Op zoek naar duurzame sneakers

Wie vaak stil zit, verslijt vooral zijn broek. Ik ben regelmatig in beweging en heb eerder last van versleten schoenen. Ik moest dus nog eens op zoek naar duurzame sneakers.

(Spoiler alert: het werden de schoenen hieronder. Maar je zag ze al passeren op mijn social media, dus die verrassing was er al wel af.)

Het is een publiek geheim dat ik niet graag winkel. Noch fysiek, noch online. Funshoppen is een concept dat ik tot op heden niet helemaal kan vatten. Productief shoppen, dat is helemaal mijn ding. Ik maak een lijstje met wat ik nodig heb en hoe dat er uit moet zien en ga aan de slag.

Dat lijstje is een fijn hulpmiddel, maar tegelijkertijd ook een handicap. Het duurt soms wel even voor ik het item heb gevonden dat aan al mijn vereisten voldoet. En daardoor wordt het shoppen echt niet leuker.

Op zoek naar duurzame sneakers: de MoEa grape-schoenen

Op zoek naar…

Mijn duurzame sneakers moeten aan volgende voorwaarden voldoen:

  • ze mogen geen witte zolen hebben. Schoenen poetsen is namelijk niet bepaald mijn favoriete bezigheid.
  • ze moeten waterdicht zijn. Niet dat ze over een zwemdiploma moeten beschikken, maar na een wandeling door nat gras wil ik nog steeds droge sokken hebben.
  • het voetbed moet uitneembaar zijn, zonder de schoenen te beschadigen. Kwestie van ruimte te hebben voor mijn steunzolen.
  • en als toemaatje mogen ze een ietwat dempende zool hebben; dat vindt mijn rug wel leuk.

… duurzame sneakers

Ik had het mezelf gemakkelijk kunnen maken en voor de “duurzame keuze” van de grote spelers kunnen kiezen. Met 25% gerecycleerd materiaal en een ecologische schoendoos. Maar dan zou ik voorbijgaan aan het feit dat het overgrote deel van de productie nog steeds niet duurzaam is. Net zoals ik weiger warm te lopen voor schoenen met echt leder, waarvan de beestjes kraakvers biologisch gras te eten kregen. Met de beste wil van de wereld kan ik die schoenen niet duurzaam noemen.

Ik had er ook voor kunnen kiezen om schoenen te kopen van een merk dat ik al in huis heb en waarvan ik weet dat ze aan de voorwaarden voldoen. Maar dan zou de uitdaging wel erg klein zijn geweest.

En dus ging ik op zoek naar duurzame sneakers, van een kleine producent, die ik tot op dat moment niet kende.

Hoe begin je er aan?

Men neme een portie gezond verstand, een zoekmachine en een paar zoektermen. “Sustainable sneakers” of “bio sneakers”, om maar iets te zeggen.

Mijn favoriete zoekmachine kwam meteen aandraven met de grote spelers die ik al had afgeschreven, maar die er genoeg budget hadden om reclame te maken. Daarnaast kreeg ik ook een aantal gesponsorde links van kleinere producenten, die ik bewust negeerde.

En dan is het klikken, kijken, lezen, nadenken, vergelijken en reviews lezen. Dagen aan een stuk. Weliswaar geen 24 uur per dag, maar met het maken van een verantwoorde keuze ben je toch even bezig.

And the winner of the duurzame sneakers award 2022 is…

MoEa, afkorting van Mother Earth, trok al snel mijn aandacht en slaagde er in om die vast te houden. Een aantal andere merken waren bijzonder sympathiek, maar gaven zelf aan dat de schoenen niet waterdicht waren of produceerden toch net iets te ver van huis. Bij MoEa vond ik sneakers die aan al mijn vereisten voldoen.

De moeilijkste beslissing was nog de kleur. Daar ben ik echt uren zoet mee geweest. De gele (gemaakt van ananas) waren niet meer in voorraad in mijn maat en zaten niet in een toekomstige extra release. De beige (gemaakt van mais) vond ik maar niks, net zoals ik mezelf niet zag rondlopen in rode schoenen (gemaakt van appels). Zou ik voor de groene gaan (gemaakt van cactus)? Of… kijk daar… relatief nieuw in het assortiment, gelanceerd op onze huwelijksverjaardag: de paarse sneakers, gemaakt van druiven. Ja! Dat waren ze. Verkocht!

Grape waste from the juice industry in Italy are recycled into a wearable material.
– Handcrafted in Portugal, GuimarΓ£es
– Upper: 32% grape, 22% bio-PU, 46% recycled polyester, made in Italy
– Rubber sole: 40% recycled rubber, 60% natural rubber
– The sole is strong and sewed to the upper
– Lining: 75% bamboo & 25% polyester, OEKO TEX 10
– Insoles: 75% recycled wood, 25% polyester foam and are removable
– Laces: 100% organic cotton laces, certified GOTS 100
– Labels: 100% recycled polyester
– Vegan & water-based glues
– 100% recycled cardboard

Website MoEa

(De collectie is ondertussen uitgebreid met volledig zwarte sneakers, ook gemaakt van druiven. En sinds vorige week zijn er zelfs feestelijke glitterschoenen!)

Op zoek naar duurzame sneakers: een beeld van de fotoshoot

Waarom MoEa?

MoEa investeert niet alleen in duurzame sneakers, maar ook in een duidelijke en informatieve website. Je vindt er een Life Cycle Analysis; alle info over het milieueffect van hun sneakers.

MoEa is eerlijk over het feit dat de sneakers niet biodegradable zijn (lees mijn blog over composteerbare items gerust nog eens na), maar heeft wel een recycling programma waarbij oude schoenen worden verwerkt tot nieuwe zolen.

De sneakers van MoEa worden, met de hand en onder menselijke omstandigheden, in Portugal gemaakt. MoEa zelf opereert vanuit Frankrijk. De druiven voor mijn schoenen werden geproduceerd in ItaliΓ«. (De cactussen zijn de enige grondstoffen die van buiten Europa worden aangevoerd.)

En hoe zitten de duurzame sneakers?

Lekker! Ooit stond duurzaam synoniem voor “oncomfortabel, maar wel goed voor de planeet”. Dat klopt dus niet meer. Mijn nieuwe druifjes zitten (en wandelen) geweldig. Ik leende ze even uit aan de tiener des huizes, die enkel sneakers van de Griekse godin van de overwinning draagt en ook zij was er enthousiast over. En dat wil al wat zeggen!

Ga jij binnenkort op zoek naar duurzame sneakers? Of toch maar terug hetzelfde, vertrouwde merk? Waarom? Laat het me weten in een reactie hieronder.

Inspirerende tekst? Delen maar!

1 reactie

  1. Pingback: Dit was november - Gewoon E

Reactie achterlaten