Sint Mamertus, Sint Pancratius, Sint Servatius en Sint Bonifatius aka de ijsheiligen zijn in aantocht. En dat betekent dat we de winter nu écht wel achter ons gaan laten. Tijd dus voor kleurige bordjes op het “Maandmenu mei”. Bedankt trouwens aan de mensen die een suggestie deden. Ze zijn allemaal opgenomen in het menu.
Seizoensgroenten
De seizoensgroenten van de maand mei verschillen weinig van het aanbod tijdens de maand april: andijvie, asperge (profiteer er nu ten volle van!), aubergine, bloemkool, champignons, koolraap, kropsla, peultjes, paprika, postelein, prei, radijs, spinazie, selderij, tomaten, tuinkers, veldsla, ijsbergsla, venkel, waterkers en wortel.
Even opletten: waterkers is geen tuinkers en omgekeerd. Ik heb het in de kleuterschool helaas ook verkeerd aangeleerd gekregen, maar weet ondertussen wel beter. Op deze site lees je hoe het juist zit.
Seizoensvis
Volgens de viskalender is de meimaand de maand bij uitstek om hondshaai, koolvis, paling, pollak, rog (“dat smaakt naar nog”), roodbaars, wulken en zeewolf te ten.

En dan nu: het maandmenu mei
Maandag 1 – “dag van de arbeid”: pizza met asperges en champignons
Dinsdag 2: salade met spinazie, appelsien en warme geitenkaas
Woensdag 3: moussaka
Donderdag 4: salade Niçoise
Vrijdag 5: noedels met gewokte groenten en runderreepjes
Zaterdag 6: bloemkoolburgers
Zondag 7: paling in ’t groen (of loop eens langs de visboer)

Maandag 8: pastaschelpjes met broccoli en balletjes
Dinsdag 9: kipfajita wraps
Woensdag 10: asperges op Vlaamse wijze en ik zou er een visje bijdoen
Donderdag 11: kaasomelet met tuinkers en brood
Vrijdag 12: pasta met scampi
Zaterdag 13: poké bowl
Zondag 14 – “Moederdag” (maar niet in Antwerpen): foe yong hai, of kies voor de afhaal Chinees

Maandag 15: gebakken patatjes, sla en hoevekip
Dinsdag 16: wok met quinoa en shoarma
Woensdag 17: risotto met venkel
Donderdag 18 – “OLH Hemelvaart”: gebakken asperges met gepocheerd ei en garnalen
Vrijdag 19: hartige pannenkoeken
Zaterdag 20: broodje pulled jackfruit met coleslaw
Zondag 21: regenboogpizzabootjes

Maandag 22: gebakken rogfilet met wortelstoemp
Dinsdag 23: Zuiderse tortillataart
Woensdag 24: panini’s
Donderdag 25: nachoschotel met andijvie
Vrijdag 26: Turkse bietensalade
Zaterdag 27: gebakken couscous met bloemkool en komkommer
Zondag 28 – “Pinksteren”: tagliatelle met in witte wijn gestoomde asperges en gerookte zalm
Maandag 29 – “Pinkstermaandag”: witloof in den oven
Dinsdag 30: snelle bami
Woensdag 31: worst met romige pasta en selder

Maandmenu mei finito, laten we beginnen aan de voorbereiding van juni. Heb jij suggesties voor lekkere bordjes? Laat het dan weten in een reactie hieronder!
Disclaimer. Ik ben geen voedingsdeskundige, wel een ervaringsdeskundige in de keuken. Snel klaar, zonder ingewikkelde toestanden is my way of cooking. Het maandmenu is geen grondwet; laat je creativiteit er gerust op los. Heb je veel tijd en kook je graag uitgebreid? Doen! Zin in de luiewijvenvariant? Ook doen! Volg je een bepaald dieet? Dan vind je zeker een variant op mijn maandmenu.
Anita
Elke
Anne
Elke
Anne