Maandmenu mei

Sint Mamertus, Sint Pancratius, Sint Servatius en Sint Bonifatius aka de ijsheiligen zijn in aantocht. En dat betekent dat we de winter nu Γ©cht wel achter ons gaan laten. Tijd dus voor kleurige bordjes op het “Maandmenu mei”. Bedankt trouwens aan de mensen die een suggestie deden. Ze zijn allemaal opgenomen in het menu.

Seizoensgroenten

De seizoensgroenten van de maand mei verschillen weinig van het aanbod tijdens de maand april: andijvie, asperge (profiteer er nu ten volle van!), aubergine, bloemkool, champignons, koolraap, kropsla, peultjes, paprika, postelein, prei, radijs, spinazie, selderij, tomaten, tuinkers, veldsla, ijsbergsla, venkel, waterkers en wortel.

Even opletten: waterkers is geen tuinkers en omgekeerd. Ik heb het in de kleuterschool helaas ook verkeerd aangeleerd gekregen, maar weet ondertussen wel beter. Op deze site lees je hoe het juist zit.

Seizoensvis

Volgens de viskalender is de meimaand de maand bij uitstek om hondshaai, koolvis, paling, pollak, rog (“dat smaakt naar nog”), roodbaars, wulken en zeewolf te ten.

Maandmenu mei: asperges in een kan

En dan nu: het maandmenu mei

Maandag 1 – “dag van de arbeid”: pizza met asperges en champignons

Dinsdag 2: salade met spinazie, appelsien en warme geitenkaas

Woensdag 3: moussaka

Donderdag 4: salade Niçoise

Vrijdag 5: noedels met gewokte groenten en runderreepjes

Zaterdag 6: bloemkoolburgers

Zondag 7: paling in ’t groen (of loop eens langs de visboer)

Maandag 8: pastaschelpjes met broccoli en balletjes

Dinsdag 9: kipfajita wraps

Woensdag 10: asperges op Vlaamse wijze en ik zou er een visje bijdoen

Donderdag 11: kaasomelet met tuinkers en brood

Vrijdag 12: pasta met scampi

Zaterdag 13: pokΓ© bowl

Zondag 14 – “Moederdag” (maar niet in Antwerpen): foe yong hai, of kies voor de afhaal Chinees

maandmenu mei: aubergines

Maandag 15: gebakken patatjes, sla en hoevekip

Dinsdag 16: wok met quinoa en shoarma

Woensdag 17: risotto met venkel

Donderdag 18 – “OLH Hemelvaart”: gebakken asperges met gepocheerd ei en garnalen

Vrijdag 19: hartige pannenkoeken

Zaterdag 20: broodje pulled jackfruit met coleslaw

Zondag 21: regenboogpizzabootjes

Maandag 22: gebakken rogfilet met wortelstoemp

Dinsdag 23: Zuiderse tortillataart

Woensdag 24: panini’s

Donderdag 25: nachoschotel met andijvie

Vrijdag 26: Turkse bietensalade

Zaterdag 27: gebakken couscous met bloemkool en komkommer

Zondag 28 – “Pinksteren”: tagliatelle met in witte wijn gestoomde asperges en gerookte zalm

Maandag 29 – “Pinkstermaandag”: witloof in den oven

Dinsdag 30: snelle bami

Woensdag 31: worst met romige pasta en selder

een krop ijsbergsla

Maandmenu mei finito, laten we beginnen aan de voorbereiding van juni. Heb jij suggesties voor lekkere bordjes? Laat het dan weten in een reactie hieronder!

Disclaimer. Ik ben geen voedingsdeskundige, wel een ervaringsdeskundige in de keuken. Snel klaar, zonder ingewikkelde toestanden is my way of cooking. Het maandmenu is geen grondwet; laat je creativiteit er gerust op los. Heb je veel tijd en kook je graag uitgebreid? Doen! Zin in de luiewijvenvariant? Ook doen! Volg je een bepaald dieet? Dan vind je zeker een variant op mijn maandmenu.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Inspirerende tekst? Delen maar!

5 reacties

  1. Anita

    Beantwoorden

    Een snelle zuiderse omelet: rucola, bloemkool- en broccolirijst, eieren, geraspte kaas, zongedroogde tomaten, olijfolie, peper en zout.
    De eieren klutsen, bloemkool- en broccolirijst toevoegen. De olijfolie in een pan verhitten en het eimengsel toevoegen en bestrooien met de geraspte kaas.
    Serveren met bv. verwarmde stokbroodjes, zongedroogde tomaatjes en rucola.
    Naargelang het aantal personen kan je dit recept in verschillende porties klaarmaken.

  2. Anne

    Beantwoorden

    Zoveel lekkers op het menu. Ik noteer alvast een paar suggesties. Weekmenu’s maken is nog steeds niet aan mij besteed. Helaas. Zou ik beter wel doen eigelijk.

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *