Ik haalde alles uit de kast

Soms voel je dat ideeΓ«n niet aanslaan en dat ze niet zullen worden uitgevoerd. Nadat ik ongeveer 7.000 keer had voorgesteld dat de tiener eens grote kuis zou houden in haar kleerkast (dubbel zo groot als de mijne, maar alsnog veel te klein), besloot ik het over een andere boeg te gooien en een deal te sluiten. We zouden allebei onze kleerkast uitmesten. En dat voorstel haalde het wel.

Ik ben de trotse eigenaar van een halve Pax-kast. Op het gelijkvloers wonen onze reistassen, slaapzakken en luchtmatrassen en op de tussenverdieping zit een lade met 3 sets lakens. Al mijn spullen, met uitzondering van de zakdoeken en mijn badpak (dat vreemd genoeg bij dochterlief in de kast zit), hebben een plekje in die halve kast.

Beeld van de kast voor de doortocht van de stormtroepen:

Ik haalde alles uit de kast - de kleerkast voor de feiten

 • Negeer de rozige schijn; beter dan dit kreeg ik het niet.
 • Ook niet zo fotogeniek, maar wel functioneel: een historisch samenraapsel aan kapstokken.
 • Geen totale wanorde, maar de zwarte bakjes liepen toch een beetje over en de t-shirts vooraan had ik liever anders gezien.
 • Het witte vestje uiterst links maakt deel uit van de outfit die kindlief droeg toen oma en opa in 2013 trouwden. Na 9 jaar heb ik toestemming gekregen de feestkledij naar de zolder te verhuizen.

De lege kast:

Ik haalde alles uit de kast - een lege kleerkast

 • Ik heb een tijdje geleden overwogen om een extra inzetstuk te kopen. Maar die maken ze dus niet meer. En eigenlijk zou een verdeling in 3 stukken in plaats van in 4 beter uitkomen. Maar ik heb geen zin om iets op maat te (laten) maken. Het huidige systeem werkt goed genoeg.
 • Ik heb er ook nog even over gedacht om de kledingroede een klein beetje lager te hangen. De kast is 236 centimeter hoog en afhankelijk van het type kapstok moet ik me net iets te hard uitrekken om hem weg te kunnen hangen. Maar dat zou een probleem (kunnen) opleveren voor de onderkant van mijn truien. En dus bleef de kledingroede hangen.

Beeld van de kast na de doortocht van de stormtroepen:

Ik haalde alles uit de kast - de kleerkast na de opkuis

 • Ik zette 3 bakken klaar: dumpen (compleet versleten), doneren (in goede staat, maar geen tijd/zin om er geld voor te vragen) en dollars (om het in het d-thema te houden).
 • Gedumpt: 3 paar sokken, 5 slips, 1 sweater, 1 tot op de draad versleten broek.
 • Gedoneerd: 1 kleedje (online gekocht en de stof bleek me toch niet te bevallen), 1 sportbroek, 2 bloesjes die ik al zeker 2 jaar niet had gedragen, 1 golfje uit de tijd dat die dingen nog “golf” werden genoemd en geen “cardigan” waren, een scoutstrui en t-shirt.
 • Ik gooide niets in de dollar-bak. Op dit moment focus ik me op de verkoop van speelgoed (en het negeren van mensen die me daarbij proberen op te lichten).
 • Teruggevonden: 2 keer 2 verweesde sokken, die als bij wonder een match waren.

Een virtuele rondleiding? Dat kan!

Onderste rij, van links naar rechts:

 • Sportkledij
 • Bloesjes en hier-komen-we-niet-meer-mee-buiten-t-shirts
 • T-shirts waar ik wel mee buiten kom
 • Bermuda’s

Op de witte plank, van links naar rechts:

 • Nachtkledij
 • Wandelsokken, leggings, panties en bh’s
 • Dagelijkse sokken
 • Slips

Aan de kledingroede, van links naar rechts:

 • Lange truien, sweaters, korte truien (geen idee waarom ik die volgorde heb genomen)
 • Winterkleedjes, zomerkleedjes
 • Rokken (alles door elkaar)
 • Jeansbroeken
 • Stoffen broeken

Ik was zelf een beetje onder de indruk van de hoeveelheid broeken en rokken die ik in de kast heb hangen. Volgens mij kan het met minder. Maar langs de andere kant draag ik ze wel allemaal, dus dat zijn goede punten.

Staan er nog kledingstukken op mijn verlanglijstje? Zeker wel. Leuke bloesjes, met v-hals, zonder tekening, in een stof die ik niet moet strijken, maar die ook weer niet te synthetisch aanvoelt, lang genoeg, maar dan ook weer geen model dat ook dienst kan doen als eenpersoonstent en de mouwen moeten precies lang genoeg zijn. Al weet ik op dit moment niet hoe lang dat dan weer is. Ik moet er dus nog eens over nadenken.

Na mijn schoenencollectie ken je nu ook mijn volledige garderobe. Laat gerust weten wat er nog op je lijstje staat!

Inspirerende tekst? Delen maar!

7 reacties

 1. An Vanwesenbeeck

  Leuk dat je dat deelt. We hebben eigenlijk ook helemaal niet zo veel nodig, want we wassen alle weken. Dat is een jonker dat ik binnenkort ook nog eens zal moeten doen. In de herfst dan, want nu is Miguel de badkamer aan ’t renoveren en we kunnen ook niet alles tegelijk. Voor d zomer heb ik niets meer nodig, op een paar lichte Bh’s na, maar die vervang ik volgend jaar, dan heb ik dan ook eens iets nieuw. Voor de winter waarschijnlijk wel een paar stuks, dat zal dus in de herfst bepalen.

 2. An Vanwesenbeeck

  O ja, dit wil ik nog kwijt : Ik heb een comod in mijn (kleine) eenpersoonskamer en mijn gangkast staat in mijn atelier, werkt prima zo. Het idee van “een dressing” vind ik zo overdreven en heb ik nooit begrepen.

 3. Tita

  Onlangs een nieuwe slaapkamer gekocht en de indeling van de kleerkast was totaal anders dan de vorige. Resultaat: minder hangruimte, meer legruimte. Heb 14 hemden van manlief naar Opnieuw & CΒ° gebracht. In sommige hemden hingen nog naamlabels van toen hij 20 jaar geleden de was door de wasserij liet doen. Alhoewel het helemaal niet nodig was heb ik intussen – misschien uit schuldgevoel – toch een paar nieuwe hemdjes gekocht.

 4. Pingback: Dit was september - Gewoon E

 5. Pingback: Opruimen, organiseren en optimaliseren - Gewoon E

Reactie achterlaten