Terwijl ik deze blog schrijf, kruipt de griep langzaam uit mijn lichaam. Editie 2023 nestelde zich met veel gemak in de top 3 van de “Grote griepen van de voorbije 25 jaar”. Nooit eerder maakte ik zo lang en zo’n hoge koorts. Deze blijft – zo vrees ik – nog wel even hangen. Ironie van het lot: een dag voor de griep zijn intrede maakte, hield in een lenteschoonmaak in het apotheekkastje. Ik stelde vast dat het nagenoeg leeg was en vroeg me af of het wel nodig is om telkens karrenvrachten pilletjes en sprays in huis te halen. Na mijn doktersbezoek overwoog ik dan weer of ik geen spreadsheet zou maken met welke symptoombestrijder ik op welk tijdstip mocht nemen. Het kan verkeren…

De lenteschoonmaak in het apotheekkastje
Ons medicijnkastje hangt onder de trap en voldoet daarmee aan de voorwaarden dat het op een niet te vochtige plek mag hangen, met weinig temperatuurschommelingen. Het is bovendien een vrij donkere plek, wat een extra aanbeveling is. Verder op de lijst van vereisten: het kastje moet afsluitbaar zijn en buiten bereik van kinderen hangen. En zelfs dat zit goed bij ons.
Nog een aantal extra tips:
- Bewaar medicatie steeds in de originele verpakking, met de bijsluiter erbij. Al kan je bijsluiters tegenwoordig ook erg makkelijk downloaden van het internet. Je weet maar nooit…
- Heb je kinderen? Bewaar kindermedicatie en medicatie voor volwassenen apart. Zo voorkom je misverstanden.
- Steek in het apotheekkastje een lijstje met de gegevens van de huisarts, de wachtdienst, de apotheker, het antigifcentrum,…
- Misschien ben jij een krak in onthouden van welke producten je bij bepaalde symptomen kan gebruiken. Je helpt je huisgenoten door op de verpakking steekwoorden als “hoofdpijn” en “keelpijn” te noteren.

Check, check, check
Begin je lenteschoonmaak met het leegmaken van het apotheekkastje. Je neemt immers niet enkel je medicijnenvoorraad onder handen, maar ook het kastje zelf. Sopje klaar, muziekje op? Start!
- Geneesmiddelen waarvan de vervaldatum is overschreden, krijgen een enkele rit richting apotheker. Die zorgt voor de vernietiging van het product. Verwijder zelf nog even de verpakking en de bijsluiter. (Nee, een medicijn wordt niet meteen “slecht”, maar verliest op termijn wel een deel van zijn kracht.)
- Geneesmiddelen die je niet meer gebruikt, ondergaan hetzelfde lot. Er is geen reden om ze nog langer ruimte te laten innemen. Ook niet “voor het geval dat”. Geef in geen geval voorgeschreven medicatie door aan vrienden of kennissen!
- Opgelet: sommige geneesmiddelen, zoals oogdruppels, neusdruppels en antibioticasiropen hebben een beperkte houdbaarheidstermijn na opening. Noteer op het product de datum waarop je het voor het eerst gebruikte.
- Zalf en crèmes bewaar ik liever in de koelkast dan in het apotheekkastje. Ook die worden niet vergeten tijdens de lenteschoonmaak.
- Die zonnebrandcrème van vorige zomer? Als je hem juist bewaart, blijft hij 2 lang goed. Hou er wel rekening mee dat de beschermingsfactor afneemt. Je kan hem tijdens de wintermaanden gebruiken als handcrème of bodylotion.

En daarna:
De doorsnee huisapotheek zou volgende zaken moeten bevatten:
- koortsthermometer
- schaar
- pincet
- ontsmettingsmiddel (individuele dosissen)
- pleisters en compressen
- bloedstelpende watten
- zwachtels
- koortswerende en pijnstillende middelen zoals paracetamol, aspirine en ibuprofen
- cold/hotpack
- tekentang
- zonnebrandcrème en after-sun
Ben je een meerwaardezoeker? Vul dan aan met:
- geneesmiddelen tegen diarree en obstipatie
- iets tegen de misselijkheid
- middel tegen maagzuur en reflux
- middel tegen insectenbeten
- zalf of crème tegen verstuikingen of blauwe plekken
- middel tegen keelpijn
- hoestsiroop
Neem je dagelijks medicatie in? Controleer dan of je nog voldoende in voorraad hebt.
Woon je op minder dan 20 kilometer afstand van een nucleaire site, dan wordt aangeraden om jodiumtabletten in huis te halen. Ik denk elk jaar opnieuw dat de onze vervallen zijn, maar jodiumtabletten vermelden de datum van productie. Het is maar dat je het weet…
Heb je kinderen? Voorzie dan zeker ook:
- zakjes met poeder om een rehydratieoplossing te bereiden
- fysiologische zoutoplossing om de neus te reinigen
- koortswerend middel op kindermaat
- luizenkam
Zo’n lenteschoonmaak zorgt er ook voor dat ik op tijd de nodige seizoensgebonden munitie in huis haal. Hooikoortspilletjes, oogdruppels en neusspray. In tweevoud (want ik ben niet de enige die gezegend is met een allergietje) én dan nog een extra exemplaar in de voorraadkast.
Twijfel je of iets wél of niet in je apotheekkastje thuishoort? Overleg dan met je huisarts of apotheker. Ze geven je graag advies.

Eerste hulp bij eerste hulp
Nog snel even reclame maken voor de eerste hulp app van het Rode Kruis. Kwestie van snel te kunnen opzoeken hoe je in een bepaalde situatie moet handelen. De app is er voor Android en iOs en je kunt er hier alles over terugvinden.
Hoe zit jouw apotheekkastje er trouwens uit? Een slagveld aan lege blisters, waarin niets is terug te vinden? Minimalistisch uit principe? Steeds erg goed aangevuld? Laat het weten in een reactie hieronder!

Anne
Elke
Elke
Anita
Elke