Begin 2021 leerde ik Greet Oostvogels kennen. Via via raakte ze betrokken bij de Beweeg mee(r)-actie die we met de scouts hadden opgezet. Greet bleek naast een vat vol enthousiasme ook adem-, creatief- en bachbloesemtherapeut te zijn. En fan van de Moonbird.
De wat? De Moonbird. Quote website: “Ontspannende ademhalingsoefeningen in de palm van je hand. Het enige wat jij hoeft te doen, is mee te ademen.” Je activeert de Moonbird door even te schudden, legt hem in de palm van je hand en begint vanzelf mee te ademen met het ritme dat het toestel aangeeft. Wanneer de Moonbird uitzet, adem je in. Uitademen doe je wanneer het apparaat terug krimpt.
En waarom zou ik dat gebruiken? Stress en ademhaling gaan hand in hand. Hoe meer stress je ervaart, hoe sneller en/of oppervlakkiger je gaat ademen. Maar het werkt ook andersom: door bewust “op adem te komen” kan je je stressniveau beΓ―nvloeden.

Ik deed al regelmatig ademhalingsoefeningen; de 4-7-8 ademhaling of de 4-4-4-4. Alleen is het verdomd moeilijk om rustig te tellen wanneer je hartslag en ademhaling op hol zijn geslagen. Mijn Garmin-horloge heeft ademhalingsoefeningen in de aanbieding. Maar… Ofwel worden de cues gegeven door trillingen en dat vind ik een onprettig gevoel. Ofwel moet je je ogen openhouden en op het scherm meevolgen. Ik kom liever met gesloten ogen tot rust. En dus leek het me de moeite waard om de Moonbird een tijdje uit te proberen.
Ik leende een exemplaar van Greet, installeerde de app (zowel voor Android als iOs) op mijn smartphone, maakte een account en ging aan de slag. Je kan de Moonbird trouwens ook zonder app gebruiken, al valt de mogelijkheid om oefeningen te selecteren dan weg.
Via de app krijg je real life bio feedback over je hartrimte, je hartritmevariabiliteit en je hartcoherentie. Allemaal moeilijke woorden, die op de website helder worden uitgelegd. (Ik ga dat hier dus niet doen, surf na het lezen van deze blog gerust verder π )

Welke oefeningen zijn er zoal?
- Een adempauze, waarbij je 6 minuten lang 5 seconden inademt en 5 seconden uit.
- In slaap dommelen, waarbij je 2 minuten lang 4 seconden inademt en 6 seconden uit.
- Minder stress, waarbij je 2 minuten een langzame en gecontroleerde ademhaling met een langere uitademing combineert.
- Minder angst, waarbij je 2 minuten lichtjes trager uitademt dan inademt.
- Een ritme dat je zelf instelt.
Belangrijk om weten: je kan de duurtijd van de sessies zelf aanpassen.
Voor je aan een oefening begint, vraagt Moonbird je even in te checken aan de hand van een emoji. Ik sla dit standaard over. Net zoals ik de begeleiding steevast demp; de stem “werkt niet” bij mij. Ik denk dat ik op een mannenstem beter zou reageren.
Je laadt de Moonbird op met het bijgeleverde kabeltje. Sinds 15 maart gaat de batterij dankzij een software update zelfs dubbel zo lang mee!

In de doos zit ook een opbergzakje, een uitgebreide (Engelse) handleiding en een snelstartgids (eveneens in het Engels). Voor Nederlandstalige info kan je op de website terecht. Je zal daar ook lezen dat Moonbird een Belgisch product is. En dat vind ik toch wel plezant.
Mijn mening? Ik gebruik de Moonbird niet zo vaak als eerst gedacht. In periodes van relatieve rust kom ik er wel met mijn yoga en standaard ademhalingsoefeningen. Wanneer ik merk dat ik te gejaagd ben (lees: compleet opgefokt), grijp ik wΓ©l naar de Moonbird. Alleen al het vastnemen van het toestel heeft iets rustgevends. (Het symbolische “de situatie in de hand hebben”?) De Moonbird voelt prettig en ligt goed in de hand. En werkt dus echt.
Een Moonbird – ze bestaan trouwens in verschillende kleurtjes – kost 159 EUR, wat toch wel een investering is. Greet geeft je de mogelijkheid om ze een tijdje uit te proberen voor je de knoop doorhakt. En dat werkt wel, want anders had ik nooit een exemplaar gekocht.
Wie Greet wil contacteren, vindt haar gegevens hier. Op de site van Moonbird kan je een interview met haar nalezen.
(Deze blog is niet gesponsord. Ik kocht de Moonbird laaaang voor het idee om te bloggen de kop opstak. )
Anita
Elke
Pingback: De donkere dagen door - Gewoon E