Mijn leesjaaroverzicht

Vorige week keek ik nog vooruit naar wat 2023 zal brengen, vandaag blik ik terug op mijn leesjaaroverzicht van 2022. Hoeveel boeken las ik? Wanneer las ik? Welke talen las ik? Welke genres genieten mijn voorkeur? Allemaal vragen waarop je hieronder een antwoord krijgt. Ben je zelf van plan om jouw leesjaar 2022 dit jaar te overtreffen? Dan heb ik goed nieuws voor je: op het einde van de blog staan een paar tips die je kunt gebruiken om meer of vaker te lezen.

Misschien eerst nog even zeggen waar ik mijn cijfermateriaal vandaan haal. Dat kan handig zijn als je eind 2023 je eigen statistieken wilt trekken. Ik baseerde me enerzijds op mijn leesjaaroverzicht op Hebban, een site waarover ik eind 2021 uitvoerig blogde. Anderzijds was mijn Notion-leeslijst een enorme hulp om alle overzichten te maken.

Mijn leesjaaroverzicht: hoeveel en wat?

Mijn leesjaaroverzicht: grafiek 1 - opsplitsing fictie en non-fictie

In 2022 las ik 157 boeken. Dat blijkt een absoluut record te zijn. Toch sinds ik in 2016 lijstjes begon bij te houden op Hebban, maar ik vermoed dat het sowieso het hoogste getal ooit is.

De verdeling fictie en non-fictie landt op nagenoeg 50/50. In 2021 lag dat anders en las ik veel meer fictie. Maar in de non-fictie zit heel wat research die ik deed voor “Ik zen”.

In 2023 wil ik trouwens minder lezen en hoop ik verhouding fictie en non-fictie te kunnen behouden. Wil je doorheen het jaar volgen hoe het met mijn Hebban Reading Challenge zit? Sla dan deze link op bij je favorieten!

Mijn leesjaar: wanneer las ik?

Mijn leesjaaroverzicht: grafiek 2 - opsplitsing per maand

Lezen gaat duidelijk met ups en downs. Maart en juli waren absolute toppers, vanaf september was ik precies een beetje uitgelezen. Ik heb er niet meteen een logische verklaring voor. Al zou al dat extra werken op het einde van het jaar er wel iets mee te maken kunnen hebben.

Mijn leesjaaroverzicht: hoe zit het met talen?

Mijn leesjaaroverzicht: grafiek 3 - welke talen las ik en uit welke talen werd er vertaald

Ik las of beluisterde 147 boeken in het Nederlands, 9 in het Engels (vaak omdat er geen Nederlandse vertaling beschikbaar was) en 1 in het Frans. Dat laatste omdat ik vond dat dat ook nog eens moest gebeuren. Maar een succes was dat niet en het experiment werd niet herhaald. Dit jaar eentje in het Duits?

65 boeken hoefden niet vertaald te worden. In 2023 wil ik beter vastleggen of de auteur Nederlands, Vlaams of Waals is; op dit moment faalt de database op dat vlak. Ik schrok zelf een beetje van het aantal Amerikaanse auteurs; ik dacht dat het er minder zouden zijn. Een virtuele kruistabel leerde dat die vooral in het non-fictie segment zitten. De Zweden, Noren, Denen en Ijslanders doen het als Scandinavisch collectief erg goed. Maar dat is eigenlijk geen nieuws.

Mijn leesjaar: hoe oud zijn de boeken?

Mijn leesjaaroverzicht: grafiek 4 - boeken op jaar van uitgave

Een grafiek die weinig verduidelijking nodig heeft: ik lees vooral boeken van recente datum. Of boeken die recent in het Nederlands werden vertaald. Voor 2023 heb ik een aantal klassiekers op mijn verlanglijst staan, die voor meer anciënniteit in de lijst zullen zorgen.

Mijn leesjaaroverzicht: papier, e-ink of klank?

Mijn leesjaaroverzicht: grafiek 5 - welke dragers gebruik ik allemaal?

Een spannende strijd tussen de Antwerpse bibliotheek en mijn Kobo abonnement draaide uit in het voordeel van Kobo. Dat is volledig te danken aan de hackers die binnendrongen in het systeem van de stad Antwerpen en naast heel veel andere levensnoodzakelijke diensten ook de bibliotheekwerking plat gooiden. Waarvoor dank. Not.

Het aandeel van de luisterboeken steeg in 2022 aanzienlijk. De meeste boeken werden beluisterd tijdens een sessie in de rugschool of tijdens het wandelen. Luisterboeken zijn 95% van de tijd fictie-werken, waarbij mijn aandacht al eens mag verslappen.

Verder was er nog een handvol eigen boeken (boeken die ik van vrienden leen vallen hier vreemd genoeg ook onder), zowel fysiek als digitaal. Luisterboeken koop ik niet aan.

Sinds kort kan je ook e-boeken ontlenen via de Antwerpse bibliotheek. Het stond op het lijstje voor december 2022, maar anderen beslisten dat dat toen niet kon. Ik maak er zo snel mogelijk werk van!

Mijn leesjaar: de toppers van 2022

In de categorie fictie:

 • De oogst, van Hans Rosenfeldt en Michael Hjorth. Het 7e deel in de Sebastian Bergman-serie. Kan los gelezen worden, maar ik zou toch aanraden om heel de reeks te lezen.
 • De zaak Alaska Sanders, van Joël Dicker. Het 3e deel in de Marcus Goldman-serie. Ook dit boek kan los gelezen worden, maar het loont zeker de moeite om tijd te investeren in de vorige delen. Enkel voor wie houdt van sprongen in de tijd, herhaling en trage voortgang.
 • Uurwerk, van Ane Riel. De andere boeken van Riel zijn trouwens ook de moeite waard. Aparte stijl; maar erg mooi.
 • Appels vallen niet, van Liane Moriarty. En ook hier zijn de andere boeken aanraders!

In de categorie non-fictie:

Als je meer wilt lezen… Tips!

Hoewel ik deelneem aan de Hebban Reading Challenge mag lezen nooit een competitie worden. Noch met jezelf, noch met anderen. Lezen moet vooral deugd doen.

 1. Plan leestijd bewust in. Wanneer ga je lezen? Hoeveel wil je dan lezen? Waar ga je zitten om te lezen? Wie mag er storen en waarom?
 2. Zorg dat je steeds een boek op zak hebt voor een dood moment. Een e-reader is ideaal omwille van het gewicht en formaat. Sowieso verkies ik voor onderweg niet al te zware lectuur, waarbij het geen kwaad kan dat ik tijdens het lezen (plots) gestoord word.
 3. Haal “het volgende boek” al in huis terwijl je nog in het vorige aan het lezen bent. Op die manier voorkom je een gat tussen boeken.
 4. Zit je vast in een boek? Neem dan een ander boek uit de kast. Je zult na een tijdje vanzelf merken of je het nog de moeite vindt om het 1e boek uit te lezen. Ik lees boeken trouwens altijd wél uit. Omdat ik blijf hopen dat het toch nog iets kan worden.
 5. Maak je huiswerk. Weet welk genre je graag leest en zoek uit welke schrijvers in die poel zitten. Boekensites kunnen je hier bij helpen. Probeer af en toe eens iets uit dat niet direct binnen je comfort zone past.
 6. Pas op met bestsellers en boeken die je volgens anderen absoluut moet lezen. Misschien heb jij een heel andere smaak en zeggen die boeken je helemaal niets.
 7. Nog meer huiswerk: ik weet het graag op voorhand of ik een boek uit een serie in de hand neem. Soms loont het om te beginnen met het 1e boek en niet meteen naar het 4e te grijpen. Soms kan het ook zonder.

Hoe zag jouw leesjaar er uit? Heb jij nog tips om meer te lezen? Vul mijn lijstje gerust verder aan in de reacties onder deze blog!

Deze tekst bevat affiliate links. Koop je een artikel via deze link? Dan betaal je niets extra, maar geef jij mij wel een financieel steuntje. Op zoek naar een ander product? Begin dan hier aan je zoektocht.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Inspirerende tekst? Delen maar!

5 reacties

 1. Anita

  Beantwoorden

  Waar haal jij de tijd om dit allemaal te lezen? Heb de indruk dat je dag langer duurt dan de mijne. Het zal het ook wel mee te maken hebben dat ik langer slaap dat jij!
  Zelf heb ik 2 boeken in het Engels gelezen en 1 in het Duits. Voornamelijk tijdens het verlof aan zee. Alledrie van dezelfde auteur: John Nettles (ex Bergerac, ex Tom Barnaby). Lees wel tijdens het weekend de bijlage bij 2 verschillende kranten. Had altijd gedacht dat ik na mijn pensionering meer zou gaan lezen, maar er zijn andere hobby’s voor in de plaats gekomen. Een dikke proficiat voor je. En dan nog van die interessante grafieken erbij. Je moet het maar doen.

  • Beantwoorden

   Ik kijk geen televisie. Dat geeft al veel extra tijd om te lezen. Daarnaast lees ik relatief snel.
   Luisterboeken combineer ik met rugschool, wandelen of autorijden.
   We gaan weinig weg, dus ’s avonds is er meestal wel tijd.
   En zo gaat het vlotjes.

   • Anita

    Beantwoorden

    Moet toegeven dat ik inderdaad veel tijd verlies met T.V. kijken. Eigenlijk meer in de namiddag dan ’s avonds.

 2. Sandra

  Beantwoorden

  Lieve Elke, je weet dat ik je een fantastisch mens vind, maar deze blog… WAAROM???? Ik bedoel, hoe kom je er bij om statistieken bij te houden van alles wat je gelezen hebt? Ik snap een overzichtje van boeken-die-al-in-de-kast-staan-en-dus-niet-nog-eens-gekocht-moeten-worden, ik snap ook een lijstje van wil-ik-heel-graag-lezen, maar ALLES bijhouden?? Kun je mij de meerwaarde eens uitleggen?

  (Verder, blijf vooral doorschrijven. Ik vind het wel leuk om zo regelmatig nog eens verwonderd te kunnen zijn over de rariteiten van andere mensen ;-))

  • Beantwoorden

   Dag Sandra. Statistieken zijn eigenlijk helemaal mijn ding niet, maar ’t was wel een leuke voor deze keer. Het plan was gewoon een lijstje bij te houden (want dat vind ik wél geweldig) van de boeken die ik lees. En dat lijstje is geleidelijk aan een beetje uitgebreid naar een heuse database. Blijkt dat je daar dan ook weer toffe dingen mee kan doen… En dat deed ik 🙂 De meerwaarde zit hem, denk ik, in het feit dat ik hierdoor gemakkelijker boeken kan aanraden én dat het een blogje opleverde.

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *