Getest: Nuud

Het gebeurt wel eens dat online reclame lang genoeg op me wordt afgevuurd om ook effectief mijn nieuwsgierigheid te triggeren. Nuud, “de natuurlijke anti-odorant in een bioplastic tube gemaakt van suikerriet, 3-7 dagen effectief en altijd gratis verzending” kruiste mijn pad nadat ik dagenlang in griep-zweet had gebaad en mijn vaste deodorant niet meer zo goed leek te werken. En zo kwam “Getest: Nuud” tot stand.

In den beginne was er…

Zweet. Het menselijk lichaam zweet om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Ecocriene zweetklieren schieten in actie en scheiden een geurloos vocht af. Pas wanneer dit vocht in contact komt met de bacteriën die op onze huid voorkomen, ontstaat er een geurtje. Het is dàt geurtje dat we proberen te maskeren met een deodorant.

Naast de ecocriene zweetklieren beschikken we ook over apocriene zweetklieren. Die reageren vooral op stress en emoties en gaan voor de 1e keer in overdrive tijdens de pubertijd. Het zweet dat door deze klieren wordt afgescheiden heeft een andere, sterkere geur. (Heb dus een beetje begrip voor stinkende pubers!) Angstzweet? Jawel, dat is apocrien zweet. Breekt het zweet je uit omdat je zweet ruikt? Helaas… Je gaat eens zo hard ruiken.

Vervelend wel. Voor jou en voor de mensen om je heen. Maar niet ziekmakend (hoogstens misselijkmakend) of onhygiënisch. Zie het dus niet als een verplichting om deodorant te gebruiken. Het levert je geen hygiënisch voordeel op zoals een regelmatige wasbeurt of dagelijks 2 keer je tanden poetsen.

Wat is een deodorant?

Een deodorant is een product dat de bacteriën op de huid aanpakt en de geur verhult.

Al in het oude Egypte werd een soort van deodorant gebruikt. Het duurde echter tot 1888 voor MUM in de Verenigde Staten een commercieel product op basis van zinkverbindingen op de markt bracht.

Anno 2023 bestaat er een heel gamma aan deo’s, zowel op gebied van verpakking, als op gebied van samenstelling en geuren.

Wat is een anti-perspirant?

Een anti-perspirant bevat aluminiumzouten die je zweetklieren vernauwen en zo de zweetproductie verminderen. De zouten lossen op in het vocht op je huidoppervlak. Hierdoor vormt het een gel die de zweetklier tijdelijk afdekt, zodat er minder zweet vrijkomt.

Een anti-perspirant werkt niet onmiddellijk. Je brengt hem bij voorkeur ’s avonds aan op een propere huid, zodat de aluminiumzouten ’s nachts hun werk kunnen doen. Wees geduldig: vaak bereik je pas na een tijdje een optimaal effect.

Getest: Nuud- 2 tubes

Wat is Nuud dan?

Tijdens mijn research voor “Getest: Nuud” leerde ik dat Nuud zichzelf afwisselend als anti-odorant en preodorant aanprijst. In plaats van transpiratiegeur te verbloemen, voorkomt het zweetgeur. De claim: “Je smeert het 1 keer en bent dan 3 tot 7 dagen veilig“.

Nuud is vegan en 100% natuurlijk, bevat geen microplastics, is met een tube uit suikerriet een plastic negatief product, is dierproefvrij, heeft een CO2-neutrale website en verzending én is extreem effectief. Toch als ik de website mag geloven.

Nuud bestaat uit 10 ingrediënten: carnaubawas, wonderolie extract, amandelolie, kokosolie, ecocert zilver, minerale klei, zinkoxide en nog enkele plantaardige ingrediënten om de boel smeerbaar te maken.

Hoe breng je deodorant aan?

Deodorant breng je altijd aan op een schone huid. Je reinigt de huid, droogt ze goed af en brengt daarna je deodorant aan. Was je je ’s avonds, dan breng je best ook op dat moment je deo aan.

Een spray ruikt vaak sterker, maar denk er aan dat slechts 11,4% van de deo je huid ook effectief bereikt. De overige 88,6% zorgt in het beste geval voor een fijne geur in de badkamer en in het slechtste geval voor hoofdpijn bij je huisgenoten.

Nadat je de deo hebt aangebracht wacht je best nog even met het aantrekken van je kleren. Geef hem alle kans om in te trekken in plaats van zich te hechten op de binnenkant van je t-shirt.

Hoe verliep “Getest: Nuud”?

Ik kocht online een Suprise Pack met 2 tubes van 20 ml (goed voor 19 tot 20 weken) en een gratis Squeezy. Die gebruik je om het onderste uit de kan of het achterste uit de tube te krijgen. De betaling was in geen tijd geregeld en enkele dagen later viel mijn pakketje in de brievenbus.

En toen wachtte ik geduldig tot het in mei warmer werd en we zowaar een hittegolf over ons heen kregen. Want dat is echt wel het beste moment om een deodorant, anti-odorant of preodorant te testen.

Op de vooravond van mijn 30-dagen-Nuud bekeek ik het instructiefilmpje op de website nog een keertje. Ik maakte me vooral zorgen over de juiste hoeveelheid en ook het met de hand uitsmeren van de deo was nieuw voor me.

(Als dàt een struikelblok zou zijn: Nuud verkoopt Magic Caps waarmee je je tube omtovert tot een stick.)

In de FAQ (frequently asked questions) lees ik dat het wel even kan duren voor Nuud volledig werkt.

Wanneer je met Nuud begint zal de geur die de bacteriën veroorzaken niet meer verbloemd worden zoals bij een andere deo, maar zullen deze bacteriën zelf worden aangepakt. Je microbioom moet even wennen aan deze nieuwe situatie. Geef het dus even de tijd!

Heb je weinig bacteriën dan werkt Nuud al na 1 keer aanbrengen, heb je er meer dan kan het zijn dat je het een aantal keer moet aanbrengen om tot de volledige werking te komen. Deze detox periode kan even duren. Soms kun je gedurende die periode zelfs sterker ruiken dan je gewend bent. Even blijven smeren dus tot je lichaam eraan gewend is; speel met de frequentie om er achter te komen wat voor jou het beste werkt.

website Nuud

En dan ga ik aan de slag…

Op 20 mei, dag 1, noteer ik: “Ik had gedacht dat de substantie vaster zou zijn. Hier kan ik geen erwt van maken. Warm wandelen, weinig geur. Verschillende formaten en prijzen op de site. Vergelijk dan maar eens wat de beste koop is.” (Het formaat van de 15 ml-tubes en de 20-ml tubes is overigens hetzelfde. Het is de vulling die verschilt.) Het is die zaterdag warm, maar na mijn wandeling kan ik geen geurtjes bespeuren.

Op 21 mei, dag 2, noteer ik in mijn “Getest: Nuud”-dagboek: “Verdekke bijna gesmeerd! Mijn ochtendroutine voelt niet compleet zonder deo. Moet ik nu een boekhouding bijhouden? Toch maar eens aan mijn oksel snuffelen. Alles in orde, eerder nood aan oogdruppels.

Op 22 mei, dag 3, besluit ik toch maar te smeren. Ik moet werken en wil niet in het midden van de dag vaststellen dat ik loop te stinken. Ik schrijf op dat de deo nagenoeg geurloos is, al bespeur ik in lichte kleigeur (niet onaangenaam). Mijn huidige Ben & Anna heeft een lichte rozengeur, wat me precies iets beter bevalt.

Op 23 mei, dag 4, smeer ik niet “en dat gaat goed“.

Ondertussen zijn we 24 mei, dag 5 en ben ik veel te warm gekleed voor mijn wandeling. Uit mijn logboek: “Te warm gekleed voor wandeling, maar ik houd mijn trui aan om lekker te zweten. Niet gesmeerd, geen geurtjes.

Dag 6, 25 mei: “Geen smeerdag. Ochtendwandeling met t-shirt die nauw aansluit onder mijn oksels. Ik ruik daarna toch iets, maar kan niet uitsluiten dat de geur van mijn t-shirt komt ipv uit mijn oksels.” Ik heb inderdaad een paar t-shirts met een eigen okselgeur, waar azijnbadjes geen oplossing bieden.

Op 26 mei sluit ik mijn eerste testweek af met de woorden: “Blij dat ik registreer, want ik ben de tel kwijt. Nog een dag wachten? Ik ga kleren passen, toch maar niet. Smeren dus.

Op 27 mei, dag 8, schrijf ik in mijn “Getest: Nuud”-dagboek: “Ik smeer niet en zweet me kapot terwijl ik een speedpedelec bestel, maar geuren doe ik niet. Ik lees negatieve comments online (lange levertijd, voelt smerig, werkt niet) en ben het daar voorlopig niet mee eens.

Dag 9, 28 mei. “Laten we dapper zijn en ook vandaag niet smeren. 15 km gewandeld bij 22 graden. Ik lek, maar enkel een vage geur. Is dat wel gezond? Ook na het poetsen ruik ik niets. T-shirt kan wel in de was; gemorst tijdens avondeten.

Op dag 10, 29 mei begin ik me langzaamaan af te vragen of ik ook met mijn gebruikelijke deo een dag zou kunnen overslaan. Ik noteer het om later op te volgen. (Het antwoord is: “Volgens het internet kan het perfect, maar de praktijk leert dat ik beter dagelijks of meerdere keren per dag smeer.)

Op dagen 11 en 12 smeer ik niet en tegen het einde van dag 12 noteer ik dat ik een frisse bloemengeur mis.

Op 1 juni, we zijn ondertussen dag 13, is alles nog onder controle. Na deze smeer-dag smeer ik 2 dagen niet. Ik vind op de website een Timey terug, waarop je kunt aanduiden wanneer je voor het laatst smeerde. 3,49 EUR is me wat te duur, maar ik zie de meerwaarde wel.

Op 2 juni, dag 14, is het warm en heb ik een passieve dag. De ideale niet-smeer-dag.

Op 3 juni, dag 15, smeer ik nog steeds niet en trek ik er met de rugzak op uit. Het is 25 graden, ik zweet, voel de banden van de rugzak onder mijn oksels en ruik achteraf… niets. Nadat ik ’s avonds een douche heb genomen smeer ik toch maar een beetje Nuud onder mijn oksels.

Het “Getest: “Nuud”-dagboek gaat verder. Van dag 16 tot en met dag 19 (7 juni) smeer ik niet. Het is warm, ik moet naar de autocontrole en haal zowaar zelfs mijn hardloopschoenen boven op wereld hardloopdag. Geen paniek, het is maar een klein stukje en mijn rug heeft er geen last van. Mijn oksels trouwens ook niet.

Na 4 dagen niet-smeren en veel zweten haal ik op 8 juni, dag 20, mijn tube toch maar weer uit de kast.

Een dag later, 9 juni, vertelt de weerman dat er een hittegolf op komst is. Ik noteer: “Mijn t-shirt ruikt, mijn oksels niet, ik mis een spuitbus om kleren fris te laten ruiken.

Dag 22, 10 juni heb ik het duidelijk al gehad met de warmte. “Niets te ruiken, veel te zweten.

Dag 23, 11 juni. “Tel kwijt in de badkamer en geen schema bij de hand. Dan maar smeren. Het is tenslotte warm.

Dag 24, 12 juni: “Heet heet heet. Niet smeren, niet ruiken. Wel topje met spaghettibandjes.

Daarna wordt het even stil in mijn logboek. De eerstvolgende notitie luidt: “Pas 17 juni, dag 29 smeer ik opnieuw. En overleef ik de 1e kooksessie van Foodbag.” (Over dat avontuur lees je later meer.)

Op dag 30, 18 juni besef ik dat ik nog geen plan van aanpak heb voor na mijn testperiode. Ik besluit Nuud even terug aan de kant te zetten en mijn oude deo terug boven te halen. Wel let ik er extra op dat mijn oksels goed droog zijn en de tijd nemen om de deo in te laten werken. Ik probeer alle Nuud weg te schrobben en noteer na enkele dagen dat de gebruikelijke deo het best goed/redelijk doet bij dagelijks gebruik, maar dat het niet aan te raden is om smeerbeurten over te slaan.

“Getest: Nuud” – wat zijn mijn bevindingen?

Nuud werkt. Althans toch voor mijn zweetklieren. Nuud werkte vanaf dag 1, wat misschien te maken heeft met het feit dat ik al een natuurlijke deodorant gebruikte.

Nuud ruikt zelf amper. Ben je op zoek naar overweldigende bloemengeuren of een explosie van fruit? Investeer dan in een goed parfum.

Leuk: Nuud heeft oplossingen voor mensen die het een vreemd idee vinden om handmatig deo onder de oksels te smeren of voor mensen die slecht zijn in het tracken van hun verbruik. Ik ga voor dat laatste op zoek naar een goedkoper alternatief.

Nuud is duur in aanschaf (voor prijzen verwijs ik je naar de website – als je helemaal overtuigd bent is een abonnement mogelijks iets voor jou), maar als je alles omrekent is het niet veel duurder dan een reguliere deo. Ik gebruik al een tijdje natuurlijke deodoranten, die ook in dat segment zitten.

Nuud is milieuvriendelijk, ethisch en lief voor je oksels. Het formaat van de tubes is dan weer ideaal om mee te nemen in je handtas of handbagage.

Kortom: Nuud is getest en goedgekeurd. Ik ben tijdelijk weer naar mijn gebruikelijke deo overgeschakeld, zodat ik die eerst kan opgebruiken. Daarna is het terug naar de deo uit een tube!

Welke deo gebruik jij? Hoe lang al? En waarom? Speelt de prijs een rol of kies je voor het ecologische? Laat het weten in een reactie hieronder!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Inspirerende tekst? Delen maar!

6 reacties

  1. Anita

    Beantwoorden

    Dat was een hele boterham, maar ja het testen duurde dan ook 30 dagen. Voor het ogenblik gebruik Happy Soaps, neutraal “vegan, natuurlijke deodorant, plasticvrij, etherische oliën, handgemaakt. Het zit wel ik een blikken doosje, maar dit mag in de blauwe zak, bij het plastik. moet aangebracht worden met de vingers. Ben er heel tevreden van. Is geheel reukloos. Moet erbij vertellen dat ik helemaal geen zweter ben en ook bijna nooit “okselvijvers” heb. Tussendoor – als ik een geurtje wil – gebruik ik roll-on deo crystal Aloe Vera van Urtekram. Volgens de samenstelling bestaat deze deo uit natuurlijk mineraal zout. Heb al met andere huisverzorgingsproducten ondervonden dat Aloe Vera een weldoener voor de huis is. Deze twee producten zijn te verkrijgen via de Kudzu-webshop. Aan te raden.

  2. Anita

    Beantwoorden

    Zelfs tijdens de warmste dagen, verloor ik op de hometrainer (ha, ha, ha) geen enkele druppel. THet gevolg van de goede producten ???

  3. Pingback: Getest: Foodbag - Gewoon E

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *