Voor heel wat gezinnen staat september synoniem voor “weer naar school”. Het maandmenu september focust dan ook op de brooddoos. Heb je zelf geen schoolgangers meer in huis? Laat deze blog dan een inspiratiebron zijn voor je eigen lunchtrommel.
Maandmenu september: seizoensfruit en -groenten
Er ligt deze maand weer heel wat lekkers in de winkel. Denk maar aan appels, bramen, druiven, frambozen, kiwibessen, meloenen, nectarines, peren, perziken, pruimen en vijgen. Het is nog even wachten op het grondwitloof, maar andijvie, artisjok, aubergine, augurken, bloemkool, boerenkool, boontje, broccoli, champignons, Chinese kool, courgette, knolselder, komkommer, koolrabi, krulandijvie, paksoi, paprika, pastinaak, prei, rapen, radijsjes, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren, selder, sla, spinazie, spitskool, spruitjes, witte kool en wortelen vind je op dit moment zeker in de winkel. Dat begint stilaan naar winterse kost te ruiken, niet?

De kleuterbrooddoos
De gemiddelde kleuter eet 2 à 3 sneetjes brood. Gaat je kindje pas naar school? Vraag dan op voorhand na hoe lang de middagpauze duurt en oefen samen met je kindje om in die tijdspanne alle boterhammen opgegeten te krijgen.
Leuk uitziende boterhammen moedigen aan om te eten. Heb je geen tijd of zin om kunstwerken af te leveren? Dan snijd je de boterhammen schuin door, zodat je driehoekjes krijgt. Je kunt er ook staafjes van maken of vormpjes uitdrukken, zoals cirkels, het hoofd van Mickey Mouse of puzzelstukjes. Ik zou verder weinig moeite steken in het prachtig beleggen van boterhammen; de kans is groot dat ’s middags alles door elkaar ligt.
Snel bederfelijk beleg zoals rosbief of américain is voor niemand een goed idee. Voor kleuters dus helemaal niet, omdat ze zelf nog niet zo goed kunnen inschatten of hun eten nog “veilig” is.
Betrek je kind bij het maken van de brooddoos: heeft het zin in kaas of hesp? Heeft het liever een appel of een kiwi. Laat het niet (altijd) vrij kiezen, maar beperk de keuzes op voorhand. Zo voorkom je discussies omdat zij/hij enkel boterhammen met choco wil eten.
Ideetjes:
- de feestsaté: prik stukjes brood en beleg afwisselend op een satéprikker. Veel leuker dan een saaie boterham!
- groentenmuffins: hier een seizoensrecept, maar je kunt de ingrediënten natuurlijk aanpassen aan de periode van het jaar.
- wraps: maak een omelet met kleine stukjes groenten, laat hem afkoelen en leg hem op de wrap. Daarna oprollen en in kleinere stukjes snijden. Door de groenten in de omelet te bakken verklein je het risico op morsen.
- een dubbeldekker: sneetje brood, beleg 1, sneetje brood, beleg 2, sneetje brood. Let er wel op dat de boterham niet té dik wordt.
- groentenfestijn: boterhammen of pita broodjes aan de ene kant, gesneden groentjes aan de andere. Denk aan radijsjes, komkommer en paprika. Snoeptomaatjes zijn lekker klein, maar ook lekker duur.
Voor kleuters ben ik minder fan van slaatjes; lekvrije potjes sluiten achteraf niet altijd even gemakkelijk en dat wordt een kliederboel in de boekentas.

Maandmenu september: de lagereschoolbrooddoos
Heb je het stukje van de kleuterbrooddoos overgeslagen? Niet doen: alle tips die ik daarin geef kan je natuurlijk ook voor oudere kinderen gebruiken! De hoeveelheid eten en/of tussendoortjes neemt toe met de leeftijd.
Lagereschoolkinderen kunnen (na een tijdje) lezen. Je kunt dus berichtjes in de brooddoos stoppen. Wat dacht je van een tekstje op een hard gekookt ei?
Is je kind geen fan van bruin brood? Maak dan een boterham met aan de ene kant volkorenbrood en aan de andere kant wit brood. Extra tip: leg de kant met het witte brood naar boven.
Wat dacht je van een “portie gemengd”? Blokjes kaas, gecombineerd met ham of salami. Je kunt natuurlijk ook ongezouten noten in de brooddoos stoppen, als noten op school/in de klas zijn toegestaan.
Ideetjes:
- gepimpte boterham met kaas: vervang je boter door mosterd of sambal (wel even de sterkte controleren!), voeg wat ajuin, augurk of paprika toe, wissel af tussen jonge en oude kaas of kaas die je uit het vuistje eet. Je kunt verschillende stukjes kaas in de brooddoos steken en een mini-kaastafel maken. Let wel op met sterk geurende kaas (klasgenoten vinden dat vaak niet zo leuk) of kaas die uitloopt op kamertemperatuur.
- broodpudding, maar dan hartig: hier vind je het recept voor ontbijttaart, maar het kan natuurlijk ook als lunch.
- fruit op de boterham: pindakaas met schijfjes banaan? Het zou lekker zijn!
- boterham groenten- of fruitspread: lekkere recepten zijn hier te vinden. Lezers met weinig tijd (of goesting) kunnen in de supermarkt terecht voor de kant-en-klare variant.
- af en toe een sandwish of pistolet van de vorige dag – ook niet slecht.
De alszewatgroterzijnbrooddoos
Ook hier weer: lees de tekst onder de voorgaande kopjes en doe er je voordeel mee!
Niets zo erg als ’s avonds een volle brooddoos terugkrijgen omdat kindlief (of partnerlief) ’s middags naar de broodjeszaak of de snackbar is gestapt. Zorg dus dat er ‘een aantrekkelijke brooddoos mee op pad gaat. (Wie die moet maken laat ik hier even in het midden, dat is een heel andere discussie.)
Ideetjes:
- Restjes: ideaal voor leerlingen met kluisjes en volwassenen met een koelkast op het werk. Als er dan nog een microgolf ter beschikking is, dan zit je helemaal gebeiteld.
- Soep: een goede thermos doet veel, een microgolf nog meer. Niets zo lekker als een stevige soep op een koude dag.
- Salad in a jar of salade in een pot: je maakt mooie laagjes met de ingrediënten, bewaart de saus voor later (anders wordt dat zo’n kleffe boel) en hebt ’s middags een kraakverse salade. Hier vind je een aantal suggesties.
- Probeer eens andere broodsoort: zuurdesem, Fries roggebrood of knäckebröd.
- Toch zoet? Maak je eigen, gezonde choco! Hier vind je een recept.

Maandmenu september: waarin stoppen we al dat lekkers?
De manier waarop je maaltijden verpakt hangt logischerwijs af van de inhoud van de lunch.
“Gewone” boterhammen voelen zich helemaal thuis in een herbruikbare boterhammenwrap van Boc’n’Roll. Het handige hieraan is dat je het zakje na de maaltijd helemaal plat kunt opvouwen.
Voor meer complexe lunches kijk je beter uit naar een bento-box met verschillende compartimenten.
Neem je salades of yoghurt mee, dan is de lunchpot van Mepal een aanrader. Voor soep (en warme dranken) gebruiken wij de isoleerfles van Dopper.
Nog meer inspiratie nodig?
Blijf je wat op je honger zitten bij “Maandmenu september”? (Her)lees dan “Bye bye bokes” van oktober 2021. Ideaal voor wie ’s middags écht geen boterhammen op het menu wil.
Wat eet jij zoals ’s middags? En wat steek je in de lunchtrommel van je huisgenoten? Of smeert iedereen zelf haar/zijn boterhammen? Laat het weten in een reactie hieronder!
Deze tekst bevat affiliate links. Koop je een artikel via deze link? Dan betaal je niets extra, maar geef jij mij wel een financieel steuntje.

Peter
Anne
Elke
Anita
Elke
Anita
Luce
Elke