Ik creëerde mijn eigen parfum!

Een jaar geleden lijstte ik 10 dingen op die ik niet bezit (die blog lees je hier). Ik begon mijn opsomming met “make up, nagellak en parfum” en noteerde: “Van de meeste parfums krijg ik ontzettende hoofdpijn. Ze blijven ook vaak te lang staan, waardoor ze slecht worden en dat vind ik dan weer zonde van het geld.” Wat ook meespeelt, is dat ik me niet op mijn gemak voel in een parfumerie. Teveel geurtjes door elkaar en te felle lichten. Maar omdat ik toch nog eens een parfum in huis wilde halen (het begon te kriebelen na de Nuud-test) ging ik online op zoek naar een geur die bij me zou passen. Al snel paste ik het plan aan; waarom zou ik een bestaand product matchen als ik zelf iets kon fabriceren? En dus creëerde ik mijn eigen parfum!

Creëren met een twist

Voor dat creatieproces kon ik rustig achter mijn bureau blijven zitten. Ik deed mezelf dus geen workshop of parfum-kit cadeau. Dit omdat ik vermoed dat ik bij die werkwijzen dezelfde hindernis moet nemen als in de parfumerie; na 3 geuren heb ik het wel gehad.

Wat ik wel deed? Ik stelde mijn persoonlijke parfum online samen. De site van EveryHuman trok mijn aandacht met de slogan “Een uniek parfum voor ieder mens”. Even verder las ik dat Algorithmic Perfumery het eerste platform ter wereld is waar je zelf unieke parfums kunt creëren met een beetje hulp van AI. Wie me een beetje kent, weet dat ik op dat moment verkocht was.

Ik creëerde mijn eigen parfum! de flesjes

Hoe werkt Algorithmic Perfumery?

“Ik creëerde mijn eigen parfum!” is niet 100% correct. Beter zou zijn: “Ik gaf voldoende input aan een website, zodat de makers erachter artificiële intelligentie op die data konden loslaten, waardoor er 3 parfums konden gecreëerd worden die bij mij passen.” Geef toe… Dat leest niet zo gemakkelijk.

Wat wél gemakkelijk was, was het invullen van de vragenlijst. Nadat je een account hebt aangemaakt, begin je met creëren van je eigen parfum. Het algoritme wil onder andere weten in welke omgeving je bent opgegroeid, waar je op dit moment woont, hoe oud je bent en hoe je jezelf identificeert. Eens je hersenen zijn opgewarmd wordt het een beetje moeilijker. Ben je eerder een volger of een leider en waar zit je ergens op de lijn tussen die 2? Ben je analytisch of intuïtief, rationeel of emotioneel? Daarna kan je nog info kwijt over je hobby’s en je favoriete kleur. 27 “vragen” verder (sommige vragen bevatten meerdere items) heeft het systeem voldoende informatie en wordt de formule voor je parfum gegenereerd.

Ik creëerde mijn eigen parfum!

Wel, 3 parfums eigenlijk. Ik bestelde op zondagmiddag en amper 48 uur later stond de koerier voor mijn deur. Tot mijn grote verbazing bevatte de verpakking niet 3 maar 5 flacons van 5 ml: de 3 parfums die ik zelf ontwikkelde, 1 parfum dat door EveryHuman zelf werd ontwikkeld en 1 parfum dat ontstond nadat een nobele onbekende de lijst invulde. (Ja, ik vond haar profiel op Facebook en het geurtje lijkt me bij haar te passen. En eigenlijk lijkt dat me een erg leuk idee om een verhaal rond te schrijven. Maar niet nu.)

Voor al dat leuks betaalde ik 53 EUR: 45 EUR voor de parfums en 8 EUR verzendingskosten.

Parfum 1

Parfum 1 bevat onder andere:

 • sandelhout
 • vetiver*
 • een mix van bergamot, citroen, mandarijn en sinaasappel
 • zwarte en witte muskus

Het doet qua geur denken aan de grass shower gel van Lush en was meteen goedgekeurd.

Parfum 2

Parfum 2 bevat onder andere:

 • witte en zwarte muskus (veel meer dan in parfum 1)
 • amber
 • tonkabonen

Het doet qua geur denken aan het white musk parfum van The Body Shop, dat ik jaaaaaren heb gedragen. Dat algoritme is een fascinerend ding!

Parfum 3

Parfum 3 bevat onder andere:

 • “puur” (iets houtachtigs)
 • zwarte muskus
 • sandelhout
 • een mix van bergamot, citroen, mandarijn en sinaasappel 
 • rijstmelk
 • vijg

Geen idee waaraan het me doet denken. Ik ben er ook niet wild van.

* Gelezen op internet: de geur van vetiver is aromatisch vrij complex, waardoor deze vaak als een geur op zich wordt beschouwd. Enerzijds is de geur zoet, aardachtig en houtachtig… van de andere kant zul je ook licht rokerige en zware nootachtige tonen tegenkomen. Ook zul je subtiele tonen van verfrissende citrus tegenkomen.

En nu?

Zodra mijn kleine flacons opgebruikt zijn, kan ik dezelfde formule opnieuw laten maken, maar dan in groter formaat. Voor een fles van 30 ml betaal ik 60 EUR, voor een fles van 50 ml 80 EUR. Ben ik toch nog niet helemaal overtuigd van de geur, dan kan ik hem tweaken (aanpassen) door meer of minder van een bepaalde component te gebruiken, componenten te verwijderen én extra zaken toe te voegen. Het lijkt me een gewaagd experiment, maar voor 12 EUR heb je opnieuw een flacon van 5 ml in huis.

Ook leuk – tip voor mensen die af en toe naar Breda gaan

Je kunt de Algorthmic Perfumery live aan het werk zien (of zetten) in Breda. De machine staat opgesteld in het Living Lab in de Ginnekenstraat.

Ik creëerde mijn eigen parfum: de conclusie

Het begon als een gimmick: AI mijn gepersonaliseerde parfum laten brouwen. En toen kwam dat ding af met 2 geuren die ik wel kan appreciëren. Ik deed trouwens de test door eigenschappen in te vullen die ik niet bezit en kreeg andere geurtjes voorgesteld. Op basis van de componenten leken die me maar niks.

De prijs voor het experiment is aanvaardbaar en toen ik achteraf las dat je de machine ook live aan het werk kunt zien (en zetten), was ik wat teleurgesteld dat ik het proces niet op die manier heb aangepakt. Misschien een volgende keer. Voor nu ben ik heel tevreden met mijn aankoop!

Welk parfum gebruik jij? Wissel je graag af of blijf je al jaren bij het vertrouwde concept? Lijkt zo’n gepersonaliseerd parfum je wel wat? Laat het weten in een reactie hieronder!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Inspirerende tekst? Delen maar!

11 reacties

 1. Anita

  Beantwoorden

  Tof. Het spreekt me ook wel aan om mijn eigen parfum te maken. Benieuwd welke vragen er gesteld worden, want dit is niet altijd even gemakkelijk bij een multiple choice. Niet te lang nadenken zeker en je eerste gedacht opschrijven.
  Het is al heel lang geleden dat ik nog eens parfum gekocht heb. Wel voor de kleindochter, maar niet voor mezelf. Heb enkele jaren geleden een setje van verzorgingsproducten van diezelfde kleindochter en haar ouders gekregen van Rituals. Was daar heel tevreden over.
  Nu gebruik ik eigenlijk bodylotion als parfum. ’s Ochtends ruik je dit wel en ook als je beweegt, maar tegen de avond blijft er niet veel van over. Ga toch “mijn eigen parfum” eens proberen.

 2. Anita

  Beantwoorden

  Denk dit tijdens het verblijf aan zee te doen. Kan ik een datum opgeven wanneer ik het pakket wens te ontvangen? Indien niet moet ik het nog deze maand doen of na september.

 3. Anita

  Beantwoorden

  Dat zou inderdaad kunnen, maar er staan daar geen namen op de brievenbussen van de huurders. Zou mijn naam er kunnen opzetten, maar bovendien kunnen die brievenbussen niet afgesloten worden en ik denk ook dat ze te klein zijn voor een pakket.
  Veiligheidshalve zal ik wachten totdat we thuis zijn. Alleszins bedankt.

  • Beantwoorden

   Je moet ergens aanvinken of je voor zware geuren of lichte geuren kiest (ofzoiets). Ik koos licht, waardoor ik geen geurbommen in mijn bus kreeg. Je blijft de geur doorheen de dag ruiken, maar wel subtiel.

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *