Ik droeg 30 dagen dezelfde t-shirt

Op woensdag 2 augustus, mijn 1e “zomerse” vakantiedag, werd ik voor het eerst getriggerd door de reclame van wool& Europe. Als ik bij hen een merino wollen kleedje kocht, dat dan 100 opeenvolgende dagen droeg en dit experiment uitgebreid documenteerde, kreeg ik in ruil een waardebon van 100 EUR voor een volgende aankoop. Waarom deze blog dan de titel “Ik droeg 30 dagen dezelfde t-shirt” heeft? Wel…

De uitdaging van wool& Europe…

Ik liep meteen warm voor het idee van de uitdaging. Niet omwille van de financiΓ«le beloning, maar wel om een aantal andere redenen:

 • Als je constant hetzelfde kledingstuk draagt, heb je minder kleren nodig. Consuminderen dus.
 • Wollen kledij moet je minder wassen. Minder verbruik dus.
 • Het bespaart je keuzestress, want je weet op voorhand al wat je gaat dragen. Minder besluitvormingsvermoeidheid dus. Ja, dat is een woord.

Steve Jobs, Mark Zuckerberg, Albert Einstein en Karl Lagerfeld? Ze doen of deden het allemaal.

… ik schoof ze aan de kant

Ik heb op school 12 jaar een uniform gedragen zonder daar noemenswaardige trauma’s aan over te houden. Naast mijn schoolkledij had ik een beperkte garderobe, die bestond uit een paar jeansbroeken en een scoutsuniform. Ik heb nooit behoefte gehad aan een goed gevulde kleerkast.

Maar ik heb ook nog nooit de aandrang gevoeld om meer dan 2 dagen na elkaar een kleedje te dragen. 150 Euro (of meer) neertellen voor een kledingstuk dat gedoemd was om binnen de kortste keren ongedragen in de kast te hangen, leek me dus niet het beste idee.

Ik droeg 30 dagen dezelfde t-shirt: de t-shirt zoals ze in de bus stak

Maar het internet deed z’n ding…

Met dank aan de cookies, die mijn surfgedrag nauw in de gaten houden en spotten dat ik een tijdje op de site van wool& Europe bleef hangen, dook de reclame de weken daarna herhaaldelijk opnieuw op.

Misschien moet ik het toch maar een kans geven, bedacht ik. Op dat moment testte ik volop producten uit voor de zomerreeks van deze blog en dat was best leuk om te doen.

… maar ik voelde weerstand

Ik realiseerde me meteen dat ik dan nog wel wat leggings of panty’s moest kopen. En had ik wel de juiste schoenen in huis? (Over schoenen lees je volgende week meer.) Enfin, het zou dus niet bij de aankoop van dat ene kleedje blijven en het idee van consuminderen bleef hoe langer hoe minder overeind.

Collage 1

Tot ik me realiseerde…

… dat wool& Europe ook short sleeve tops oftewel t-shirts verkoopt. En t-shirts, die draag ik wΓ©l elke dag. Mijn oog viel al snel op de Morgan v-neck tee in de kleur grijs. Want daarvan had ik het gevoel dat het de meest veelzijdige kleur was. Ik betaalde 84 Euro en enkele dagen later werd het kledingstuk bij ons thuis afgeleverd.

En toen droeg 30 dagen dezelfde t-shirt

Wat echt de meest gemakkelijke uitdaging ooit was. 30 dagen een foto van mezelf nemen, was iets moeilijker. Jammer eigenlijk, want de foto’s documenteren het dagdagelijkse leven en laten zien dat het langzaam herfst werd. (Je ziet op de foto’s ook duidelijk welke sjaal m’n favoriet is.)

Wat valt er na 30 dagen te melden?

Slechts 1 persoon was op de hoogte van mijn plannen. En die liet me braaf doen.

In mijn blog van 16 oktober gooide ik volgend visje:

Er zit nog zeker 1 30-dagen-test aan te komen van een artikel dat momenteel onderweg is naar mijn brievenbus. Meer wil ik daar nog niet over kwijt, omdat ik wil aftoetsen of mensen ook effectief merken dat ik iets aan het testen ben. Qua mezelf mysterieus uitdrukken kan dat wel tellen.

De blog werd een paar weken eerder geschreven en toen hij online kwam, liep ik al even rond met mijn grijze t-shirt. Maar dat was dus nog niemand opgevallen.

Merino houdt geen vieze geurtjes vast en wordt niet snel vuil. Ik waste mijn t-shirt voor gebruik en werd meteen herinnerd aan de geur van natte uniformrok. Die trekt gelukkig weg bij het drogen. Na een week zag en rook mijn t-shirt er nog exact hetzelfde uit. Geen idee wat het resultaat is bij mensen met een sterke okselgeur, maar na 2 weken was mijn kledingstuk nog steeds geurvrij. Geen zweet- of etensgeuren te bespeuren!

Ik droeg 30 dagen dezelfde t-shirt: collage 2

Merino wol heeft temperatuurregulerende voordelen. In de winter houdt de wol je warm, in de zomer koel. Ik heb hier weinig van ervaren en kan daarover geen uitspraken doen. Maar ik ben wel op zoek naar winterschoenen met merino.

Kledij die gemaakt is van merino, is duurder dan kledij gemaakt van katoen. Waar katoen uit de wereldwijd verbouwde katoenplant wordt gewonnen, is merino wol een natuurlijk product afkomstig van het merino schaap. Dit graast enkel in gebieden als AustraliΓ«, Nieuw-Zeeland en in delen van Zuid-Afrika. Ver weg dus. Daarbij komt een intensiever productieproces. Het vereist specifieke zorg voor de schapen, zoals de juiste voeding en leefomstandigheden om de kwaliteit van de wol te waarborgen. Dit alles zorgt ervoor dat je meer betaalt voor een merino t-shirt. In het kader van een wel doordachte garderobe vind ik het zijn prijs wel waard.

De t-shirt zelf had een iets ander model mogen hebben; een beetje langer en niet zo oversized aan de schouders. Ik ben echt niet het type om met een ontblote schouder rond te lopen. Nu het experiment gedaan is, wil ik wel eens bekijken of ik niet zelf wat aanpassingen kan doen.

Blijf ik dezelfde t-shirt verder dragen?

Ongetwijfeld! Aangevuld met wat al in de kast lag. Wanneer er daarvan stukken moeten vervangen worden, overweeg ik sterk om opnieuw in wollen t-shirts te investeren.

Heb jij kledingstukken in merino wol in huis? Wat zijn jouw ervaringen? Zou jij 30 dagen hetzelfde kledingstuk willen dragen? Laat het weten in een reactie hieronder.

Meer lezen?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Inspirerende tekst? Delen maar!

3 reacties

 1. Anita

  Ga eens mijn licht opsteken bij Wool & Europe. Zal wel de knop in mijn hoofd moeten omdraaien, vermits ik nog steeds de neiging heb om iedere dag iets “proper” aan te trekken, daar waar het vorige helemaal niet vuil is. Vermoedelijk nog het gevolg van mijn werkomgeving, waar ik zonder collega’s werkte maar ik toch van mezelf vond dat ik, vermits ik in kontakt kwam met kliΓ«nten, alle dagen een andere outfit moest aandoen. Thuis draag ik dan weer een ganse week hetzelfde, maar als ik de deur uitga doe ik dan toch weer “zondagse kleren” aan.
  Ik neem aan dat je, ook al ben je allergisch voor allerlei zaken, Merino-wol kan dragen.
  Weeral een goede tip. Bedankt.

 2. Anita

  Zal die Merino toch eens uitproberen. Kan dat aangekocht stuk altijd aan iemand anders doorgeven.
  Heb tijdens het weekend mijn kledij buitengehangen om te luchten; had er wel wat moeite mee. Morgenmiddag ga ik op stap met “de meisjes” en zal dan ook van mijn hart een steen maken en alles buitenhangen. Benieuwd hoe lang ik dit ga volhouden. Alleszins bedank voor de raadgevingen.

Reactie achterlaten