Omdat het tot stand brengen van de wereldvrede iets meer moeite vraagt dan het schrijven van een blog, krijg je vandaag de oplossing voor een ander prangend probleem voorgeschoteld. Eindelijk een antwoord op de vraag: “Hoe groenten en fruit beter bewaren?”.
Beter bewaren begint bij…
Beter aankopen! Groenten en fruit die er in de winkel al beduimeld uitzien zijn geen lang leven meer beschoren. Ik ben niet te beroerd om toe te geven dat ik in de winkel vaak een doos lager of achteraan de doos op zoek ga naar producten die verser zijn dan wat in de kijker ligt. Bij verpakte groenten en fruit wordt vaak een vervaldatum vermeld. Daarop kan je je eveneens baseren.

Sommige producten blijven uit zichzelf langer vers
Als je groenten en fruit beter wilt bewaren, helpt het om te weten welke producten uit zichzelf langer vers blijven. Je kunt dan andere soorten, die sneller slecht worden, voorrang geven in je maaltijdplan.
Fruit
- Appels. In de fruitmand zullen appels gemiddeld 1 week vers blijven. Bewaar je ze in de koelkast, in een vochtig velletje keukenrol, dan blijven ze tot wel 6 weken knapperig vers.
- Appelsienen, pompelmoezen en citroenen. Ja, ze ruiken overheerlijk in je fruitmand, maar in de koelkast blijven ze veel langer vers. Zorg dat ze kunnen ademen; draai ze desnoods af en toe om of wissel ze van plaats.
- Meloenen. Bij meloenen voel je gemakkelijk hoe rijp ze zijn. Moet je meloen nog rijpen? Dan kan dat in de fruitmand. Schrik dat je meloen te snel overrijp wordt? Leg deze dan in de koelkast. Hierdoor vertraagt het rijpingsproces. Eens de meloen gesneden is, blijft ze nog een paar dagen vers als je ze in een luchtdichte doos bewaart. Overschotjes invriezen om ze achteraf in een smoothie te verwerken is een absolute aanrader.
- Aardbeien kan je een dikke week in de koelkast bewaren. Voorwaarde is wel dat je bij thuiskomst controleert of er geen overrijpe exemplaren op de bodem van je bakje liggen. Vervolgens neem je een luchtdicht potje, legt een velletje keukenrol op de bodem en drapeert daarop je aardbeien. DΓ© manier om een hele week te kunnen genieten. Tenzij je ze sneller verorbert.
- Blauwe bessen hebben wΓ©l lucht nodig. Zorg dat ze kunnen ademen nadat je ze in de koelkast hebt gezet. Een velletje keukenrol op de bodem van de pot voorkomt schimmelvorming.
Groenten
- Aardappelen bewaar je koel en droog. Op die manier blijven ze maanden goed. Ik heb een speciale aardappel-pot (van een niet-nader genoemd merk waarvan iedereen een overschot in de keuken heeft), maar onze keuken blijkt toch een te vochtige plek te zijn om patatjes te bewaren. Of we eten te weinig aardappelen. Dat kan ook wel.
- Uien en look bewaar je eveneens op een koele, donkere plaats. Op die manier blijven ze enkele maanden goed. Opgelet: bewaar ze niet naast de aardappels. De uien nemen het vocht op uit de aardappelen, waardoor ze sneller rotten. Je kunt rauwe uien invriezen.
- Pompoenen. Uit eigen ervaring: pompoenen blijven maanden goed wanneer ze op een droge plek staan. Best uit het zonlicht. De onze overleefde meer dan een jaar op het aanrecht. In volle zon. En dan hadden we er nog eentje in de wasplaats, waar het lekker vochtig is. Niet kapot te krijgen. Zodra de pompoen gesneden is, is het wΓ©l snel gedaan met de pret. Je verwerkt hem dus best volledig, om dan porties in te vriezen.
- Kolen eet je niet alleen warm, maar passen koud perfect in een slaatje. Kool bewaart erg goed in de koelkast, liefst ook weer met een keukenrolletje in de buurt. Gesneden kool bewaar je dan weer best in water. Zo blijft je groente langer knapperig. Is een volledige kool teveel voor je? Verwerk ze dan door te blancheren en in te vriezen. Zo heb je nog lang geniet van je aankoop.
- Rode bietjes bewaar je het beste door het loof te verwijderen en daarna af te spoelen. Droog ze af, wikkel ze in een velletje keukenrol en klaar is kees.
- Wortels. Herinner je je de verschrompelde wortels in mijn Ekomenu-box? Wortels die al wat rimpels vertonen schil je best en bewaar je dan in water in de koelkast. Om te voorkomen dat ze rimpels krijgen (wat ik dus niet meer kon) bewaar je ze best in een afgesloten bakje in het koudste deel van de koelkast. Winterpeen kan buiten de koelkast bewaard worden.

Groenten en fruit beter bewaren: samen of apart?
Tijdens het rijpingsproces komt er ethyleengas vrij. Dat gas zorgt ervoor dat alles wat in de buurt ligt, ook sneller rijpt en bederft. Als je groenten en fruit beter wilt bewaren, dan moet je slim combineren en scheiden. Tomaten, appels, avocado’s en peren produceren veel ethyleengas. Aubergines, broccoli, champignons en kolen kunnen daar niet zo goed tegen.
Wil je een stuk fruit sneller doen rijpen? Leg dan een banaan in de buurt. Bananen produceren bijzonder veel ethyleengas. Duurt het te lang voor je avocado rijp is? Banaan erbij! Wel opletten. Ik heb de indruk dat avocado’s heel lang nodig hebben om te rijpen om dan na 5 seconden overrijp te zijn. Iemand die mijn ervaring deelt?
Aardappelen zijn de uitzondering op de regel. Wanneer ze in contact komen met ethyleen, kiemen ze minder. Appels en aardappels samen bewaren is dus best een goed ide.

In de koelkast of niet?
Tot ik aan deze blog begon had ik nog nooit van het woord “koudebederf” gehoord. Maar zogenaamde warmteminnende groenten zoals tomaat, paprika, aubergine en komkommer hebben hier last van. Te koude temperaturen beschadigen hun cellen. Daardoor verliezen ze hun smaak en rotten ze sneller. Als er ’s avonds koude groenten op het menu staan, leg ik die groenten ’s ochtends in de koelkast. Ik vind koude tomaat en komkommer namelijk veel smakelijker dan op kamertemperatuur.
Bananen vinden de koelkast trouwens ook niet zo leuk. Ananassen en mango’s evenmin, al zijn die iets flexibeler op dat vlak.
Sperziebonen kan je enkele dagen in de koelkast bewaren, maar ook zij zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze daarom niet kouder dan 5Β° C. Wat ook kan, is de bonen 3 tot 5 dagen buiten de koelkast bewaren. Heb je teveel sperziebonen in 1 keer in huis gehaald? Je kunt ze rauw, geblancheerd of gekookt invriezen.
Prei en selder kunnen buiten de koelkast bewaard worden, maar blijven vaak langer vers in de groentelade.
Bewaar jij je groenten en fruit zoals hierboven beschreven? Of heb je een andere manier (en werkt die ook)? Laat het zeker weten in een reactie hieronder!
Wil je nog meer lezen?
- Mijn blog over over het supermarktlandschap en winkelpsychologie vind je hier.
- Recepten voor smaakvolle sapjes lees je hier na.
- Ik schreef ook al een blog over de ideale inrichting van je koelkast. Die lees je hier.

Tilly
Elke