“Getest: Ekomenu” was er niet gekomen zonder het ingrijpen van Irma van de klantenservice van Ekomenu. In mijn vorige maaltijdbox-blog (lees die dus eerst als je hem gemist hebt) vertelde ik je al kort dat ik afhaakte tijdens het bestelproces. In deze blog krijg je het volledige verhaal.
Ik was dus enthousiast…
En in al mijn enthousiasme besliste ik om van mijn principes af te stappen. Of toch deels. Want ondertussen was ik benieuwd naar hoe gemakkelijk je zo’n abonnementsformule effectief kunt stopzetten. Ik ging dus op zoek naar nog een extra aanbieder van maaltijdboxen en was klaar voor de strijd.
En toen belandde ik bij Ekomenu
Ekomenu is een Nederlands bedrijf dat werkt met 100% biologische producten. Ik vermoedde dat de prijzen aan de hoge kant zouden zijn gezien het bio-aspect, maar dat had ik er voor over.
Ook bij Ekomenu kan je je persoonlijke menu samenstellen op basis van jouw wensen (variatie, specials, lekker snel, vegetarisch, gezin, vegan, koolhydraatbewust, seizoen, afslanken, eiwitrijk, ketogeen, glutenvrij, lactosevrij en 9 maanden). Je bestelt minstens 2 en maximaal 4 maaltijden voor 1 tot 4 personen.
Je dwaalt door de menukaarten, kunt extra klikken om de ingrediënten en de recepten te bekijken en – bonus! – per gerecht staat er vermeld hoeveel gram groenten er geserveerd worden. (Je krijgt ook een ecologie-score van je gerecht mee. Past volledig in het concept. Fijn!) Bij het bestellen moet je expliciet aangeven dat je je recepten afgedrukt wilt ontvangen. Vond ik een leuke optie. Je kunt inderdaad de app gebruiken tijdens het koken en stap per stap wegklikken wat je al gedaan hebt. (Lijkt me vooral handig voor mensen met een tablet die niet na 30 seconden in stand by modus gaat. Ik vond de smartphone hiervoor minder handig.)
Ik koos… Mja, dat weet ik eigenlijk al niet meer.

Want het ging dus fout
“Getest: Ekomenu” werd bijna afgebroken toen ik bij het afrekenen nog eens 7.99 EUR leveringskosten aangerekend kreeg. Bij Foodbag worden deze doorgerekend via de prijzen van de menu’s. Omdat ik de rekening van Ekomenu al hoog vond, was ik niet blij met die 7.99 EUR. Maar ik had ergens een kortingscode op de kop kunnen tikken en wilde die extra kosten voor 1 keertje wel slikken. Ik zette dus door en koos voor betaling via Bancontact.
En toen verscheen er een melding met kleine lettertjes op het scherm.
Ik heb een hekel aan kleine lettertjes. Want kleine lettertjes zijn moeilijk om te lezen. En ze zijn net zo klein, omdat bedrijven hopen dat je ze niet zult lezen.
Ik las ze dus toch. En stelde vast dat ik bij het goedkeuren van een betaling meteen akkoord gaf om al mijn volgende bestellingen via domiciliëring af te handelen. Ik werd boos, haakte af en sloot de website.
Maar een paar dagen later kwam er een mailtje
… van Irma van de klantendienst van Ekomenu. Een standaardmailtje weliswaar, waarin ze me informeerde dat ik nog een openstaande bestelling had en vroeg of er iets mis was gelopen.
De blogger in mij kwam naar boven en ik mailde Irma terug. Legde uit dat er niets mis was gelopen en dat ik bewust was afgehaakt. En toen liet ik het los.
Maar een paar dagen later meldde Irma zich opnieuw.
“Je geeft aan dat we hebben geprobeerd een domiciliëring te dwingen en dat je daar gefrustreerd over bent. Als je dit niet wilt snap ik dat wel. Maar voor ons is het dan lastig om de betalingen te doen. Elke week moeten we dan een link naar de klanten sturen om de betaling rond te krijgen. Dat is erg veel werk. Je kan ook een proefbox bestellen en daar hoef je geen domiciliëring voor af te geven. Dan betaal je de box met je bankcontact en zit je ook niet vast aan een abonnement. Kijk maar eens of je een proefbox kan bestellen.“
Ik had de discussie nog wat langer kunnen maken, maar ik begrijp het punt wel. Wie met een abonnement werkt, levert ook wanneer klanten vergeten hun bestelling door te geven. De aanbieder bepaalt dan wat er aan huis wordt gebracht. En Ekomenu wil, net zoals alle anderen, zeker zijn dat er een betaling volgt. Meteen ook de reden waarom ik geen maaltijdbox met abonnementsformule wil.
Maar het idee van de proefbox vond ik wel interessant.
“Getest: Ekomenu” – op zoek naar de proefbox
Tenzij de site van Ekomenu nog wordt aangepast tussen het schrijven van deze blog en het online verschijnen, vind je op de website geen enkele link naar de proefbox die Irma in haar mail vermeldt. (En ik stel nu vast dat ik Irma dat ben vergeten te vertellen. Maak ik bij deze goed!)
Ik vond wel een aantal links naar verschillende proefboxen via Google. En dus bestelde ik een “Lekker snel proefbox” met 4 maaltijden voor 3 personen. Gelukkig bevatte hij geen vlees, zodat alle huisgenoten mee konden jureren.
Het totaalbedrag was 79,48 EUR, wat omgerekend 6.63 EUR per maaltijd geeft. Ik weet niet of de prijzen van de proefboxen lager liggen dan de standaardprijzen. (En de website laat niet gemakkelijk toe het nog eens na te kijken zonder dat ik opnieuw mail ontvang van de klantendienst.)
Hoe liep het verder?
Na mijn bestelling ontving ik een bevestigingsmail met de samenvatting van de bestelling en het voorziene tijdslot: maandagavond tussen 17.00 uur en 22.00 uur. 22.00 uur is echt belachelijk laat voor mij en ik begon toen dus al kaarsjes te branden voor een vroeger uur van levering.
Pas de dag zelf, om 13.47 uur, ontving ik van DPD bericht dat hun koerier tussen 19.23 uur en 20.23 uur voor mijn deur zou staan. Mijn gebeden waren verhoord!
Ooit hadden we een geweldige DPD-man, die in heel het dorp geliefd was. Altijd in een goed humeur, steeds tijd voor een praatje. Ik wil niet weten hoe laat die ’s avonds stopte met werken… Sindsdien is de kwaliteit erg wisselend. Wij hadden die dag een man die duidelijk aftelde hoeveel pakjes hij nog te gaan had voor de werkdag eindigde. Heel wat anders dan vrolijke Frans van Foodbag.
De doos van Ekomenu kwam gekoeld en vertoonde weinig verschillen met het vorige pakket dat bij ons werd afgeleverd.
En de inhoud?
Tot mijn grote verbazing zaten de ingrediënten per maaltijd in een papieren zak verzameld. De zak was afgesloten met een qr-sticker die je naar de online receptenfiche voert. Ik begrijp het idee van het bundelen enigszins, maar mijn koelkast is niet groot genoeg om die zakken integraal op te bergen. Pitabroodjes, droge noedels, blikjes tonijn… Die moeten toch niet in de koelkast? Ik pakte de zakken dus uit en legde alles op een logische plek.

In de doos vond ik ook nog de receptenkaarten die ik had gevraagd af te drukken en een kaart waarop vermeld staat dat ik de beste menuvolgorde voor mijn recepten kan terugvinden in de bevestigingsmail. Dat klopt niet, want die bevestigt enkel dat ik een proefbox bestelde. Maar bij een reguliere bestelling is dat misschien anders.
Mijn bestelling was volledig. De groenten zijn biologisch en wil ik daarom niet op hun “looks” beoordelen. Enkele aardappelen voelden zachter dan de anderen en ook bij de wortels bespeurde ik een paar sponzen.

“Getest: Ekomenu” – het koken
Die week aten we:
- Supersnelle bami met eilinten, taugé en zoetzure komkommer (20 minuten bereidingstijd)
- Aardappelsalade met tonijn en mosterd-dille dressing, met worteltjes en maïs (25 minuten bereidingstijd)
- Kleurige sushibowl met koolrabi, beluga linzen en een pittig limoensausje (20 minuten bereidingstijd)
- Makkelijke pita pizza’s met courgette en rucola (25 minuten bereidingstijd)
De bami
Voor een maaltijdbox die de vorige dag geleverd werd, zag de zak wokgroenten er al behoorlijk uitgedroogd uit. Stel je bij die zak eerder iets voor als wat in de supermarkt wordt verkocht als soepgroenten. Ik was noch overtuigd van de versheid, noch van het aanbod. In totaliteit hadden we wel een behoorlijke pot eten. (Overschot zelfs.) Wel treffend dat we met 3 tegelijkertijd na enkele happen vaststelden dat we het gerecht nogal droog vonden en saus misten. De bereidingstijd klopte wel.
De aardappelsalade
Op basis van het recept stelde ik vast dat het een lauwe salade zou worden en daar had ik geen zin in. Ik begon dus al in de loop van de middag te koken, waardoor ik het proces uit elkaar trok. Maar als je het recept volgt, kom je er wel met de vooropgestelde 25 minuten.
De aardappels en wortels voelden alsof ze al veel te lang hadden gelegen. Wel goede punten voor de dressing die mee in het pakket stak. Ook die dag hadden we overschot. Ik nam de volgende dag een portie mee naar het werk.

De sushibowl
3 dagen nadat Ekomenu zijn maaltijdbox afleverde, zat mijn motivatie op een dieptepunt. De voorgesneden rode kool was bruin, op de receptenkaart stond een afbeelding met radijzen in plaats van koolrabi, het recept liet me de rijst in 10 tot 12 minuten gaar koken terwijl de verpakking een andere kooktijd aangaf en mijn wortels waren ondertussen compleet verschrompelde stompjes geworden. Het recept vroeg om geraspte wortels en het was al snel duidelijk dat handmatig raspen levensgevaarlijk zou zijn.
Nu heb ik een keukenrobot die me zoveel taken uit handen kan geven, dat ik er schrik van heb. Het ding produceert veel afwas, de hulpstukken nemen veel kastruimte in beslag en… nu ja, mijn keukenrobot is eerlijk gezegd vooral decoratief. Tegen de tijd dat ik alle stukken uit de kast had gehaald en er de handleiding nog eens op had nagelezen (je bent amateur of je bent het niet) had ik de bereidingstijd van 20 minuten al ruim overschreden.
De smaken zaten goed, de porties waren heel erg ruim. Opnieuw een potje overschot om de volgende dag mee te nemen.

De pita pizza’s
De courgettes en tomaten overleefden de week goed. Dat kon niet gezegd worden van de rucola; die had enige reanimatie nodig.
Officieel had ik voor dit recept 2 courgettes nodig. Hoe ik die over 6 opengesneden pitabroodjes moest verdelen was me een raadsel; de courgettes waren goed uit de kluiten gewassen. Ik gebruikte er dus maar 1-tje. Met 100 gram geraspte kaas redden we het dan weer niet. Gelukkig had ik zelf nog geraspte kaas in de koelkast liggen.
De bereidingstijd klopte, de verhoudingen van de ingrediënten niet helemaal.
“Getest: Ekomenu” – wat zijn mijn bevindingen?
Ik heb mijn best gedaan om Ekomenu een objectieve kans te geven nadat ik de proefbox bestelde. Maar helaas… mijn enthousiasme gaat vooral uit naar Irma van de klantendienst en veel minder naar de inhoud van de maaltijdbox.
De verse producten zijn van mindere kwaliteit dan wat ik bij mijn discounter koop. De porties zijn ruim, maar de verhoudingen zitten in onze ogen niet helemaal goed. Nogmaals: misschien levert een reguliere bestelling een andere ervaring op, maar de proefbox wist niet te overtuigen. Jammer.
Heb jij ervaring met Ekomenu? Herken je je in mijn ervaring of helemaal niet? Laat het weten in een reactie hieronder!

Anne
Elke
Anita
Elke
Anita
Pingback: Groenten en fruit beter bewaren - Gewoon E