Het geschreven dagblad

Situatie 1. We zitten met z’n drieën aan tafel te eten, de tiener des huizes leest op sensationele wijze een kop uit het geschreven dagblad voor, ik vraag meer uitleg en krijg als antwoord: “Geen idee, het is een betaalartikel. Meer kan ik niet lezen. Da’s echt wel voos.”

Situatie 2. Ik grasduin voor de 10e keer die dag door HLN.be en krijg ongevraagd te lezen en te zien wat er de volgende week in Familie gebeurt. Mét spoiler alert, maar verder totaal irrelevant, want ik ben geen tv-kijker.

Situatie 3. Ik vlucht naar VRT NWS, waar ik heel wat filmpjes voorgeschoteld krijg in plaats van het leesvoer waar ik zo hard naar verlang. Maar ik wil helemaal geen audiovisuele toestanden. Ik wil lettertjes!

Situatie 4. Over naar eender welke krant, waar ik op de paywall bots en nooit te weten kom waarom mijn wasmachine sokken inslikt. Of andere zaken, met iets meer nieuwswaarde.

Tijd om al die onvrede aan te pakken. Ik trek mijn onderzoeksschoenen aan en trek op ontdekking doorheen de Vlaamse mediajungle.

Stap 1: een duidelijk omschreven doel

Missie: ik zoek een geschreven krant, dagblad of gazet. Om die reden vallen (de sites van) VRT nieuws, VTM nieuws en de regionale zenders meteen af.

Stap 2: op pad

Ik verken de spelers op de markt. Er blijken 3 grote gazetten-boeren te zijn; DGP Media, Roularta Media Group en Mediahuis. DPG Media is trouwens de grootste boer, die naast kranten ook tv-zenders, radiostations en weekbladen heeft. Roularta Media Group heeft wél tv-zenders en weekbladen in de aanbieding, maar geen radiostations. Mediahuis doet het pakt het anders aan; wél televisie en radio, maar geen weekbladen.

(De historiek van al die gazetten-boeren is ongemeen boeiend en vertelt veel over onze Vaderlandsche Geschiedenis. En dat is – echt wel – véél te véél info om in 1 blogje te steken. Zoek het gerust zelf uit 😉 )

Stap 3: opsplitsen

Was er niet zoiets als populaire kranten en kwaliteitsvolle kranten? Jawel!

POPULAIRE KRANTENKWALITEITSVOLLE KRANTEN
Gazet van Antwerpen (aka “de frut”)
– Mediahuis

Belang van Limburg
– Mediahuis

Het Laatste Nieuws
– DPG Media

Het Nieuwsblad/De Gentanaar
– Mediahuis
De Morgen
– DPG Media

De Standaard
– Mediahuis

De Tijd
– Roularta Media Group


Voor de volledigheid: Roularta Media Group geeft ook nog De Zondag en de Krant van West-Vlaanderen uit. Dit zijn echter wekelijkse kranten en komen dus niet in aanmerking voor verdere selectie.

Stap 4: een 1e selectie.

Bij de populaire kranten sneuvelen Het Belang van Limburg en Het Nieuwsblad/De Gentenaar. Allebei om geografische redenen. Wereldnieuws is 1 ding, nieuws over de parking is een totaal andere materie. (Grapje!) Bij de kwaliteitsvolle kranten besluit ik om De Tijd te laten vallen. Ik voel me simpelweg niet aangesproken door een krant die zich richt tot bedrijfsleiders, managers, beleggers en beleidsmakers. Er is geen “match”.

Stap 5: verder graven.

Ik haal mijn onderzoekssnorkel boven en duik in de wereld van de 4 overgebleven kranten. Spoiler alert: ik ben niet geëindigd waar ik vermoedde uit te komen!

POPULAIR 1:POPULAIR 2:
NAAMGazet van AntwerpenHet Laatste Nieuws
MEDIAGROEPMediahuisDPG Media
OPLAGE90.000276.000
ONTSTAAN1891 (met voorlopers)1988
ROOTSkatholiekliberaal/vrijzinnig
NADRUKlokaal nieuwslokaal, nationaal, sport
EDITIES3 verschillende21 verschillende
KWALITEIT 1: KWALITEIT 2:
NAAMDe StandaardDe Morgen
MEDIAGROEPMediahuisDPG Media
OPLAGE100.00055.000
ONTSTAAN19141978
ROOTSkatholieke signatuurontstaan uit “De Vooruit” en “Volksgazet”
Vlaamse beweginglinkse achtergrond, eigenzinnig en vrijgevochten
later expliciet afstand van gedaanlater expliciet afstand van gedaan

Stap 6: de financiën.

Wamoetdakosten? 2 mediagroepen, 4 kranten, heel wat formules. Gelukkig overlappen ze elkaar en is vergelijken relatief gemakkelijk.

MEDIAHUIS 1:MEDIAHUIS 2:
Gazet van Antwerpen De Standaard
Opzegbaarheidmaandelijksmaandelijks
Snelalle +-artikelen10 EUR/maand15 EUR/maand
Digitaalalle +-artikelen18 EUR/maand24 EUR/maand
elke dag alles digitaal
Slimalle +-artikelen21,50 EUR/maand27 EUR/maand
elke dag alles digitaal
zaterdag papieren krant
Superalle +-artikelen33,50 EUR/maand40 EUR/maand
elke dag alles digitaal
zaterdag papieren krant
elke weekdag papieren krant
DPG MEDIA 1:DPG MEDIA 2:
Het Laatste NieuwsDe Morgen
Opzegbaarheid“na minimale looptermijn” “na minimale looptermijn”
Digitaal basis alle +-artikelen 1,25 EUR/week1,75 EUR/week
Digitaal alle +-artikelen 2,50 EUR/week3,00 EUR/week
elke dag alles digitaal
Weekend + digitaal alle +-artikelen 3,00 EUR/week3,25 EUR/week
elke dag alles digitaal
zaterdag papieren krant
Compleet alle +-artikelen 5,00 EUR/week5,25 EUR/week
elke dag alles digitaal
zaterdag papieren krant
elke weekdag papieren krant

Een aantal kanttekeningen:

  • Niet geheel onverwacht zijn kwaliteitskranten duurder dan populaire kranten.
  • Mediahuis hanteert prijzen per maand, DPG Media geeft bedragen per week. Ik heb voor mezelf omgerekend aan “weekprijs” “maal 53 weken” (beetje afronden naar boven om zeker te zijn) “gedeeld door 12 maanden”. En dan nog eens en nog eens, want het prijsverschil tussen beide mediagroepen was toch wel opmerkelijk.
  • De opzegbaarheid bij DPG Media wordt met “na een minimale looptermijn” verwoord. Vaag. En ik had geen zin om daar heel veel dieper naar te graven.
  • Ik deed mijn research begin december 2021 en vermeld ook de prijzen op dat moment. Voor nieuwe abonnees. (En dat is belangrijk te vermelden: want abonnementen die verlengd worden, gelden andere tarieven.)

Stap 7: laat het gevoel ook eens spreken.

Ik heb geen tablet. Wel een weinig mobiele laptop. Maar in praktijk zal ik de krant vooral op mijn smartphone lezen. Welke layout oogt aangenaam? Hoe navigeert de site? Zijn de apps gebruiksvriendelijk? En hoe zit het met het taalgebruik?

Stap 8: owla?

Op het moment dat ik bij De Standaard een “snel-abonnement” wilde aanmaken, viel mijn oog op de studententarieven. Voor de goedkoopste abonnementen valt er bij geen enkele krant korting te rapen. De 3 andere tarieven zijn echter wel het bekijken waard. Bij het “digitale-abonnement” van De Standaard zakt de prijs van 24 EUR naar 16 EUR per maand, wat amper 1 EUR duurder is dan het basis-abonnement. Dan moet je niet twijfelen. Je doet de tiener een abonnement cadeau en hebt er zelf ook geniet van.

Stap 9: en?

Kort en bondig: dolle pret met de gazet! Het krantenlezen op de smartphone bevalt me beter dan gedacht. De layout is een plezier voor het oog. Opiniestukken komen via de digitale krant meer tot hun recht dan in een kluwen van losse artikelen op een site. Overdag vind je me niet doelloos surfend op allerlei nieuwssites. Nee, ik werp tijdens of na het avondeten een blik op de avondkrant en ben weer helemaal mee. Eén minpuntje: de timing van de ochtendkrant. Of de combinatie daarvan met mijn vertrekuur naar het werk. Die is niet ideaal. Maar uiteindelijk is dat slechts 3 dagen een “probleem” en kan ik daar wel mee leven. Ook onze tiener lijkt het te appreciëren. Ik hoorde al dingen als “onderzoek voor mijn GIP” en “archief”. Dus dat komt helemaal goed!

En jij? Lees jij een krant? Papier of digitaal? En waarom? Ik ben – zoals steeds – enorm benieuwd!

[Deze blogpost kreeg een update op 10/11/2022. Sinds kort kan je als abonnee van De Standaard ook de +-artikelen van andere Mediahuis-kranten online lezen. Een meerwaarde! De Standaard hanteert ondertussen ook weekprijzen en niet langer maandprijzen, want vergelijken gemakkelijker maakt.]

Inspirerende tekst? Delen maar!

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *