Is ’t eten nog ni gereed?

Het keukengeheimen-blogje van enkele weken geleden kreeg een onverwacht staartje toen mensen hun boodschappenlijstjes en recepten begonnen te delen op Facebook. Bijzonder inspirerend was dat. Het leidde zelfs tot het schrijfsel van vandaag, waarin ik ons menu van de voorbije maand deel. Misschien zit er wel iets tussen dat jou aanspreekt. Om het met Sylvain Van Genechten te zeggen: “Is ’t eten nog ni gereed?”.

Nog een paar dingetjes vooraf:

  • Op 1 uitzondering na zijn het allemaal “vleesloze” recepten. Soms zit er vis in, soms als-vlees-vermomde-vleesvervangers, soms niets. Daar doe je zelf volledig mee wat je wilt. Het is een menu, geen grondwet.
  • Een aantal gerechten zijn van zichzelf vegan of makkelijk te transformeren naar een vegan versie. Ze zijn niet in de lijst gekomen omdat ze vegan zijn, wel omdat het recept me aansprak.
  • Soms wijk ik af van recepten of kies ik voor de luie-wijven-variant. Want dat mag.
  • Mijn menu’s beginnen op zaterdag, omdat we die dag inkopen doen.

WEEK 1

Zaterdag: penne met kabeljauw en prei.

Zondag: gebakken gnocchi met paddenstoelen, basilicum en parmezaan.

Maandag: curry van aardappel en wortel met volkoren flatbread. Ik heb het zelfgemaakte flatbread vervangen door voorgebakken naan. Nog even afbakken in de oven en klaar.

Dinsdag: pasta feta. Probeer het ook eens zonder de tomaatjes te halveren. Werkt perfect.

Woensdag: croque pesto.

Donderdag: Napolitaanse pasta.

Vrijdag: rijst met stoofvlees en erwtjes. Geen recept van. Het stoofvlees kwam uit de diepvries en was overschot van een scoutsactiviteit.

WEEK 2

Zaterdag: Pizza Janneman. Ik koos een kipke cΓ©zaar en de wederhelft ging voor een putanesca met extra ansjovis.

Zondag: groene lasagne met tuinerwten, spinazie en mozzarella. Voor mij was het een nieuwe manier om bechamelsaus te maken, maar het ging best vlot.

Maandag: chili sin carne. Een mengeling van tomaten, ui, paprika, wortelen, kidney beans, witte bonen, nog-wat-andere-bonen, maΓ―s, tomatenpuree en een zakje kruidenmix. Zure room mag niet ontbreken. Te eten met wraps of rijst. Ik maak altijd genoeg chili om nog een portie te kunnen invriezen.

Dinsdag: groentewraps met vegetarische schnitzel. Het werd vegetarische kipfilet, want die was in de aanbieding.

Woensdag: quiche met broccoli en geitenkaas, maar dan wel met kant-en-klaar deeg.

Donderdag: parelcouscous met rode kool en walnoten. De feta werd vervangen door halloumi, want dat was al lang geleden.

Vrijdag: overschotjes van woensdag en donderdag.

WEEK 3

Zaterdag: Uit eten bij Francesco in Kapellen. Bangelijk lekkere ravioli met truffel gegeten.

Zondag: rode kool met appeltjes, gebakken aardappelen en veggie worst.

Maandag: linzenstoofpotje met spruiten. Ik vergat de room, maar dat was geen probleem.

Dinsdag: erwtensoep met rookworst. Ik schrapte de crispy ui en verving het roggebrood door Turks brood. Probeer het trouwens eens met vegetarische rookworst!

Woensdag: traybake met gnocchi en boerenkool. Althans, dat was het plan. Maar ik had prei op overschot en nog geen boerenkool en dus werd het een stoofpotje met volkoren gnocchi.

Donderdag: pita falafel. En aangezien ik al een tijdje falafelballetjes in de diepvries had steken, gebruikte ik deze in plaats van er zelf te maken.

Vrijdag: penne in ’t groen.

WEEK 4

Zaterdag: vegetarische nasi met tempeh en eireepjes.

Zondag: macaroni met speckjes, broccoli en kaassaus, een variant op dit recept.

Maandag: vispannetje met puree.

Dinsdag: wortelwraps met geitenkaas, maar dan met extra komkommer en tomaatjes.

Woensdag: pasta met avocadopesto.

Donderdag: vegan curry met kikkererwten, kokosmelk en rijst.

Vrijdag: spinaziepuree met fishsticks.

Nog inspiratie nodig? Surf eens naar Knoflook en Citroenen, een niet zo gewone kook blog (de FB-pagina vind je hier). Er komen niet alleen hoofdgerechten aan bod, maar ook verdomd lekkere dessertjes/snoeperijen.

En nu is het aan jou. Wat staat er deze week bij jou op het menu? Ik ben benieuwd!

Inspirerende tekst? Delen maar!

4 reacties

  1. Pingback: Ge blijft toch eten? – Gewoon E

  2. Pingback: Bikke, bikke, bik – Gewoon E

  3. Pingback: Wat moeten we weeral eten? - Gewoon E

  4. Pingback: Maandmenu augustus - Gewoon E

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *