Getest: Qallo

De website van Qallo begroet je met de tekst: “Energize your water”. En daaronder: “Jouw dagelijkse boost of good”. Hoe ik hier belandde? 2 lezers stelden onafhankelijk van elkaar voor dat ik mijn licht eens zou werpen op Qallo, de nieuwe suikervrije energizer. Meer was er niet nodig voor “Getest: Qallo”.

Heel eerlijk

Ik had de reclame van Qallo al gespot op sociale media. Had er zelfs al een screenshot van genomen om het verder te onderzoeken. En schoof hem daarna opzij omdat ik koffie noch energiedrankjes drink. De reclames lopen over van de jonge, hippe mensen en prille vaders. Kortom: ik had/heb niet het gevoel dat ik tot de doelgroep van Qallo behoor.

Reclame voor Qallo

Maar “Getest: Qallo” kwam er toch!

De 2e die de vraag stelde was een collega. En als er 1 plek is waar ik omringd wordt door Red Bulls, Monsters en koffie, dan is het wel op het werk. (Meer weten over mijn werk? Lees dan deze blog. Of deze.) De binnenmensen zullen het eerder bij koffie houden, de buitenwerkers beginnen de dag vaak met het opentrekken van een blikje energiedrank. Zou Qallo iets voor hen kunnen zijn? Ik vroeg het me af en begon aan mijn onderzoek.

Gelezen op de website

Omdat een mens ergens aan zijn research moet beginnen, surfte ik naar de site van Qallo. Daar schrijven Moos, Niels & Alexander, de oprichters van het merk:

Alles uit het leven halen. Daar proberen wij zelf elke dag voor te gaan. Een gezonde levensstijl brengt je ver, maar we hebben allemaal wel eens een energiedip. Jammer genoeg grijpen we dan vaak naar een drankje vol suiker en artificiรซle ingrediรซnten.

Samen met een professor farmacologie en toxicologie hebben we Qallo ontwikkeld, een poederoplossing op basis van plantenextracten en B-vitaminen die je mengt met 0,5L – 1,0L water, wat resulteert in een verfrissende, fruitige drank met een beperkte ecologische impact. We hebben grote ambities en ons verhaal begint nog maar net.

Qua branding zit dat wel goed. De heren zijn ambitieus, denken gezond en werken samen met experten. De foto’s en filmpjes op de site zijn daar het levende bewijs van.

Gelezen op Facebook

De mensen achter Qallo zijn erg actief op sociale media en reageren graag op vragen en bedenkingen. Iemand had de moeite gedaan de voedingswaarden er op na te slaan (die zijn overigens gemakkelijk terug te vinden op de website) en gaf commentaar op het feit dat er 2 zoetstoffen in Qallo worden verwerkt.

Reactie: “Omdat het belangrijk was voor ons om Qallo suikervrij te houden, maar de formule boordevol plantenextracten en kruiden zit, die redelijk bitter en kruidig zijn van smaak, hebben we inderdaad twee zoetstoffen in onze formule gedaan. Zodat Qallo niet puur een functioneel drankje is, maar het ook gewoon lekker is. De twee zoetstoffen in Qallo zijn sucraslose en acesulfaam-K.” En verder: “Momenteel is Qallo voor 92% natuurlijk, bevat het geen synthetische kleurstoffen of conserveermiddelen. Dat is iets waar we heel trots op zijn, omdat heel veel van onze concurrenten hier lang niet aan zitten en voornamelijk synthetische ingrediรซnten gebruiken in hun formule.” En nog verder: “Daarom werken we inderdaad aan een nieuwe versie waar de huidige twee zoetstoffen zullen worden vervangen door stevia. We hopen deze versie later dit jaar/begin volgend jaar te kunnen uitbrengen.”

Als je op basis van de reclame en/of website dacht een volledig natuurlijk product in handen te hebben, ben je er dus aan voor de moeite. Ik deed in maart 2022 trouwens dezelfde vaststelling bij het testen van Waterdrops. Je weet wel , die kubusjes poeder die je moet oplossen in water. Die blog kan je hier nog eens nalezen.

Qallo: de test

Om Qallo te testen, moet je het ook kopen

Qallo komt in 3 smaken:

  • tropical fruits
  • wild berries
  • lemon lime

(De site van Qallo is Nederlandstalig. Maar de smaken worden in het Engels vermeld. Ik neem die vermelding over.)

Ben je meteen zeker van je zaak? Dan bestel je een pot met daarin 40 poeder-porties om zo je eigen brouwsel te maken. Hiervoor betaal je 39.95 EUR. Vind je zo’n pot te groot, dan kan je per smaak een doosje met zakjes bestellen. Een doosje van 6, 15 of 40? Het kan allemaal.

Voor avonturiers (een hip synoniem voor “beginnelingen”) is er een startpakket met 6 of 15 zakjes; 2 of 5 per soort. Qallo stelt ook meteen voor om er een drinkfles van 600 ml bij te kopen, wat een gek formaat is aangezien de aanbevolen hoeveelheid water voor 1 zakje tussen de 500 ml en 1 liter ligt. Maar goed, mocht jij behoren tot de minderheid van mensen die nog geen overstock aan drinkflessen in huis heeft, dan kan Qallo dat probleem voor je oplossen.

Voor 6 startzakjes betaal je 7.95 EUR, voor 15 18.95 EUR. En daarmee ben je nog lang niet aan de 60 EUR om zonder verzendingskosten te kunnen bestellen. Bij Bol.com ligt de prijs iets hoger, maar betaal je geen verzendingskosten. Ik kocht mijn pakket uiteindelijk via AS Adventure, waar de heer des huizes online soldenshopte. Je kunt ook bij Decathlon, Game Mania en Farmaline terecht.

De Qallo-test

Test 1. Thuiswerkdag. Ik vul mijn drinkbus met 1 liter kraanwater en open het zakje met de wild berries-smaak. Ik had gehoopt op een scheurstrookje, maar gemakkelijk openen lijkt precies alleen maar te lukken met een schaar. De geur die uit het zakje komt associeer ik met rood fruit, maar geen idee welk soort. Het heeft ook iets van Japans snoep. Op het moment dat ik het poeder in de fles lanceer, vraag ik me af of รฉchte energiedrankjes bruisen. Moet ik navragen. Ik schud de fles om het poeder op te lossen. De fles was goed gevuld en gelukkig begint de boel niet te schuimen. De smaak is niet slecht, doet me wat denken aan Oasis. Mijn drankje is niet al te zoet en geeft inderdaad geen onmiddellijke boost. Of het een gespreide boost geeft, is niet helemaal duidelijk. ’s Middags voel ik wel een dipje.”

’s Avonds mag de heer des huizes proeven. Hij vindt het wel lekker en spreekt van een zekere gelaagdheid; de smaak van winegums en daaronder bessen.

Het startpakket werd vlak voor onze vakantie geleverd en dus ging Qallo mee op reis. Omdat mijn bronnen lieten weten dat hun energiedrankjes bruisen, besloot ik test 2 met bruiswater te doen. Helaas was mijn reisgezel me voor en ging hij al met het zakje Qallo en de fles bruiswater aan de slag zonder dat ik in de buurt was. De badkamer van het hotel heeft het geweten, want dat brouwsel bruiste als gek. Ik vond de tropical fruits qua smaak tegenvallen (misschien lag dat aan het niet zo tropische weer) en spotte een zoute nasmaak. Joeri kon het opnieuw wel smaken.

Voor de 3e test haalde ik het zakje lemon lime boven en schakelden we terug over op plat water. Ik vond de geur en de smaak nogal chemisch, mijn mede-stapper liet optekenen dat hij sowieso niet voor dat soort smaak is. We namen het drankje mee op onze wandeling en dat was eigenlijk niet zo’n goede keuze. Qallo is immers geen sportdrank. Ook gewoon de dorst lessen lukte niet echt. Maar misschien hadden we bijzonder dorstig weer op dat moment.

Toevallig kochten we die dag onderweg citroenlimonade van Hochwald Sprudel (“pure verfrissing zonder kunstmatige aroma’s”) en die smaakte een pak beter. Ik las in een aantal recensies dat mensen “meer water drinken sinds ze Qallo gebruiken”. Maar klopt dat wel? Drink je nog wel water als je er iets aan toevoegt? Kan je van thee en koffie dan ook niet zeggen dat het water is? Of van die citroenlimonade van Hochwald Sprudel?

Toen kwam de 4e testdag. Ik vulde mijn fles met wild berries; de smaak die me het beste bevalt. Ik dacht nog wat na over de gespreide energie-boost van Qallo. Als ik fysiek (zwaar) werk zou verrichten en ik moest kiezen tussen een klassieke energiedrank en Qallo, dan zou ik vermoedelijk de voorkeur geven aan de klassieker. En dus zocht ik een aantal proefkonijnen voor het vervolg van “Getest: Qallo”.

Qallo op vakantie

Want ook anderen hebben Qallo getest!

Het 1e externe proefkonijn komt hier regelmatig over de vloer en was gemakkelijk te overtuigen. Hij koos voor de lemon lime variant, mรฉt bruiswater. En deelde ook wel mee dat energiedrankjes geen effect op hem hebben. (Wij hebben gelukkig zacht bruisend water in huis, waardoor ik me weinig zorgen maakte over een schuimfontein.) De smaak was ok, al had het geheel iets “bloemigs”. En dan gaat het niet over planten, maar over meel. Hij had extra gecontroleerd of alles goed gemixt was. Daar lag het dus niet aan. Ik kreeg mijn drinkfles ’s avonds leeg terug en had toch wel wat moeite om de geur/smaak er uit te krijgen.

Het 2e zakje tropical fruits werd bij ons op het werk getest. Ik mag volgende feedback noteren: “Wel een mooie kleur. Ruikt ook lekker. Maar hier heb ik niets aan. Werkt langs geen kanten. Wat een gedoe ook met die zakjes. En ze beweren dat dat milieuvriendelijker is dan mijn blikjes?” Na de verduidelijking dat er ook potten zijn met daarin 40 dosissen: “Dat klinkt als een hoop geknoei. Dat is misschien goed voor bureaumensen zoals jij, maar hier ga je dat niet verkocht krijgen.”

Verder testen?

Achteraf gezien had ik beter de set met 15 stuks gekocht en ook een aantal “bureaumensen” laten testen. Dat lijkt me meer het publiek dat Qallo probeert te targetten. Maar het starterspakket is leeg en de kas is dat eerlijk gezegd ook. Tenzij er als bij wonder extra zakjes Qallo in mijn brievenbus landen, stopt de test dus hier.

“Getest: Qallo” – de conclusie

Smaken verschillen, zoveel is duidelijk. Wat ik lekker vind, wordt niet per definitie gesmaakt door anderen. In dat opzicht is het starterspakket ideaal om Qallo te ontdekken. Fijn ook dat het product fysiek in de winkel ligt. En dat er grote poederpotten bestaan, waardoor je minder afval hebt.

Werkt Qallo? Ik wil geloven dat mensen die plots meer drinken omdat ze Qallo proberen zich beter in hun vel voelen en vaststellen dat ze beter kunnen focussen. Heel wat mensen drinken eigenlijk te weinig en dan is extra vocht mooi meegenomen. De toevoeging van smaak zal er ook voor zorgen dat het aantrekkelijker wordt dan “een saai glas water”. Maar of de claim klopt dat Qallo een gespreide boost geeft? Hij moet wel heel subtiel zijn geweest, want ik voelde hem niet. Mijn mede-testers, mensen met een fysieke job, zijn ook niet geneigd om Qallo in de toekomst op hun boodschappenlijstje te zetten.

Heb jij wel eens een dipje en hoe werk je dat weg? Drink jij (vaak) energiedrankjes? Waarom wel of niet? Laat het weten in een reactie hieronder!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Inspirerende tekst? Delen maar!

9 reacties

  1. Luce

    Beantwoorden

    Nee, dit kan je idd niet als water bestempelen. Volgens mij is enkel water water. Of water met een schijfje citroen. Maar ik snap de vraag wel wanneer water stopt met water te zijn. Water met 1 theeblaadje is water. Water met veel theeblaadjes is thee?

  2. Anita

    Beantwoorden

    Goed om weten. Wil het ook wel eens testen. Op verlof aan zee ga ik graag eens langs AS Adventure in Knokke = gemakkelijk met de tram te bereiken. Zal daar eens een “proefpakket” aanschaffen.
    Thuis heb ik Soda Stream en gebruik de 3 light varianten van Cola, Fanta en SevenUp. Maar het is te omslachtig om mee te nemen: het toestel, de busjes met smaak en ook de flessen.
    Die Qualo lijkt gemakkelijker te zijn, dus ook beter geschikt om op verlof te proberen. Verwacht er niet dadelijk een boost van, maar in ieder geval een variatie op de smaken van Soda Stream. Wordt vervolgt.

  3. Pingback: Getest: cold brew tea - Gewoon E

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *