Mijn ochtendroutine

Mijn ochtenden zijn heilig. Echt. In alle rust en stilte genieten van het ontwaken en alle rituelen die daarbij horen… Dat is mijn hoogtepunt van de dag. Toen ik de vraag kreeg om te bloggen over mijn ochtendroutine, zag ik dat dan ook helemaal zitten. Wel met die bedenking dat ik niet zeker ben of mijn routine nog lang overeind blijft in de vorm zoals ze nu bestaat. Maar daarover lees je verder meer.

Mijn ochtendroutine: een kraaiende haan

Op weekdagen, ook de dagen waarop ik vrij ben, laat mijn wekker om 5.30 uur van zich horen. Meestal ben ik op dat moment al wakker en heb ik me al op mijn rug gedraaid om me lekker uit te rekken en het laatste restje slaperigheid uit me te geeuwen. (Eigenlijk was ik me daar niet eens van bewust, tot ik onlangs een babbel deed met Greet Oostvogels, die zowat alles weet over ademhaling. Ik begin mijn dag blijkbaar op een goede manier. Hoera!)

Nadat ik zo stil mogelijk uit mijn bed ben gekropen om de heer des huizes niet wakker te makken, kroel ik op de overloop even met Muts (onze kat). Daarna trek ik richting badkamer om te douchen en me aan te kleden. Tenzij ik dringend naar het toilet moet, dan draait de volgorde om. Maar door de band probeer ik de krakende trap ’s ochtends zoveel mogelijk te vermijden. Mijn al even krakende lichaam vindt dat best een goed idee.

Een mistige ochtend op het veld

In de woonkamer steek ik de lamp van de zithoek aan en wandel ik gelijk naar de achterdeur om mijn Crocs aan te trekken. (Wil iemand de fashion police op afstand houden?) Ik worstel me tussen 3 enthousiaste katten door en wandel door een pikdonkere tuin naar het tuinhuis. Dat kan voor gevaarlijke taferelen zorgen. Want soms is de tuin modderig, soms glad en soms lopen de katten voor mijn voeten. Gelukkig hebben 2 van de 3 witte stukjes vacht. Dat scheelt wel.

(Info voor wie niet helemaal mee is met onze katten-situatie. Mama Muts woonde ooit voltijds buiten. Toen de kittens geboren werden, vond ze het tuinhuis wel prettig. Tot de koters groot genoeg waren om hun plan te trekken en ze terug straatkat werd. Ballu, Puma en Muesli slapen ’s nachts nog steeds in het afgesloten tuinhuis. Hun uitgangspermissie gaat op dit moment in om 4.50 uur. Dat uur vervroegt wanneer de dagen lengen. Muts kwam sinds de zomer van 2022 ’s avonds regelmatig buurten en sinds de koudeprik van december 2022 zit ze meer binnen dan buiten.)

Mijn ochtendroutine: een openrollende yoga mat

In het tuinhuis vul ik de brokjes aan (en ook die van de buitenbakken) en kuis ik de kattenbakken uit. Daarna doe ik dezelfde toer terug richting huis. Muts, die 5 minuten eerder in de verste verten geen zin had om naar buiten te gaan, moet nu met hoogdringendheid buitenlucht hebben. Dat moet via de voordeur. Kwestie van de generatiekloof niet al te hard uit te dagen.

En dan valt alles even stil. Afhankelijk van de goesting maak ik eerst tijd voor 20 minuten yoga of staat er eerst een rondje ademhalingsoefeningen of een meditatief moment op het menu. Ik gebruik nog steeds de Down Dog app, waarover ik in 2021 blogde. Dit omdat ze me toelaat uit verschillende stijlen te kiezen en zelf een tijdsduur in te stellen. Ik merk wel dat ik hoe langer hoe meer mijn eigen ding doe wanneer een oefening me op dat moment niet zint. En ik weet niet of dat een goede of slechte evolutie is. (Meningen hierover zijn welkom in de reacties!) Voor ademhalingsoefeningen gebruik ik mijn Garmin-horloge. Het meditatieve momentje is dan weer met ondersteuning van Medito. De app kende de voorbije weken wat problemen omdat er teveel mensen op de servers wilden. Maar dat lijkt ondertussen weer in orde te zijn.

(Mochten de problemen alsnog terug opduiken: je kunt ook via de website sessies beluisteren. In het verleden werd je streak hierdoor onderbroken. Sinds kort kan je deze manueel aanpassen.)

Een kom muesli

En dan is het stilaan tijd om te eten (en Muts terug binnen te laten). Op dit moment ben ik helemaal into muesli met yoghourt, maar als dat niets voor jou is bestaan er nog andere mogelijkheden. Mijn lunch is in de meeste gevallen al voorbereid en moet ik enkel in mijn werktas steken.

Op maandag breng ik tussen de bedrijven door mijn sociale media in orde. Pinterest, Instagram en mijn Facebook-pagina lopen via een geautomatiseerd proces. Mijn persoonlijke Facebook-account en mijn Insta Stories doe ik manueel. Op andere dagen lees ik, haal ik een creatief project boven of maak ik de vaatwasser leeg. Of vertrek ik naar het werk. Wanneer ik thuiswerk is dit het ideale moment voor een ochtendwandeling.

Op zaterdag en zondag heb ik naast mijn biologische klok (meestal) geen wekker. Lees: ik ben ook dan vroeg wakker en mijn ochtendroutine verschilt weinig van wat ik doordeweeks doe.

Mijn ochtendroutine: een tast thee

And that’s that. Althans… Dat was het. Manlief wisselde begin januari van job en vertrekt nu vroeger van huis. Vroeger zagen we elkaar ’s ochtends niet, nu staat hij een half uur na mij op. En dat is toch wel even zoeken, want zo’n doorkruiste routine is best lastig voor mij.

(Doordat hij ’s ochtends vroeger vertrekt, is hij ’s avonds vroeger thuis. Ik ben gewoon om ook dan een rustig moment te hebben en dat is volledig verleden tijd. Langs de andere kant: fijn om zoveel enthousiaste verhalen over de nieuwe werkplek te horen.)

Een beetje een uitdaging dus, om mijn ochtendroutine op de rails te houden. Ik heb alvast genoteerd dat ik binnen 6 maanden een update online zet.

Hoe ziet jouw ochtendroutine eruit? Begint die, net als bij mij, de avond voordien? Of is het elke ochtend weer een race tegen de klok en de waanzin? Laat het weten in een reactie hieronder!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Inspirerende tekst? Delen maar!

15 reacties

 1. Anita

  Beantwoorden

  Wat een bezig bij zo vanaf ’s ochtends, al is dit voor mij nu nog nacht. Toen ik nog werkte stond ik om 5.00 u op, zodat ik het een en ander kon voorbereiden voor het avondeten. Ook werkjes zoals de was sorteren, gedane was in droogkast steken, enz.
  Nu ik na bijna 10 jaar “op rust gesteld” ben draai ik mij om 5.00 u nog eens om. Meestal ga ik dan naar het toilet en kruip ik daarna in het bed. Het is dan inderdaad – zoals jij schreef – nog pikkedonker en waarom zou ik licht en verwarming aansteken? Woon in een appartementsgebouw, zodat ik de buren ook rustig laat uitslapen…
  Wat ik wel doe is ’s avonds de ontbijttafel klaarzetten: behalve de bordjes, tassen, ondertassen, bestek en thee, zet ik ook nog de weegschaal klaar om mijn muesli af te wegen en de fruitpers, om fruitsap te maken voor de heer des huizes.
  Ik kan echt niet verdragen dat hij ’s ochtends vroeger opsta van ik, want dan is mijn routine helemaal naar de vaantjes. Gelukkig gebeurt dit niet veel, zodat de huishoudelijke vrede bewaard blijft. Manlief is een fervente TV-kijker en als hij – na alle kanalen te hebben gecheckt – niets kan vinden dat hem interesseert, gaat hij vroeger slapen en dan geniet ik weer van het alleen-zijn!
  Zelfs op verlof wil ik mijn routine behouden, maar vermits het dan – bijna – zomer is sta ik wel vroeger op en wordt er een ochtendwandeling gedaan. Dat het maar vlug ’s ochtends lichter wordt!

 2. Sandra

  Beantwoorden

  Mijn routine kan bijna niet méér verschillen! Vooral het humeur dan πŸ˜‰ Mijn wekker gaat op werkdagen belachelijk vroeg (6u40) of onmenselijk vroeg (5u50). Ik snooz 2x (Ooit geprobeerd niet te snoozen, dan val ik onherroepelijk voor minstens een uur terug in slaap). Dan grommel ik uit bed en sleep me richting douche. Na de douche ontbijt: 1 banaan, 1 kiwi, 30 gram muesli en 250 gram yoghurt, genuttigd terwijl ik een beetje doelloos op mijn telefoon rondscrol. Daarna de rush: tanden poetsen, lunch maken, schoenen vinden, nog iets vergeten, weer terug naar boven, … Als vriendlief op dat moment nog thuis is houdt hij zich meestal wat afzijdig. Om dan, als ik eindelijk mijn fiets heb gepakt en vertrek, samen met onze Billie mij uit te zwaaien. Billie krijgt nog een laatste koekje (en draait zich dan altijd meteen weer om richting mand) en ik vertrek in stevig tempo naar het werk om meestal nΓ©t een paar minuten te laat aan te komen.
  Ja, ik zie verbeterpunten. Nee, het lukt nog niet om ze door te voeren…
  (Humeur is meestal wel opgeklaard tegen de tijd dat ik op het werk ben. Behalve als ik met de auto kom. Of als de rest van het verkeer nΓ³g vervelender is dan normaal)
  O en wat betreft de weekends: dan heb ik de luxe om een vroege vogel als partner te hebben, die mij heel lief een tasje koffie komt brengen op het vooraf afgesproken tijdstip. Zalig πŸ™‚

  • Beantwoorden

   Wat heb jij een toffe huisgenoot! πŸ˜‰ Ik heb occasioneel wel eens een shit-waar-zijn-mijn-sleutels-stresske bij het vertrekken. Meestal ergens in mijn zak (want de voordeur gaat met een app), maar “ergens in de kast” kan ook wel. Kunnen we sleutels aub afschaffen?

    • Beantwoorden

     Aan de binnenkant, bedoel je? Ik liet ze vroeger vaak aan de buitenkant of op de auto steken. Gelukkig hebben wij liever buren, die dan komen bellen.

  • Beantwoorden

   Het hangt er maar vanaf wat je eisen zijn. Feit is dat de dagen elke dag een beetje lengen. Vandaag ging de zon op om 8.20 uur (al is het daarvoor best al wel licht) en eind februari is dat om 7.30 uur. Kijk, dat is toch leuk nieuws?

 3. Jeannine Van huffelen

  Beantwoorden

  Ochtend wat haat ik het. Ik sta even moe op als ik ga slapen. Ik sta om 6 uur op en begin ik de zoon wakker te maken ook al met de nodige stressπŸ™ˆIk moet om de 5 minuten hem wakker snoozen als dit dan uiteindelijk gelukt is laat ik hem eerst zen gangen gaan in de badkamer etc voor ik daar dan beetje rustig de toegang heb als hij uiteindelijk weg is. Ontbijten doet hij soms wel soms niet en lunch voir school moet ik ook niet altijd mee geven. Meneer eet graag uit, πŸ™„dus een cent is dan welkom. Zelf ontbijten is er ook niet meer bij allee eten int algemeen niet meer. Ik probeer s morgen een dadel te eten met glaasje melk. En soms snijd ik ’s avonds al wat dadels in stukken giet er melk op en laat dat nachtje in de ijskast. Dan probeer ik men huishouden wat te doen en meestal wat dokters afspraken enz. Op dinsdag komt de jongste kleinzoon voor heel dag die ga ik dan rond half 8 halen. Vervelen is er dan niet bij. Dit gaat vanaf maart ook op maandag zijn want de schoondochter gaat naar een ander job. Mijn man is meestal de ochtend thuis want als hij late shift werkt vertrekt hij om 12 uur. En als hij de nacht shift heeft zoals nu komt hij thuis iets na 7 en slaapt hij.

  • Beantwoorden

   Erg toch hoeveel moeders ’s ochtends stressen omdat de kinderen niet uit bed (willen) komen. Ik heb me daar ook een hele tijd druk in gemaakt, tot ik besliste dat het genoeg was en ze haar plan maar moest trekken. En plots ging het wel. Vreemd, heel vreemd!

   • Jeannine

    Beantwoorden

    Plan trekken kan hij voor eten te maken de was doen enz maar de wekker hoort hij gewoon niet πŸ™„heb nog zo een uithuisige zoon die hoort geen wekker. πŸ™ˆ

 4. Anita

  Beantwoorden

  De mama’s van vroeger, die de oma’s van nu zijn, hebben precies hetzelfde gedaan.
  Die kinderen zijn misschien wel vroeger zelfstandig dan kinderen van “huis”moeders, maar is dit daarom minder goed?

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *