanpak. Natuurlijk kan ik snelsnel mijn bureau terug een ordelijk uitzicht geven, maar of ik de zaak daarmee ten gronde heb aangepakt? Ik denk het niet.

Beslis tijdens het opruimproces:

  • #ditisvoormij
  • #dollarsvoorvragen
  • #donerenaaneenander
  • #dumpenindecontainer

Vooral bij items met een emotionele waarde kan het moeilijk zijn om een beslissing te nemen. Daardoor wordt te verleiding groot om #daarmoetiknogeensovernadenken in het leven te roepen. En dan stel je na 2 uur opruimen vast dat die hoop de grootste is… Daarom raad ik aan om te oefenen met neutrale ruimtes of spullen.

Een kast in elkaar zetten

Stap 2: organiseren

Alles opgeruimd? Beslist wat je wilt houden en wat weggaat? Dat heb je super goed gedaan!

“Mag ik dan nu gaan shoppen?”

Euh… Nee. Tenzij je een heel scherp oog hebt en nu al kunt zien hoeveel ruimte je nodig hebt voor je bestek, kantoormateriaal of t-shirts. (Om maar enkele voorbeelden te geven.)

In stap 2 ga je dus organiseren. Groepeer spullen per soort of per functie en denk na hoe en waar je ze gaat bewaren.

Om terug te komen op mijn kleerkast-verhaal:

  • Ik maak de kast leeg en beslis terwijl ik de spullen uit de kleerkast haal of het blijvers of weggevers zijn.
  • Spullen die ik weggeef verzamel ik per eindbestemming in een doos of krat, waarbij ik me heilig voorneem om ze na het opruimen niet wekenlang in de gang te laten staan.
  • Ik leg de kledij die blijft per soort bij elkaar (kousen, broeken, sokken,…) en vouw ze zoals Marie Kondo voorschrijft.
  • Pas daarna kan ik zien hoeveel ruimte ik per categorie nodig heb.

Ja, ik voorzie nu al problemen omdat ik veel te weinig planken heb om spullen op recht te zetten of te leggen. Maar ik hol dus nog niet naar de winkel. Want dat mag niet van mijn interne boekhouder.

Nog even snel. Waarom Marie Kondo? Nadat ik mijn kleerkast vorig jaar opruimde, kocht ik in de budgetwinkel 2 mandjes om mijn t-shirts op te bergen. Voorheen stapelde ik ze op elkaar, maar dat had zo zijn nadelen. De boel kreukte, ik had niet altijd de discipline om gewassen t-shirts onderaan te leggen en droeg dus altijd hetzelfde kledingstuk. Zo kwam ik op het punt waarop ik Marie Kondo een kans wilde geven. En dat bleek te werken! Ik ben bijgevolg erg benieuwd om te zien of de Kondo-style ook op de rest van mijn garderobe kan worden toegepast.

Opruimen, organiseren en optimaliseren: een kapstok

Stap 3: optimaliseren

Ik vertelde in de vorige paragraaf een kleine leugen. Ik rende namelijk niet meteen naar de winkel. Wat ik wel deed, was een paar schoendozen omtoveren tot t-shirtdozen. Daarmee probeerde ik het systeem een tijdje uit. Pas toen ik overtuigd was dat het werkte, reed ik naar de winkel. En daarmee zitten we bij stap 3 van opruimen, organiseren en optimaliseren.

(In de winkel maakte ik de domme keuze om slechts 2 mandjes te kopen, ook al had ik plaats Γ©n spullen voor 4. Toen ik enkele weken nog 2 extra mandjes wilde kopen, waren die niet meer voorradig in dat formaat. En aangezien het aanbod in de winkel steeds weer wisselt, zal dat helaas ook nooit meer het geval zijn. Om maar te zeggen: denk goed na voor je na de winkel trekt. Je wilt niet teveel kopen, maar zeker ook niet te weinig.)

“Ik mag nu dus wΓ©l naar de winkel?”

Tuurlijk wel, maar lees eerst nog even het laatste stuk van deze blog.

Ik wil een goed overzicht hebben over mijn kledij en alles snel kunnen nemen. Voor mijn t-shirts werkt de methode van Marie Kondo dus alvast erg goed. Of dat ook voor alle andere spullen is, zal na verloop van tijd blijken. Ik neem mezelf voor om pas na een tijdje te evalueren of het systeem werkt of niet. Elke overgang brengt uitdagingen met zich mee. (Hier stond eerst “is moeilijk”, maar als je zo denkt kan je beter niet in een veranderingsproces stappen.) De vraag is of het bij finetunen blijft of er toch alsnog een radicale ommezwaai komt. Ik ben even benieuwd als jij!

Heb jij de boeken van Marie Kondo gelezen? En er ook iets mee gedaan? Ben je bekend met haar theorie en wat is jouw mening hierover? Ik lees het graag in een reactie op deze blog!

Deze tekst bevat affiliate links. Koop je een artikel via deze link? Dan betaal je niets extra, maar geef jij mij wel een financieel steuntje. Op zoek naar een ander product? Begin dan hier aan je zoektocht.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Inspirerende tekst? Delen maar!

15 reacties

  1. Anita

    Haha, opruimen … helemaal mijn ding. Sinds mijn man en ik op de wachtlijst staan om naar een serviceflat te verhuizen, doe ik al maanden niets anders. De SAMLA-boxen van Ikea zijn ideaal: doorschijnend, met deksel erop, in alle formaten en stapelbaar. Met mijn ogen toe kan ik ze bij Ikea gaan halen. Het is inderdaad waar dat je, als je begint op te ruimen, in verschillende kamers tegelijk bezig bent. Vooral eerst goed plannen, afmetingen opschrijven en dan indelen in de 4 “d”-afdelingen, zoals je zelf aangaf. Je komt ook zaken tegen waarvan je niet meer wist dat je ze had of waarvan je denkt “wat ligt dat hier te doen! Maar een opgeruimd huis/appartement loont de moeite, dus even doorzetten. Het is daarna zo prettig om bij het kuisen enkel maar de box te moeten afstoffen i.p.v. vroeger de inhoud ervan. De tips van Marie Kondo zijn mij bekend van TV en o.a. die tip i.v.m. het oprollen van T-shirt is heel praktisch. Ook voor al je een valies moet inpakken.

    • Ik ben zelf niet onverdeeld gelukkig met al die opbergboxen. We hebben hier ondertussen een heel assortiment van merken en maten omdat het assortiment in de winkels steeds maar weer wordt aangepast. Ik zou veel liever allemaal dezelfde modellen en uitvoeringen hebben; veel rustgevender en gemakkelijker om je zolder mee in te delen.

  2. Pingback: De theorie van Marie Kondo - Gewoon E

  3. Anita

    Het gamma “Trofast” van Ikea bestaat reeds zéér lang. Er zijn boxen in alle maten en gewichten; tegenwoordig zijn er zelfs met verdeelvakjes, ook in leuke kleuren.
    Als je op voorhand weet wat je gaat opruimen en hoe ga alles gaat indelen, kan je op voorhand een heel assortiment aankopen. Heb je er over dan zal je die later nog wel kunnen gebruiken, opruimen moet nu eenmaal regelmatig gebeuren.

    • De deksels van de Trofast-bakken sluiten niet stofdicht af. In dat opzicht vind ik ze wel goed voor bv de speelgoedkast, maar niet voor langere tijd op te bergen. Schuine bakken zorgen ook voor verloren ruimte. 1 bak maakt weinig verschil (tenzij je allemaal rechte spullen wilt bewaren), maar als je een heel assortiment in huis haalt, is er best wel wat verlies aan ruimte. Ik heb ook graag bakken met deksels die je kunt vastklikken; dan ben je zeker dat de deksels juist staan en je inhoud veilig bewaard wordt.

  4. Pingback: Woont Marie Kondo nog in mijn kleerkast? - Gewoon E

Reactie achterlaten