Hou het proper! Ik kreeg een tijdje geleden de vraag om een aantal ecologische huishoudenproducten, die ook effectief werken, op te lijsten. Ja, dat kan ik wel.
Om te beginnen alvast 3 tips die je geld gaan besparen:
- Gebruik de producten die je nog in huis hebt helemaal op, ook al zijn ze niet super-ecologisch. Ze zijn al geproduceerd, je hebt ze sowieso staan en weggooien zou verre van duurzaam zijn.
- Overweeg of je geen kleinere hoeveelheden kunt gebruiken. Ook van je bestaande producten. De meeste verpakkingen vermelden de juiste dosis, maar vaak kan het met minder.
- Veel producten kan je zelf maken. Op internet zijn goede recepten te vinden voor wasmiddel, allesreiniger, anti-kalk en noem maar op. Ik neem me al heel erg lang voor om te experimenteren, maar moet daar precies toch eens een echt actieplan voor maken.
De toer van het huis dan.
Het toilet. Onze toiletreiniger van Ecover “ontketent de kracht van plantaardige, biologisch afbreekbare ingrediënten om kalkaanslag te verwijderen. Geen chemische luchtjes, die je neus binnendringen. Enkel natuurlijk geïnspireerde frisse geuren en een sprankelend schoon toilet.” We gebruiken nu een jaar duurzaam toiletpapier van The Good Roll. De wrapless-versie, want ik zie écht het nut niet in van individueel verpakt toiletpapier. Wie schrik heeft om zonder toiletpapier te vallen kan een abonnement nemen. Toiletverfrisser hebben we niet in huis, wel een raam dat voor verluchting kan zorgen.

De badkamer. De bathroom cleaner van Ecopods levert hier schitterend werk voor de douche en de lavabo’s. De all purpose cleaner zorgt voor schitterende spiegels. De Ecopods zijn super gemakkelijk in gebruik. De eerste keer bestel je een verstuiver en een aantal vullingen. Eens je (bijna) door je voorraad heen bent, plaats je een nieuwe bestelling.
We maken de filter van de douche wekelijks schoon (een noodzaak met een tiener met lang haar), maar zelfs dan stellen we af en toe vast dat het water niet meer zo vlot wegloopt. Dan halen we de pompontstopper boven. Soda oplossen in warm water en dat mengsel door de afvoer laten lopen kan ook helpen.
De woonkamer. Onze zetel wordt regelmatig behandeld met ecologische bijenwascrème van Ecodoo.

Voor de vloeren (tegels en laminaat) halen we de floor cleaner van Ecopods boven. Voor de ramen ligt er glasreiniger van Brauzz klaar. Het principe is hetzelfde als bij Ecopods. Je schaft je een container en vullingen aan en daarna werk je met navullingen, die perfect in je brievenbus passen. Brauzz werkt met poedertjes in een papieren verpakking, Ecopods met vloeibare vullingen in een oplosbaar plastiekje.
De keuken. De bathroom cleaner werkt gelukkig ook voor de afwasbak 😉 Ons elektrisch fornuis poets ik met de allesreiniger. Voor het dagdagelijkse onderhoud staat er een spray van Yokuu op het aanrecht. (Yokuu heeft ook badkamerreiniger, glasreiniger en vloerreiniger.) Staalwol is een leuke partner nadat er een potje is overgekookt. En ontkalken met azijn gaat net zo vlot als met chemische producten. Onze vaatwastabletten zijn fosfaatvrij en dragen één of ander milieulabel, maar komen van een multinational die niet meteen bekend staat omwille van zijn groene karakter. Betaalbaar zijn ze dan weer wel.

En tenslotte de wasruimte. Wasverzachter? Jaren geleden geschrapt. Ik heb nog een tijdje azijn toegevoegd aan mijn wasjes, maar eigenlijk is het overbodig wanneer je een droogkast gebruikt. Over droogkasten gesproken: ik gebruik de dryer balls van Ecoegg om de droogtijd te verkorten en te voorkomen dat lakens zichzelf in de knoop draaien. (Niet altijd even succesvol.) De geurstokjes haal ik niet meer in huis; ze ruiken wel goed, maar blijven zelden in de dryer balls steken en hebben de neiging om zich te verstoppen. Nog een nadeel: die ballen maken een hels lawaai. Ik twijfel al een tijdje over de aanschaf van vilten droogballen. Ervaringsdeskundigen mogen zich melden!
Wasmiddel dan. De voorbije jaren is hier al aardig wat gepasseerd.
Ik denk dat de wasnoten van Ecozone eerst waren. Goed voor de gekleurde was, minder geschikt voor witte was. Maar teveel gedoe met het bijhouden hoeveel wasjes ik al met dezelfde noten had gedraaid. Ik hou van lijstjes, maar dàt was er net iets teveel aan.
Exit wasnoten en overstap naar de laundry egg van Ecoegg. Een plastieken ei dat je vult met balletjes en na x-aantal wasbeurten bijvult. Een boekhouding bijhouden is niet echt nodig; je ziet de balletjes kleiner worden. Er zijn eitjes voor gekleurde was en eitjes voor de witte was. E-zie. Maar ook veel lawaai in je wastrommel. Ons laundry egg verhuisde na een tijdje naar andere oorden.
En toen ontdekte ik de laundry sheets van Brauzz; doekjes die je mee in de wasmachine steekt. Je hebt ze met neutrale geur en een zacht zeebriesje. Normale was? 1 doekje. Kleine was? Half doekje. Vuile was? 2 doekjes. Net zoals bij het toiletpapier kan je een abonnement nemen, maar na wat rekenen ivm de verzendingskosten bleek 1 grote bestelling voor mij voordeliger. Je moet alles natuurlijk wel kunnen stockeren. Met de Brauzz-doekjes is dat trouwens niet echt een probleem; 1 doosje met 32 doekjes is 12 cm * 19 cm * 2 cm. Toiletpapier neemt “iets” meer plaats in. Nog iets over die geur: de geur van alternatieve wasmiddelen is veel subtieler dan de standaard producten die je in de supermarkt vindt. Maar dat betekent niet dat je was minder proper is.

Op zoek naar logica? Die is er niet. Het mengelmoesje van Ecopods, Brauzz en Yokuu is historisch gegroeid. Ze hebben allemaal hun charmes en kwaliteiten en op dit moment ben ik niet geneigd iets aan het assortiment aan te passen. Ook fijn dat de meeste aanbieders ondertussen naast een webwinkel ondertussen ook een fysiek verkooppunt hebben.
Alle links op een rijtje:
- Brauzz
- Ecodoo – geen rechtstreekse website gevonden, wel via Sebio.be
- Ecoegg
- Ecopods
- Ecover
- Ecozone
- The Good Roll
- Yokuu
En nu is het aan jou. Welke merken en/of producten heb jij in huis? Fabriceer je zelf huishoudproducten? Laat maar weten!
Pingback: Op verzoek - Gewoon E