Getest: alternatieven voor tandpasta

“Getest: alternatieven voor tandpasta” stond al erg lang op mijn lijstje. In feite al sinds ik in oktober 2021 in “Van het kastje aan de muur” blogde:

Voor gezonde tanden: Oral B-tandpasta, waarvan ondertussen zoveel soorten op de markt zijn dat ik het noorden kwijt ben. Maar mijn gevoelige tanden zweren dus bij de blauwe tube. Ik heb al een aantal tandpastatabletten geprobeerd, maar de textuur spreekt me niet aan. Ik heb ook de indruk dat ze mijn tanden minder beschermen. Ooit, misschien.

Een jaar later noteerde ik in “Van het kastje aan de muur – bis“:

Smyle Tooth Tabs met fluoride van Holland & Barret. Vorig jaar schreef ik nog: “Ik heb al een aantal tandpastatabletten geprobeerd, maar de textuur spreekt me niet aan. Ik heb ook de indruk dat ze mijn tanden minder beschermen. Ooit, misschien.” En ik blijf dus proberen. Het is nog iets te vroeg om me uit te spreken over deze tabletten, maar so far so good. (Het flesje kan trouwens hervuld worden.)

Ja, ik ben super tevreden van mijn tandpasta, maar de tube waarin hij verpakt zit, is een probleem. Die is gemaakt van een combinatie van plastiek en aluminium en kan daardoor niet gerecycleerd worden. En dat vind ik, wel, stom. Ik had natuurlijk gewoon een ander merk tandpasta kunnen zoeken, maar dat is bloggewijze weinig interessant. Voor “Getest: alternatieven voor tandpasta” pakte ik het anders aan.

Eerst nog even dit: to fluoride or not to fluoride

Tijdens mijn zoektocht ontdekte ik al snel dat de wereld van de tandverzorging in 2 kampen is verdeeld: enerzijds “to fluoride” omdat fluoride het gebit beschermt en anderzijds “not to fluoride” omdat fluoride giftig is.

Fluoride is een natuurlijk mineraal dat overal in de aardkorst en in de natuur te vinden is. Bepaald eten en water bevatten fluoride. Fluoride helpt bij het verharden van het tandglazuur van het melkgebit en volwassen tanden voor ze doorkomen en nadat ze zijn doorgekomen. Dat klinkt alvast goed.

Maar er is ook zoiets als “teveel van het goede”. Fluoride ontstaat namelijk door fluor en een ander element te binden. En laat pure fluor (het gas) nu net giftig zijn en schadelijk voor de gezondheid. Maar geen paniek: in tandpasta zit 1 tot 1,5 milligram fluoride per gram tandpasta. En fluoride is pas schadelijk als je per kilo lichaamsgewicht drie tot vijf gram tandpasta zou inslikken.

To fluoride or not to fluoride? Nadat ik me een paar uur had ingelezen in de materie vond ik het plots niet meer zo’n wereldzaak dat veel alternatieve tandproducten geen fluoride bevatten. Ook bedacht ik dat het misschien wijs was/is regelmatig te switchen tussen verschillende producten én geen volledige lijn tandpasta op mijn borstel te smeren wanneer ik een product met fluoride gebruik.

Getest: alternatieven voor tandpasta

Ik haalde 5 alternatieven in huis en testte ze uitvoerig. Elk product werd een week lang exclusief gebruikt (en in sommige gevallen waren dat heel erg lange weken) en daarna wisselde per poetsmoment.

Per product vermeld ik:

 • de naam
 • waar ik het kocht (en de prijs)
 • de ingrediënten (niet dat ik daar iets van snap, maar jij misschien wel – copy/paste van de info die ik online vond)
 • het gebruiksgemak
 • iets over de smaak
 • iets over de sensatie
 • mijn conclusie
Gestest: alternatieven voor tandpasta - Smyle tabs

Als 1e getest: Smyle Tooth Tabs

Product: Smyle Tooth Tabs met fluoride

Gekocht bij: Holland & Barret

Wat: 65 tandpastatabs in een glazen flesje en dit voor 5,99 EUR. Papieren refill-verpakkingen zijn verkrijgbaar.

Ingrediënten: Sorbitol, Calciumcarbonaat, Gist, Hydroxyapatiet, Acacia Senegal Gum Extract, Sodium Lauroyl Sarcosinate, Hydrated Silica, Mentha Arvensis Leaf Oil, Natriummonofluorofosfaat (1450 ppm), Magnesiumstearaat (palmolievrij), Limoneen, Mentha Viridis Leaf Oil, Stevioside, Menthol, Mentha Piperita-olie, Linalool.

Hoe gebruiken: tabletje in je mond stoppen, een paar keer kauwen zodat het verpulvert en daarna begin je te poetsen.

Gebruiksgemak: groot

Smaak: munt zoals ik hem graag heb

Sensatie: ’s ochtends, wanneer ik nog een droge mond heb, vind ik die tabs verschrikkelijk. ’s Avonds daarentegen is dat probleem onbestaande.

Conclusie: mag blijven en zelfs gaan voor verlengingen.

Als 2e getest: Boom! Toothpaste tabs

Product: Boom! Toothpaste tabs

Gekocht bij: Lush

Wat: 50 gram tandpastatabs in een plastieken potje en dit voor 12 EUR. De vermelding “pittige cola-explosie” trok me over de streep. En ook wel: “Gunpowder thee en chili zorgen voor een lekkere colasmaak en een explosie aan frisheid. Houtskool en natrium bicarbonaat verwijderen aanslag.”

Ingrediënten: Dicalcium Fosfaat Anhydrous, Natrium Bicarbonaat, Geactiveerde Houtskool, Wijnsteenzuur (Potassium bitartrate), Lauroyl Sarcosine, Sorbitol, Kaoline, Fijn Zeezout (Maris sal), Smaakstof, Perzische Limoenolie (Citrus aurantifolia), Anijsolie (Illicium Verum), Zwarte Peperolie (Piper nigrum), Benzoëhars (Styrax tonkinensis pierre), Gunpowder Theepoeder (Camellia sinensis), Biologische Gemalen Chili (Capsicum frutescens), Natrium Saccharine, Citral, Limonene

Hoe gebruiken: tabletje in je mond stoppen, een paar keer kauwen zodat het verpulvert en daarna begin je te poetsen.

Gebruiksgemak: groot

Smaak: minder cola dan verwacht, zeker nadat ik echt wel cola rook bij het openen van de verpakking. Beetje pittig, niet slecht.

Sensatie: hetzelfde probleem als met de vorige tabs, al krijg ik ze sneller stukgebeten. Het zijn zwarte tabs en dat geeft (makkelijk te verwijderen) zwarte vlekken in je lavabo. De eerste keer was dat even schrikken.

Conclusie: ook deze mag blijven, maar ondertussen kijk ik graag uit naar een minder dure variant.

Als 3e getest: Soother – Toothpaste jelly

Product: Soother – Toothpaste jelly

Gekocht bij: Lush

Wat: 65 gram jelly in een plastieken potje en dit voor 11 EUR. “Kunnen je tanden en tandvlees wel wat liefde en aandacht gebruiken? Ga voor een zachte reiniging en kalmeer gevoelig tandvlees met amandel, kruidnagel en anijs.”

Ingrediënten: Fair Trade Biologische Kruidnagelinfusie (Eugenia caryophyllus), Sorbitol, Glycerine, Silica, Sodium Methyl Cocoyl Taurate, Xylitol, Calcium Carbonaat; Magnesium Stearaat, Anijsolie (Illicium Verum), Kruidnagelolie (Eugenia caryophyllus), Etherische Amandelolie (Prunus amygdalus amara), Stevia (Stevia rebaudiana), Agar Agar (Gelidium cartilagineum), Carrageen-extract (Chondrus crispus), Water (Aqua), Cinnamal, Cinnamyl Alcohol, Citral, Coumarine, Eugenol, Limonene, Smaakstof, Kleurstof 15510

Hoe gebruiken: een beetje jelly opscheppen met een droge tandenborstel, de borstel natmaken en beginnen poetsen.

Gebruiksgemak: dat opscheppen is een beetje een gedoe en ik heb altijd meer jelly op mijn borstel dan de bedoeling is.

Smaak: WTF? Kerstmis in je mond! (Genoteerd op een druilerige maandagochtend, rond kwart voor 6.)

Sensatie: ik heb nog nooit zo weinig tijd nodig gehad om ergens fan van te worden.

Conclusie: deze zou ik met plezier in 1 keer opgebruiken. Maar gezien de prijs kan ik er precies toch maar beter zuinig op zijn. Rantsoeneren dus!

Als 4e getest: Georganics tandzeep pepermunt

Product: Georganics tandzeep pepermunt

Gekocht bij: Kudzu

Wat: een solide blok tandpasta met pepermuntsmaak van 60 ml, verpakt in een kartonnen koker. Voor 8,95 EUR kan je een half jaar 2 keer per dag je tanden poetsen.

Ingrediënten: cocos nucifera oil, aqua, olea europaea fruit oil, butyrospermum parkii, theobroma cocoa seed butter, mentha arvensis oil, menthol

Hoe gebruiken: maak je tandenborstel nat, wrijf hem over de stick en poets je tanden.

Gebruiksgemak: groot, al ben ik benieuwd hoe die koker er na 6 maanden uit zal zien

Smaak: tijdens het poetsen valt het nog wel mee, al had ik meer munt verwacht. Maar de nasmaak is niet mijn ding. (En dat is heel erg eufemistisch uitgedrukt.)

Sensatie: iets wateriger dan gewone tandpasta, maar verder ok.

Conclusie: dit is een probleem. Het concept is geweldig, maar ik ga producten mengen om hier iets werkbaars van te maken. Not my cup of tea.

Als 5e getest: Georganics tandpastapoeder pepermunt

Product: Georganics tandzeep pepermunt

Gekocht bij: Kudzu

Wat: 60 ml tandpastapoeder in een glazen potje met aluminium deksel. Kostprijs: 6,95 EUR, geen vermelding hoe lang je met het product doet.

Ingrediënten: sodium bicarbonate, calcium carbonate, diatomaceous earth, magnesium carbonate, dicalcium phosphate, tartaric acid, mentha piperita oil, tocopherol, limonene

Hoe gebruiken: volgens de website van Kudzu dop ik mijn tandenborstel in het potje en kan ik “zo beginnen poetsen”.

Ja. Maar. Ik kan toch geen natte tandenborstel in dat ding steken? Dan heb ik veel te veel poeder. Of eerst doppen en dan voorzichtig nat maken? Doppen en droog in mijn mond steken, om dan hetzelfde te ervaren als bij de tandpasta tabs? Hoeveel poeder moet ik trouwens op mijn borstel leggen? En wat als ik – god beware – het potje laat vallen of omstoot en al dat poeder tegen de vlakte gaat? Stress op maandagochtend, niet normaal.

Gebruiksgemak: ik zocht en vond een klein spateltje en plots werd het leven een pak eenvoudiger. Al sluit het de (zeer grote) kans niet uit dat ik het potje ooit eens tegen de grond keil.

Smaak: aangezien het om dezelfde producent en smaak gaat als de tandzeep begon ik met een klein hartje aan deze test. Maar ik had, op basis van de ingrediëntenlijst alleen al, beter moeten weten. De smaak zit helemaal goed.

Sensatie: ok

Conclusie: deze mag blijven als hij belooft nooit te vallen.

Getest: alternatieven voor tandpasta – de conclusie

Wat een duur, maar leerrijk avontuur! Gelieve me de komende periode GEEN tandpasta cadeau te doen, ik heb nog wel een voorraadje.

Met de gemiddelde tube tandpasta kan je 150 keer poetsen, dat is ongeveer 2.5 maanden. De prijs van die tube zit tussen de 1 EUR en de 5 EUR, wat vergelijken moeilijk maakt. De tandzeep lijkt me budgettair het beste uit de test te komen, maar die kreeg echt de allerlaagste score.

De alternatieve smaken van Lush kon ik wel appreciëren. Ik dacht enkel een fris gepoetst gevoel te kunnen hebben met (peper)munt, maar dat is dus niet het geval.

Tandpastatabs hebben veel voordelen: je moet je geen zorgen maken over de juiste hoeveelheden, kunt een kleine voorraad wegsteken en ze bestaan in verschillende smaken. ’s Ochtends is het nog geen grote liefde, maar we komen er wel.

Gebruik jij tandpasta? Of ben je overgestapt naar een alternatief? Heb je ervaringen met tabs? Super benieuwd naar je feedback!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Inspirerende tekst? Delen maar!

8 reacties

 1. An Vanwesenbeeck

  Beantwoorden

  Ik gebruik tandpasta in een glazen potje van 50 ml van Ben & Annie, verkrijgbaar met- en zonder fluor, geleverd met houten schepje. Wie aan van die zelfmaak-cosmetica doet, kan dat potje nog goed verbruiken trouwens. Gewoon tandpasta zoals we dat kennen, frisse muntsmaak.

  • Beantwoorden

   “Houten schepje” klinkt goed 🙂 Ik ben fan van de deo’s van Ben & Anna. Als ik ooit door mijn voorraad heen ben, bekijk ik die van Ben & Anna!

 2. Anita

  Beantwoorden

  Alweer een goed onderwerp. Zelf heb ik die “blok”tandpasta ook al gebruikt. Na een tijdje is de kartonnen verpakking waardeloos, maar kan je die blok gewoon op een rekje plaatsen en op die manier verder gebruiken. De smaak tijdens het poetsen zelf valt wel mee, maar niet de nasmaak. Gebruik trouwens ook een deo-stick in zo’n kartonnen verpakking. Je moet die stick dan omhoogdrukken. In het begin gaat dit prima totdat de bovenranden beginnen af te sleten. Als de stick bijna op is, valt hij sowieso uit de koker als je hem opdraait om aan te brengen. Heb mij juist een deo-creme aangeschaft, die je met de vinger moet aanbrengen. Het product zit wel in een metalen doosje, maar dit is dan toch nog beter dan plastiek. Thans gebruik ik afwisselend die creme en de Niveau-roller (in glas). Heb de indruk dat, als ik te lang eenzelfde product gebruik, mijn huid geïrriteerd geraakt. Blijkbaar ben ik afgeweken van het onderwerp waarover het initieel ging! Oh ja, heb ook tandpasta-kauwtabletten in een zakje al geprobeerd. Moet zeggen dat ze krijtachtig aanvoelden en ik had de indruk dat mijn tanden niet behoorlijk gepoetst werden.

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *