Minder energie verbruiken

De energiefactuur swingt de pan uit. Dat is niet bepaald nieuws-heet-van-de-naald. Iedereen vraagt zich met een bang hart af hoe we in godsnaam de winter moeten doorkomen. Laat ik nu al een tijdje bezig zijn met een lijstje vol tips and tricks om energie te besparen. De insteek was oorspronkelijk van ecologische aard. Want draai het of keer het hoe je wilt: ook/vooral het milieu is erbij gebaat wanneer we minder energie verbruiken. Maar je portefeuille sinds kort dus ook. Daarom een blog vol tips and tricks; een combinatie van klassiekers en creatieve oplossingen.

Je zult al snel merken dat ik me vooral richt tot Jan (m/v/x) met de pet en niet tot de grote bedrijven. Van Jan weet ik immers dat hij/zij/hen deze blog leest. Die grote bedrijven moeten hun plan zelf maar even trekken.

Minder energie verbruiken: foto van een kamer met een gele radiator

Hier gaan we dan…

1. Meten is weten. Zorg dat je zicht hebt op je verbruik en weet wanneer de piekmomenten zijn. Installeer een app, noteer regelmatig de meterstand, denk logisch na.

2. Zet de thermostaat 1 graad lager. Of een paar graden, als je in een sauna woont.

3. Gebruik tochtstrips aan de ramen en tochtrollen aan de deuren.

4. Haal de zonwerende folie die je in de zomer gebruikt van je ramen en kies voor kozijnfolie of plakfolie. Dat was voor mij ook een nieuwigheidje. Zowel kozijnfolie als plakfolie breng je aan langs de binnenkant van het raam. Kozijnfolie op het kozijn en plakfolie op het raam. Hier lees je er meer over.

5. Als je dan toch aan het kleven bent, gooi er dan meteen wat radiatorfolie tegenaan. Die kleef je tussen de radiator en de muur en voorkomt dat er warmte verloren gaat.

6. Neem daarna de tijd om je radiator eens goed te ontluchten.

7. Pro tip: verwijder meteen het stof en de spinnenwebben van de verwarming.

8. Laat je jaarlijks je verwarmingsketel onderhouden? Zo blijft het rendement optimaal.

9. Je gordijnen gesloten houden kan helpen om de warmte in te sluiten. Denk er wel aan dat ze niet over je radiator mogen hangen, tenzij je de muren wilt verwarmen.

10. Om dezelfde reden zet je beter geen grote voorwerpen of meubels voor je verwarming.

Deze 10 tips kende je ongetwijfeld al. Eens zien of de volgende 10 tips net zo bekend in de oren klinken.

Minder energie verbruiken: foto van iemand die dikke wollen sokken draagt

11. Ventileer je huis! Frisse, zuivere lucht warmt namelijk beter op.

12. Pas wanneer ramen, deuren en verluchtingsroosters weer dicht zijn, gaat de verwarming terug op.

13. Denk eens na of het nodig is om heel je huis te verwarmen. Vaak volstaat het om enkel de ruimte waar je op dat moment bent op temperatuur te brengen.

14. Richt je thermostaat af. Een half uur voor je vertrekt (of gaat slapen) gaat de verwarming uit. Een half uur voor je weer thuis bent (of opstaat) wordt er opgewarmd.

15. Leg een extra deken of flanellen lakens op je bed in plaats van de slaapkamer warm te stoken. Dat is veel gezonder.

16. Investeer in kersenpitkussentjes of maak zelf een warmtekussen met rijstkorrels en een oude sok. Even in de microgolf en je bent klaar voor een portie heerlijke warmte.

17. Leg overal dekentjes (en gebruik ze ook). In de woonkamer, in je werkkamer, in de auto, waar dan ook.

18. Er is niks mis met thermisch ondergoed of truien of dikke sokken. Laagjes kunnen ook wonderen doen.

19. Nog steeds last van koude voeten? Draag pantoffels in plaats van op kousenvoeten te lopen. Door die extra isolatielaag tussen je voeten en de vloer moet je minder verwarmen en dus minder energie verbruiken. (Aangezien ik nooit klaag over koude voeten hoeft niemand me aan te spreken over dit puntje. Laat mij maar gewoon op sokken rondlopen πŸ™‚ )

20. Haak of brei je graag? Ideaal tijdens de koude dagen. Zorg ervoor dat je werkstuk groot genoeg is om op je schoot te liggen; dat zorgt voor extra warmte.

Dat waren al 20 tips om minder energie te verbruiken. Heb ik er nog? Volgens mijn spiekbriefje wel. Hier gaan we.

Afbeelding van een breiwerk.

21. Zet de douche, net als de verwarming, een graadje minder warm en sta er niet te lang onder.

22. Schrap dat dagelijkse bad. Ja, het kan deugd doen, maar de factuur achteraf is niet zo plezant.

23. Installeer een waterbesparende douchekop. Bespaart water Γ©n energie. En je merkt er weinig van.

24. Je hoeft niet per se thuis te douchen. Dat kan ook in de fitness (en ondertussen moet je je huis niet opwarmen) of misschien zelfs op het werk?

25. Ga voor het groepsgevoel! Spreek af met vrienden en maak een beurtrol van wie er wanneer waar op bezoek gaat. Een leeg huis moet niet opgewarmd worden en een vol huis wordt verwarmd door lichaamswarmte. Het is nog gezellig ook!

26. Neem een huisdier, type “schootzitter”. Goed, je komt je zetel niet meer uit en de kans is groot dat je huis vol haar ligt, maar je hebt het wel lekker warm.

27. Bouw een indoor fiets, waarmee je energie kan opwekken. Je werkt aan je conditie, hebt het warm tijdens het fietsen en houdt er nog extra stroom aan over!

28. Lezen en voorlezen doe je vanaf nu met een opwindbare zaklamp.

29. En wat dacht je van night vision goggles (nachtkijkers die met een draagsysteem op het hoofd kunnen worden gedragen) in plaats van nachtlampjes?

30. Eet bij kaarslicht. Superromantisch en ondertussen ga je weer minder energie verbruiken. Let er wel even op om deftige (eco) kaarsen te kopen, die geen giftige dampen door de ruimte sturen.

Zo, 30 tips achter de rug. En het lijstje is nog lang niet klaar!

Een foto van een lapjeskat die zich in een dekentje heeft genesteld.

31. Zet meerdere dingen tegelijkertijd in de oven. Laat diezelfde oven na gebruik open staan, zodat de warmte zich door de keuken kan verspreiden.

32. Kook met restwarmte.

33. Zoek naar life hacks. Pasta hoef je, mits goede voorbereiding, maar 1 minuut te koken. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar volgens tinternet werkt het wel. Ik gaar mijn pasta wel eens in de saus. Daarvan weet ik dus wΓ©l dat het werkt.

34. Kook meerdere porties in 1 keer. Opwarmen doe je dan in de microgolfoven. Globaal gezien zal je met die methode minder energie verbruiken.

35. Kook op de BBQ!

36. Ontdooi je diepvries en koelkast op tijd, zodat deze toestellen niet te hard moeten werken.

37. Kies, wanneer je een nieuw toestel aanschaft, sowieso voor een energiezuinig apparaat. Diepvrieskisten zijn altijd een betere optie dan diepvriezen met een deurtje. Al nemen ze vaak extra ruimte in.

38. Let op je sluipverbruik. Toestellen in stand by verbruiken ook energie!

39. Laad je smartphone niet ’s nachts op (dan blijft hij te lang aan de lader). Heb je een smartphone van het werk? Tank hem daar dan vol.

40. Wissel je gloeilampen in voor LED-lampen.

En nog een laatste krachtinspanning om er 50 tips van te maken? Daar gaan we!

Minder energie verbruiken: foto van een vrouw die op een herfstige straat wandelt

41. Wees snel en leer je huisgenoten al even snel te zijn. De deur van de koelkast moet snel weer dicht, het licht moet snel uit wanneer je de kamer verlaat,…

42. Heb je een brievenbus in je voordeur? Steek ’s nachts een spons in de klep om warmteverlies te vermijden.

43. Schaf strijken af. Al had die beslissing bij mij weinig met het prijskaartje van de elektriciteit te maken…

44. Kies voor eenpansgerechten. Je hebt minder vuren nodig en bent meestal sneller klaar.

45. Ga regelmatig naar buiten, zodat je lichaam went aan koudere temperaturen.

46. Breng water aan de kook met een waterkoker in plaats van een pot op het vuur te zetten. Wil je enkel een kopje thee maken? Vul dan niet de volledige waterkoker.

47 Kies voor verwarmende (zwarte) thee in plaats van groene thee of muntthee. Deze werken namelijk verkoelend.

48. Was op koudere temperaturen. Gooi er 1 keer per maand een kookwas tegenaan om je machine te reinigen, zodat je niet in kosten valt.

49. Leg je was zeker niet te drogen op de verwarming of er vlak voor. Hierdoor drijf je enkel de luchtvochtigheid de hoogte in.

50. Zet een deksel op je potten!

Foto van een brandende houtkachel.

En nu is het aan jou! Welke tips pas jij al toe en welke ga je uitproberen? Heb je tips die niet in de lijst staan? Laat het weten in een reactie hieronder!

(Misschien is dit ook het moment om het eens met je kinderen over de stijgende levensduurte en zakgeld te hebben. Een tijdje geleden schrijf ik nog een blog over kinderen en hun “zondag”. Je vindt hem hier.)

Inspirerende tekst? Delen maar!

3 reacties

  1. Pingback: De donkere dagen door - Gewoon E

  2. Pingback: Dit was september - Gewoon E

  3. Pingback: Keukengeheimen - Gewoon E

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *