Vorige week keek ik nog vooruit naar wat 2023 zal brengen, vandaag blik ik terug op mijn leesjaaroverzicht van 2022. Hoeveel boeken las ik? Wanneer las ik? Welke talen las ik? Welke genres genieten mijn voorkeur? Allemaal vragen waarop je hieronder een antwoord krijgt. Ben je zelf van plan om jouw leesjaar 2022 dit jaar te overtreffen? Dan heb ik goed nieuws voor je: op het einde van de blog staan een paar tips die je kunt gebruiken om meer of vaker te lezen.
Misschien eerst nog even zeggen waar ik mijn cijfermateriaal vandaan haal. Dat kan handig zijn als je eind 2023 je eigen statistieken wilt trekken. Ik baseerde me enerzijds op mijn leesjaaroverzicht op Hebban, een site waarover ik eind 2021 uitvoerig blogde. Anderzijds was mijn Notion-leeslijst een enorme hulp om alle overzichten te maken.
Mijn leesjaaroverzicht: hoeveel en wat?

In 2022 las ik 157 boeken. Dat blijkt een absoluut record te zijn. Toch sinds ik in 2016 lijstjes begon bij te houden op Hebban, maar ik vermoed dat het sowieso het hoogste getal ooit is.
De verdeling fictie en non-fictie landt op nagenoeg 50/50. In 2021 lag dat anders en las ik veel meer fictie. Maar in de non-fictie zit heel wat research die ik deed voor “Ik zen”.
In 2023 wil ik trouwens minder lezen en hoop ik verhouding fictie en non-fictie te kunnen behouden. Wil je doorheen het jaar volgen hoe het met mijn Hebban Reading Challenge zit? Sla dan deze link op bij je favorieten!
Mijn leesjaar: wanneer las ik?

Lezen gaat duidelijk met ups en downs. Maart en juli waren absolute toppers, vanaf september was ik precies een beetje uitgelezen. Ik heb er niet meteen een logische verklaring voor. Al zou al dat extra werken op het einde van het jaar er wel iets mee te maken kunnen hebben.
Mijn leesjaaroverzicht: hoe zit het met talen?

Ik las of beluisterde 147 boeken in het Nederlands, 9 in het Engels (vaak omdat er geen Nederlandse vertaling beschikbaar was) en 1 in het Frans. Dat laatste omdat ik vond dat dat ook nog eens moest gebeuren. Maar een succes was dat niet en het experiment werd niet herhaald. Dit jaar eentje in het Duits?
65 boeken hoefden niet vertaald te worden. In 2023 wil ik beter vastleggen of de auteur Nederlands, Vlaams of Waals is; op dit moment faalt de database op dat vlak. Ik schrok zelf een beetje van het aantal Amerikaanse auteurs; ik dacht dat het er minder zouden zijn. Een virtuele kruistabel leerde dat die vooral in het non-fictie segment zitten. De Zweden, Noren, Denen en Ijslanders doen het als Scandinavisch collectief erg goed. Maar dat is eigenlijk geen nieuws.
Mijn leesjaar: hoe oud zijn de boeken?

Een grafiek die weinig verduidelijking nodig heeft: ik lees vooral boeken van recente datum. Of boeken die recent in het Nederlands werden vertaald. Voor 2023 heb ik een aantal klassiekers op mijn verlanglijst staan, die voor meer anciΓ«nniteit in de lijst zullen zorgen.
Mijn leesjaaroverzicht: papier, e-ink of klank?

Een spannende strijd tussen de Antwerpse bibliotheek en mijn Kobo abonnement draaide uit in het voordeel van Kobo. Dat is volledig te danken aan de hackers die binnendrongen in het systeem van de stad Antwerpen en naast heel veel andere levensnoodzakelijke diensten ook de bibliotheekwerking plat gooiden. Waarvoor dank. Not.
Het aandeel van de luisterboeken steeg in 2022 aanzienlijk. De meeste boeken werden beluisterd tijdens een sessie in de rugschool of tijdens het wandelen. Luisterboeken zijn 95% van de tijd fictie-werken, waarbij mijn aandacht al eens mag verslappen.
Verder was er nog een handvol eigen boeken (boeken die ik van vrienden leen vallen hier vreemd genoeg ook onder), zowel fysiek als digitaal. Luisterboeken koop ik niet aan.
Sinds kort kan je ook e-boeken ontlenen via de Antwerpse bibliotheek. Het stond op het lijstje voor december 2022, maar anderen beslisten dat dat toen niet kon. Ik maak er zo snel mogelijk werk van!
Mijn leesjaar: de toppers van 2022
In de categorie fictie:
- De oogst, van Hans Rosenfeldt en Michael Hjorth. Het 7e deel in de Sebastian Bergman-serie. Kan los gelezen worden, maar ik zou toch aanraden om heel de reeks te lezen.
- De zaak Alaska Sanders, van JoΓ«l Dicker. Het 3e deel in de Marcus Goldman-serie. Ook dit boek kan los gelezen worden, maar het loont zeker de moeite om tijd te investeren in de vorige delen. Enkel voor wie houdt van sprongen in de tijd, herhaling en trage voortgang.
- Uurwerk, van Ane Riel. De andere boeken van Riel zijn trouwens ook de moeite waard. Aparte stijl; maar erg mooi.
- Appels vallen niet, van Liane Moriarty. En ook hier zijn de andere boeken aanraders!
In de categorie non-fictie:
- A Walk in the Wood: Meditations on Mindfulness with a Bear Named Pooh, van Joseph en Nancy Parent. Voor de fans van Pooh en De jongen, de vos, de mol en het paard. Prachtig boekje!
- Minjan, van Margot Vanderstraeten. Over nieuwe ontmoetingen binnen de orthodox-joodse gemeenschap. Maar eerst Mazzel Tov lezen, als je dat nog niet hebt gedaan.
- Het hemd met de onmogelijke knopen; praktische gids op jouw weg met de ziekte van Parkinson, van Miet De Letter, Tom Steeland en Patrick Sanders. Verplichte kost voor iedereen die, van ver of nabij, te maken heeft met de ziekte van Parkinson.
- Dingen die je vandaag niet hoeft te doen. Reken af met de productivity guilt, van Madeleine Dore. Als de opdracht van een boek als volgt luidt, dan zit je goed. “Dit boek is opgedragen aan de dingen die er echt toe doen, hoewel dat zelden dingen zijn, maar wel allesbepalend.” (Ja, die passeerde inderdaad op mijn instagram.)
- Adolf Hitler. De beeldbiografie, van Erik Somers en RenΓ© Kok. Over Hitler en social media in de jaren ’30 en ’40.
Als je meer wilt lezen… Tips!
Hoewel ik deelneem aan de Hebban Reading Challenge mag lezen nooit een competitie worden. Noch met jezelf, noch met anderen. Lezen moet vooral deugd doen.
- Plan leestijd bewust in. Wanneer ga je lezen? Hoeveel wil je dan lezen? Waar ga je zitten om te lezen? Wie mag er storen en waarom?
- Zorg dat je steeds een boek op zak hebt voor een dood moment. Een e-reader is ideaal omwille van het gewicht en formaat. Sowieso verkies ik voor onderweg niet al te zware lectuur, waarbij het geen kwaad kan dat ik tijdens het lezen (plots) gestoord word.
- Haal “het volgende boek” al in huis terwijl je nog in het vorige aan het lezen bent. Op die manier voorkom je een gat tussen boeken.
- Zit je vast in een boek? Neem dan een ander boek uit de kast. Je zult na een tijdje vanzelf merken of je het nog de moeite vindt om het 1e boek uit te lezen. Ik lees boeken trouwens altijd wΓ©l uit. Omdat ik blijf hopen dat het toch nog iets kan worden.
- Maak je huiswerk. Weet welk genre je graag leest en zoek uit welke schrijvers in die poel zitten. Boekensites kunnen je hier bij helpen. Probeer af en toe eens iets uit dat niet direct binnen je comfort zone past.
- Pas op met bestsellers en boeken die je volgens anderen absoluut moet lezen. Misschien heb jij een heel andere smaak en zeggen die boeken je helemaal niets.
- Nog meer huiswerk: ik weet het graag op voorhand of ik een boek uit een serie in de hand neem. Soms loont het om te beginnen met het 1e boek en niet meteen naar het 4e te grijpen. Soms kan het ook zonder.
Hoe zag jouw leesjaar er uit? Heb jij nog tips om meer te lezen? Vul mijn lijstje gerust verder aan in de reacties onder deze blog!
Deze tekst bevat affiliate links. Koop je een artikel via deze link? Dan betaal je niets extra, maar geef jij mij wel een financieel steuntje. Op zoek naar een ander product? Begin dan hier aan je zoektocht.

Anita
Elke
Anita
Sandra
Elke