Het bewaren en back-uppen van je foto’s

Heb jij ook een smartphone die propvol knappe foto’s en toffe herinneringen staat? Zou het een ramp zijn als je toestel plots verdween of stuk ging? Dan heb ik 1 gouden tip voor je: maak werk van een deftige back-up. Maar omdat de blogpost van vandaag met 1 advies wel erg kort zou uitvallen, geef ik je meteen een resem tips voor het bewaren en back-uppen van je foto’s.

Allereerst even dit. Ik ga er in deze post gemakshalve van uit dat je regelmatig foto’s neemt met je smartphone. En dan zijn er 2 opties. Ofwel verdwijnen ze na een tijdje, zonder enige selectie, in de grote bodemloze put die samen met de digitale fotografie ontstond. Ofwel wordt er regelmatig actief naar teruggegrepen om ze te herbekijken of hergebruiken. Om een jaaroverzicht te maken, bij voorbeeld. Of een blogpost. In welke categorie zit jij? En voel je je daar goed bij?

Ik zit duidelijk in de 2e categorie en heel mijn proces van bewaren en back-uppen van foto’s is daarop gebaseerd. Mijn plan van aanpak? Een combinatie van automatische en handmatige processen. Lees even mee.

(Lees trouwens ook verder als je geen/weinig foto’s neemt of geen/weinig voeling hebt met tech-toestanden. Misschien haal je wel iets uit mijn manier van denken!)

Bewaren en back-uppen van foto's: flow van het proces, ter illustratie van de tekst

Fase 1: automatische back-up van foto’s en print screens

Alle foto’s en screenshots die ik met mijn smartphone maak, worden automatisch naar Dropbox gestuurd zodra ik een deftige wifi-verbinding heb. Dropbox deed me ooit een account met 5,8 GB ruimte cadeau, standaard zijn gratis accounts goed voor 2 GB.

Van mijn foto’s hoef ik dus niet wakker te liggen; in het slechtste geval ben ik 1 dag aan materiaal kwijt. (Als ik ooit naar een wifi-loze plek vertrek, moet ik dat deel van het plan nog eens overdenken. Maar op dit moment zit ik wel veilig.)

Fase 2: handmatige back-up van bestanden uit What’s App

Inkomende foto’s en filmpjes uit What’s App worden automatisch bewaard op mijn smartphone. Ik kuis ze 1 keer per maand manueel op en de overblijvers stuur ik naar Dropbox. Daarna wis ik alle bestanden van mijn smartphone.

Fase 3: handmatig beheer van alle bestanden

Nadat alle What’s App-bestanden in Dropbox staan, is het tijd voor “grote kuis”. Ik probeer minder goede foto’s meteen van mijn smartphone te verwijderen, maar soms ontbreekt de tijd of de goesting. 1 keer per maand bekijk ik dus alle beelden van de voorbije weken en gooi ik het onbruikbare materiaal weg.

Daarna sorteer ik alles in mappen, met als naam “YYYYMMDD* naam activiteit”. Alle submappen van een bepaald jaar komen in 1 jaarmap terecht. De foto’s van de katten hebben 1 map per jaar, met de originele naam “katten”.

* 4 cijfers voor het jaartal, 2 voor de maand en 2 voor de dag.

Fase 4: handmatige back-up op verschillende dragers

Zodra Dropbox is beheerd, kopieer ik alle mappen (opnieuw handmatig) naar de harde schijf van mijn laptop Γ©n naar onze NAS (network attached storage; een opslagapparaat dat is aangesloten op ons thuisnetwerk). Het lokaal bewaren van mijn foto’s is eigenlijk een beetje teveel van het goede, maar ik op eender welk moment en eender welke plaats toegang tot mijn beeldmateriaal kunnen hebben. Ook als de NAS onbereikbaar is.

Daarna wis ik alle foto’s op mijn smartphone en maak ik mijn Dropbox leeg.

Fase 5: automatisch naar de cloud

Zijn we er dan? Nee, nog niet helemaal. Er is nog de back-up van de back-up, zijnde de cloud. Onze NAS heeft een automatische verbinding met IDrive. Er moet dus echt al heel wat gebeuren voor de boel reddeloos verloren is.

Bewaren en back-uppen van foto's: visueel overzicht van de mappenstructuur, ter illustratie van de tekst

Vraag: moet het allemaal zo ingewikkeld?

Nee, absoluut niet. Wie een persoonlijk Office 365 abonnement heeft, krijgt daar een OneDrive bij van 1 Terra. Daar kom je een heel eind mee.

Maar daar kruipt zoveel tijd in!

Vanzelf gaat het inderdaad niet, maar als het me achteraf uren zoekwerk bespaart en mij het gevoel geeft dat ik bewust omga met mijn beeldmateriaal, dan is het me meer dan waard. Het is ondertussen een maandelijkse routine geworden die nog geen half uurtje in beslag neemt.

En dan dat gedoe met die submappen?

De digitale fotografie deed samen met dochterlief een intrede in ons huishouden. Tot haar 5e verjaardag maakte ik mappen per levensjaar, zonder submappen. Ik hernoemde elke foto met dataformaat YYYYMMDD en dan een volgnummer. Dat gaf vooral het 1e levensjaar een onoverzichtelijke stroom aan beelden.

Later stapte ik over op mappen per kalenderjaar, waarbij ik enkel voor de vakanties submappen maakte en de andere foto’s hernoemde zoals hierboven uitgelegd. Maar dat werkte ook niet. Zoekfuncties kunnen daar nu eenmaal niet zoveel mee.

Sinds 2012 werk ik met de mappenstructuur zoals hij hieronder staat afgebeeld. Ik zou, als ik veel tijd en energie had, alle voorgaande jaren opnieuw kunnen categoriseren. Maar ik begin er niet aan. Ik beschik namelijk over een goed ontwikkeld fotografisch geheugen en doordat ik regelmatig grasduin in mijn foto’s, weet ik van heel wat beelden welk “structuuruitzicht” (woord even snel verzonnen) ze hebben. Door alles opnieuw te categoriseren zou ik mezelf enkel saboteren. Niet doen dus!

En nu is het aan jou om je ervaringen te delen. Hoe behandel jij je foto’s? Heb je een back-up plan en hoe ziet dat er dan uit? Deel je wijsheid hieronder, zodat iedereen wat kan bijleren! (Leuke anekdotes zijn natuurlijk ook welkom.)

Inspirerende tekst? Delen maar!

5 reacties

  1. Pingback: 't Is weer voorbij... - Gewoon E

  2. Pingback: Raindrop - Gewoon E

  3. Pingback: Tips om je Android smartphone sneller te maken - Gewoon E

Reactie achterlaten