Goed geëindigd is helemaal gewonnen!

Om 5.00 uur uit mijn bedje kruipen? Geen probleem, met plezier zelfs. Maar dan wel om gewoon-e-dingen te doen en niet om als een ongeleid projectiel (maar wel op kousenvoeten, want de huisgenoten slapen nog) door het huis te vliegen om rap rap alles in orde te brengen voor de nieuwe dag. De ochtenden zijn er voor mij en de katten. En nog een aantal praktische zaken, die ik tot een minimum probeer te beperken. En dus start een goede dag eigenlijk al de avond voordien. Goed geëindigd is helemaal gewonnen!

De eerste fase van mijn avondroutine bestaat uit een wandelingetje met Muts (onze kat) en een knuffelsessie met Ballu, Muesli en Puma (die bijna 2 worden en echt geen kittens meer genoemd kunnen worden).

Daarna bekijk ik mijn agenda voor de volgende dag. Zowel mijn persoonlijke agenda als mijn werkagenda, maar dat laatste enkel om ervoor te zorgen dat ik op de juiste vestiging opstart. Ook het takenlijstje wordt overlopen. Op die manier voorkom ik onverwachte verrassingen de volgende dag en weet ik op tijd wie ik een gelukkige verjaardag mag wensen.

De vaatwasser wordt leeggemaakt en de ontbijtboel belandt op het aanrecht. Ook aan de lunch wordt gedacht; wie neemt er wat mee, in welke verpakking, welke snacks moeten worden klaargelegd en staat er al een fles water in de koelkast? (Het Sodastreamen zelf doe ik ’s ochtends.) Als er nog iets ontdooid moet worden, is dit het ideale moment om een verhuis uit de vriezer naar de koelkast te regelen.

Ik zet mijn laptoptas in de gang, check of er op de trap spullen liggen die naar boven moeten (en neem ze ook effectief mee!) en leg mijn kleren voor de volgende dag klaar in de badkamer. Af en toe reinig ik mijn bril dan al, maar meestal is dat een taakje voor ’s ochtends.

Als laatste scherm-activiteit registreer ik 3 leuke dingen van die dag en daarna is het tijd om helemaal uit te bollen met een boek of een podcast. (Of ik steek nog snel een wasje in de machine in, die ik programmeer om ’s ochtends klaar te zijn.)

En dan… Bedje in en snurken tegen de sterren op!

Waarom ik dan zo vroeg opsta? Om rustig aan de dag te kunnen beginnen. Of om quality time met de tuintijgers te kunnen hebben. Om rustig mijn ademhalingsoefeningen en yoga te kunnen doen. Om rustig te kunnen ontbijten. En om marge te hebben, just in case. En als de wereld die dag niet vergaat, heb ik lekker extra tijd om nog een beetje te lezen. Heerlijk toch?

(Weten waarom je iets doet helpt trouwens om je aan je routine te houden. Stikkapot? Doe het toch maar, je zal jezelf de volgende ochtend dankbaar zijn. Een late vergadering? Handel je taken vroeger op de avond af, na je meeting heb je daar écht geen zin meer in.)

Goed, dat vroege opstaan is leuk voor ochtendmensen. Maar jezelf ’s ochtends, hoe laat dat ook mag zijn, een rustige start gunnen, kan elk type mens. Ook nachtraven. Probeer het maar eens. Tenzij je partner al ligt te slapen en jij nog in de kleerkast wil duiken. Wacht daar dan maar even mee tot de volgende dag 🙂

Inspirerende tekst? Delen maar!

2 reacties

  1. DE MAESSCHALCK Anita

    Beantwoorden

    Dat vroeg opstaan zit precies in de genen. Zelf ben ik vanaf mijn 26ste tot mijn 61ste alle dagen, behalve in het weekend, om 5.00 u opgestaan. Gewoon om alles klaar te hebben tegen dat ik ’s avonds na het werk thuiskwam. De zorg voor dochter, katten, huishouden, … WAS nu eenmaal een ochtendmens en zeker geen avondmens.
    Moet zeggen dat dit de laatste jaren wel een beetje veranderd is, een beetje veel zelfs, in feite ben ik een AVONDMENS geworden. De jaren zeker???

  2. Pingback: Keukengeheimen - Gewoon E

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *