Getest: Loop earplugs

De heer des huizes snurkt. Niet dagelijks, want dan zou ik er misschien wel aan kunnen wennen. Maar regelmatig. Niet met een vast ritme (al snurkt hij duidelijk meer bij grote vermoeidheid en verkoudheden), wel steeds terugkerend. Soms zacht, als een spinnende kat, soms luid en langgerekt, als een grommende beer. En bij voorkeur tijdens het 2e deel van de nacht. Al is hij daar flexibel in. Ik ga iets minder soepel om met al dat gesnurk. Aangezien fysiek en verbaal geweld weinig bleek op te leveren, riep ik het internet om hulp. En ziedaar: “Getest: Loop earplugs” werd een blog.

“Getest: Loop earplugs” of “Getest: Loop oordoppen”?

Loop is een Belgisch bedrijf, waardoor de term “Loop oordoppen” misschien beter op zijn plaats zou zijn. Aangezien de website van Loop volledig Engelstalig is en er ook op sociale media uitsluitend in het Engels wordt gecommuniceerd, kies ik er in deze blog voor om over “Loop earplugs” te schrijven.

Loop is de Engelse vertaling van “lus”. Op de afbeelding hieronder zie je waarom die naam perfect bij het product past.

Getest: Loop earplugs - de verpakking

Om te beginnen iets over geluid en oordoppen

Er bestaan geen oordoppen die alle geluid wegnemen. Producenten die dàt durven beweren, maken je iets wijs.

Geluid ontstaat door trillingen. In het geval van snurken gaat het over trillingen of drukveranderingen in de lucht. De trillingen verplaatsen zich via de lucht en de gehoorgang in je oor. Dat heet luchtgeleiding. Maar er is ook zoiets als beengeleiding. Trillingen die tegen je schedelbot botsen worden op die manier doorgegeven aan het trommelvlies. Het trommelvlies is dan weer het doorgeefluik naar het midden- en binnenoor. Daar worden de signalen naar de hersenen gestuurd, die al die impulsen omzetten in geluid.

Oordoppen hebben enkel een impact op de luchtgeleiding. Niet op de beengeleiding. Gevolg: zelfs met oordoppen blijf je geluiden waarnemen, al is het meestal veel gedempter.

Nog iets over de verschillende soorten oordoppen

Er zijn 3 soorten oordoppen op de markt: schuimoordoppen, filteroordoppen en op maat gemaakte oordoppen.

 • Schuimoordoppen sluiten het oor helemaal af (je propt ze letterlijk in je oren). Denk maar aan die gele gummies die op fuiven worden uitgedeeld. Ze zijn niet (vaak) herbruikbaar en zijn, als je 1 setje koopt, het goedkoopst van de 3. Op lange termijn kan de factuur wel oplopen.
 • Universele filteroordoppen dempen geluid, zonder een afgesloten gevoel te geven. Loop earplugs zitten in deze categorie.
 • Op maat gemaakte oordoppen zijn er met of zonder filter, afhankelijk van het doel waarvoor je ze wilt gebruiken (slapen, uitgaan, focussen). Doordat ze speciaal voor jouw oren gemaakt zijn, hebben ze de ideale pasvorm en blijven ze het beste zitten. Reken voor op maat gemaakte oordoppen op 70 EUR tot 170 EUR.

“Getest: Loop earplugs” – een keuze maken

Loop heeft 3 verschillende soorten oordoppen in verschillende kleuren in de aanbieding (+ 2 “plus” varianten):

 • Loop quiet, die tot 27 dB aan geluid filteren/reduceren. Ideaal voor wie gevoelig is voor geluiden, tijdens het reizen, om te focussen en tijdens het slapen. Prijs: 19.95 EUR
 • Loop experience, die tot 18 dB aan geluid filteren/reduceren. Ideaal voor op festivals en evenementen, voor wie gevoelig is voor geluiden, om te focussen en tijdens tochtjes op de motor. Prijs: 29.95 EUR.
 • Loop engage, die tot 16 dB aan geluid filteren/reduceren. Ideaal voor wie gevoelig is voor geluiden, om gemakkelijker te kunnen converseren, op bijeenkomsten en voor ouders met levendige kineren (“parenting” heet dat dan). Prijs: 29.95 EUR.

De oordoppen komen standaard met 4 verschillende maten siliconen dopjes (XS tot L) en een doosje om ze in te bewaren.

De Loop experience en de Loop engage hebben ook een “plus” variant. Voor 10 EUR extra ontvang je 2 “mute” accessoires (ringetjes die je in de “loop” plaatst), waardoor er 5 dB extra wordt gefilterd. In het doosje zit ook een set schuimrubberen doordoppen.

Ik had niet alleen oren naar de Loop quiet, maar bestelde ook de Loop engage plus omdat ik wilde testen of dat op het werk beter zou functioneren dan mijn hoofdtelefoon en de binaural beats waarover ik eerder blogde. Dat ging een tijdje goed, tot ik het gezeul met mijn hoofdtelefoon beu was en last kreeg van “veel zien gebeuren, maar niets horen”. Hoewel ik beide Loops al maanden geleden kocht, heb ik enkel de Loop quiet uitvoerig getest. De review van de Loop engage plus komt mogelijk later nog.

(Als je zelf niet zou kunnen kiezen, helpt de website je daar met alle plezier bij. Je kunt de soorten oordoppen vergelijken of een vragenlijst invullen. Loop vertelt je ook graag meer over het inbrengen en onderhouden van je earplugs. Je kunt ook extra dopjes, ringetjes en doosjes kopen en zelfs touwtjes om aan je earplugs te hangen, zodat je ze niet verliest.)

En dan bestellen…

Het bestellen en betalen ging vlot en een paar dagen later had ik mijn Loop earplugs in huis.

… om er dan heel lang niets mee te doen

En toen lagen mijn oordoppen op de kast of in de kast. Of zaten ze in mijn broekzak. Soms lagen ze in het badkamerkastje en heel soms belandden ze zelfs op mijn nachtkastje. Ik zat namelijk met een probleem: ik val graag in slaap terwijl ik naar podcasts luister. En dat lukt echt niet met Loops in je oren. Waarmee ik meteen gezegd en geschreven heb dat ze inderdaad geluiden dempen.

Dus euh, Loops op het nachtkastje leggen en insteken wanneer de man des huizes begint te snurken? Ja, wel, nee. De Loops komen met een rond opbergdoosje dat de neiging heeft om open te gaan als het niet open moet en gesloten te blijven op het moment dat je je oordoppen wilt gebruiken. Of je krijgt het daadwerkelijk open en je doppen vliegen in het rond. Niet aan te raden in een donkeren kamer.

Dan leg je het doosje toch open op je nachtkastje? Ja, dàt vond onze kat een geweldig idee!

Uiteindelijk belandden de oordoppen zonder doosje IN het nachtkastje en dook het volgende issue op.

En dan ben je wakker…

De bedoeling van oordoppen is om niet gestoord te worden. Niet om ze in te steken als je al gestoord bent. (Ja, die zin is grappig. Ik laat hem gewoon staan zoals hij is, maar ik bedoelde dus “gestoord werd”.)

… dus werd de podcast afgeschaft

Het was even wennen, zonder Nigel Williams in slaap vallen (Ik rijg ze echt aaneen, de rare zinnen. In deze blog lees je wat ik eigenlijk bedoel.) Maar het kan dus wel. Ik draaide mijn oordoppen in, legde me neer en viel in slaap. Een paar uur later werd ik echter steevast wakker met een pijnlijk oor. Voor de kenners: mijn antihelix, antitragus en concha voelden gekneusd aan. Voor de niet kenners: de harde stukken rond de gehoorgang stonden in brand. Rondlopen met de oordoppen lukt perfect, maar zodra ik mijn hoofd op mijn traagschuim-hoofdkussen leg, gaat het fout.

Getest: Loop earplugs - de inhoud

Ik had natuurlijk een ander hoofdkussen kunnen proberen

Mijn hoofd op een ander hoofdkussen neervlijen zou een logische volgende stap kunnen zijn. Maar als je weet hoeveel moeite ik heb gedaan om een kussen te vinden dat optimaal is voor mijn rug en nek, dan is de enige logische volgende stap om de Loop earplugs op te geven en op zoek te gaan naar een ander model. Eentje zonder ring.

Maar ik was nog niet klaar om het op te geven

“Getest: Loop earplugs” zou de naam niet waardig zijn als ik niet minstens 3 volledige nachten met de oordoppen had geslapen. Geen idee waar dat aantal vandaan komt; omdat 3-maal scheepsrecht is?

Ik wachtte tot onze vakantie om mijn plan uit te voeren. De achterliggende gedachte was dat ik ’s avonds steendood zou zijn van het wandelen en de eerste uren sowieso erg diep zou slapen. Belangrijk om weten: mijn hoofdkussen gaat mee op vakantie.

De heer des huizes was zo attent om al meteen de 1e testnacht heel wat decibels te produceren. En ik hoorde ze. Minder luid dan normaal, maar nog steeds hard genoeg om er niet gelukkig mee te zijn. De 2e avond was er best wat rumoer in het hotel en dat werd mooi gefilterd door de Loop Quiet. Ik hoorde het nog, maar het scherpe was er af. Ik sliep vlotjes tot 2 uur en toen werd ik wakker van een pijnlijk oor. Of een snurkende partner. Of allebei. In de aanloop naar de 3e testnacht besteedde ik extra aandacht aan het indraaien en juist plaatsen van het ringetje van de oordop, maar dat had weinig resultaat. Naast mij was het wel aangenaam stil en dus gingen de earplugs halfweg de nacht gewoon uit.

“Getest: Loop earplugs” – ik herkende me in volgende recensie

Gevonden op Trustpilot, een wereldwijd reviewplatform dat voor iedereen toegankelijk is: “Bij het indoen viel het me gelijk op hoeveel geluid ik hoor aan de ‘binnenkant’ van mijn hoofd: mijn ademhaling, eetgeluiden, neus ophalen. Ik hoor het 10x harder dan normaal. Het geluid van de ventilator en de vaatwasser hoor ik óók nog steeds, dus ik krijg het gevoel dat ik, zodra ik de loop earplugs uit doe, meer stilte ervaar.”

Blijkbaar is dat het occlusie-effect: “The “occlusion effect” is an auditory phenomenon that occurs when an object partially or completely blocks (occludes) a person’s outer ear canal. As a result of this blockage, the person hears lower sound frequencies more loudly.” En verder: “It’s important to note that the occlusion effect only pertains to low-frequency noises that individuals create themselves. Noises generated by other people or external forces are perceived by the individual relatively normally.” (Bron) Het is dus niet zo dat je door oordoppen te dragen het snurken van een ander luider gaat horen. Enkel de geluiden die je zelf produceert. Het effect verdwijnt na een tijdje wel.

Verder ook gelezen: “Ik koos voor de quiet loops en moet helaas zeggen dat ze niet alle geluid kunnen blokkeren, maar het is alvast een excellente prijs-kwaliteit verhouding. Als ik ze diep genoeg en op een bepaalde manier indraai, kan ik er op slapen en doet het niet erg zeer.”

Doet het niet erg zeer? Als ik schoenen pas en ze “doen niet erg zeer”, dan blijven ze mooi in de winkel staan!

“Getest: Loop earplugs” – de conclusie

Ik heb veel bijgeleerd de voorbije periode. Over de werking van het oor en wat oordoppen wél en niet kunnen. Ik las veel lovende recensies, maar ook feedback van klanten die niet tevreden waren over hun aankoop. Na het lezen van mijn relaas weet je tot welke groep ik behoor.

Misschien verwachtte ik teveel van de doppen; ondertussen is het duidelijk dat de meeste universele filterdoppen een gelijkwaardige demping hebben. Op maat gemaakte oordoppen zonder filter kunnen meer geluid dempen, maar dan loop je het risico in een visbokaal te zitten en niets meer te horen. Bijkomend kan je evenwichtsorgaan lastig gaan doen. Langs de andere kant zijn mijn oren en de vormgeving van de Loop quiet niet compatibel. (In dat opzicht kan ik niet wachten om de Loop engage te proberen; op het werk houd ik mijn hoofd meestal overeind in plaats van het op mijn bureau te leggen.)

Wél tevreden over het bestel- en leveringsproces. En als ik net iets ijveriger was geweest, dan had ik me zowaar nog kunnen beroepen op de 100 days return policy en had ik mijn geld teruggekregen. Nu heb ik dus een stel oordoppen in de aanbieding.

Slaap jij naast een snurker? Of snurk je zelf en heeft je bedpartner er last van? Heb jij een oplossing voor mijn probleem? Laat het dan zeker weten in een reactie hieronder!

Deze tekst bevat affiliate links. Koop je een artikel via deze link? Dan betaal je niets extra, maar geef jij mij wel een financieel steuntje.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Inspirerende tekst? Delen maar!

13 reacties

 1. Anita

  Beantwoorden

  Met zeer veel aandacht je artikel gelezen. Sinds kort heb ik een op maat gemaakt oordopje (rechteroor). Heb sinds een jaar problemen met dit oor en heb al 3 x een “buisje” laten plaatsen. Vermits ik toch 2 x per week in het zwembad bezig ben, stelde de NKO-arts dit voor. Ben hiervoor naar een hoorcentrum geweest. Daar werden de nodige opmetingen gedaan en één week later was “het” klaar. Via WhatsApp stuur ik fotootjes, want ik heb geen idee hoe ik die vanuit mijn GSM kan doorsturen. Succes. Ben bij hoorcentrum Aerts geweest, gelegen achter de apotheker op het terrein van USA. Moet zeggen dat dit dopje wel heel goed afsluit. Bij aquagym en aquajogging wordt bewogen op muziek en als ik mijn rechteroor naar de speaker houd, hoor ik zo goed als niets.

  • Beantwoorden

   Foto is goed aangekomen! Dan hebben we het natuurlijk wel over een ander budget. Wordt overwogen, maar daarvoor is de nood momenteel nog niet hoog genoeg.

 2. Anita

  Beantwoorden

  Het is maar 1 oordopje (anders zou ik totaal niets horen!).
  Geen tussenkomst van het ziekenfonds omdat het voor recreatief gebruik is. Dat je gaat aquagymmen of aquajoggen voor je gezondheid, wordt niet aanvaard om van tussenkomst te genieten.
  Er zit geen filter in; is totaal waterdicht; dopje noemt ook “splash”.

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *