Getest: air up

Ja mannekes, was me dat efkes een moeilijke bevalling. Maar goed, de titel luidt: Getest: air up, wat dus betekent dat het allemaal goed kwam. Hieronder alles wat je moet weten over de air up.

1. Wat is air up? Air up is ‘s werelds eerste drinksysteem waarmee je proeft door geur. Het systeem werkt met pods en gaat voor 100% smaak en 0% rommel. Air up zag in 2020 het levenslicht in Duitsland en is volop bezig de wereld te veroveren.

2. Pods? Dat zijn plastieken containertjes die je over het rietje van de air pod fles schuift. Wanneer je drinkt, schuif je de pod iets naar boven, zodat de gaatjes in de pod aansluiten bij de gaatjes in het rietje. Op die manier drink je retrosonaal; de geur zorgt voor smaak. Na het drinken schuif je de pod weer omlaag, zodat er niets van de “smaak” verloren gaat. Je kan de fles zowel met plat als met bruisend water gebruiken.

Getest: air up - close up van de drinktuit

3. Smaakjes? Air up biedt veel smaken aan. Van (nep)kola tot ijskoffie, van appel tot lychee-met-roos. Dus zowel voor de klassiekere consument als voor de hippe vogel die een apart smaakje wel kan euh smaken.

4. Eco-claim? Ik lees dingen als “100% smaak, 0% rommel”, “We gebruiken alleen natuurlijke aroma’s die worden gewonnen uit vruchten, planten en kruiden.”, “Ons drinksysteem gebruikt geen weekmakers. Onze fles bestaat uit BPA-vrije Tritan.” en “Met een hervulbare fles en 100% recyclebaar materiaal kun jij milieubewust genieten van air up producten.”.

5. Extra’s? Een ander kleurtje draaglus, liever een oranje mondstuk of behoefte aan een sleeve? Een onderdeel kwijt of kapot? Kijk even rond bij de accessoires! Ook air up richt zich tot een jong, hip en trendy publiek.

6. De website? Felle kleurtjes, hippe mensen en heel veel positieve kritiek van klanten. Hier moét je dus echt wel iets kopen.

4 smaakcombinaties voor je air up fles

7. Wakostda? Ik geef hieronder de prijzen mee op het moment dat ik mijn bestelling plaatste (18/02/2022).

 • Om je op gang te zetten biedt air up startersets aan: 1 fles met 2 of 3 pods. Afhankelijk van de kleur fles en het aantal pods betaal je 34,95 EUR of 39,95 EUR. Vanaf 29,00 EUR vallen de verzendingskosten weg; je zit op dit moment dus al safe.
 • De pods zitten per 3 verpakt en kosten, afhankelijk van de smaak, tussen de 5,95 EUR en 8,95 EUR. Met 3 pods kom je volgens air up aan 15 liter drank en 23 hervullingen. Dat is dan 1 pod met 5 liter en euh 7,6 hervullingen? Enfin, voor 1 liter water kom je op een pod-cost van 0,26 EUR.
 • Een nieuwe draaglus kost 8,95 EUR, een mondstuk 13,95 EUR.

8. Waar start ik? Sowieso met de aankoop van een fles. Vergeet alle drinkflessen die je al in de kast heb staan; het systeem van air up maakt dat je enkel hun flessen kan gebruiken. En bestel meteen ook nog wat smaakjes.

9. Hoe bestel ik? Via de site. Betalen doe je met bancontact of je kredietkaart. Air up werkt niet met PayPal. Air up spreekt zelf van een levertermijn van 4 tot 6 werkdagen. Je wordt tijdens het verzendingsproces op de hoogte gehouden.

Getest: air up - een drinkfles en 2 air pods

10. En? Content? Dé vraag die ik de voorbije weken heel erg vaak kreeg. Het korte antwoord luidt: “mwa, ik weet het zo nog niet”. De lange versie lees je hieronder.

 • Allereerst: het systeem werkt. Je water heeft effectief een smaakje. Ik proefde de pompelmoes minder, maar het was ook weer geen gewoon water. Dus: check, air up doet op dit vlak wat het belooft. (Die eerste slok was écht bizar. Het lukt trouwens ook niet om de pod omhoog te zetten en je brein te overtuigen dat je enkel water drinkt. Been there, tried that.)
 • Dan: de fles. Een stevige fles van 650 ml, die tegen een stootje kan. Ik vind ze goed in de hand liggen, maar hoorde al van mama’s dat ze minder geschikt is voor een kinderhand. De dop is groot en je moet er echt op letten hem goed dicht te draaien, want anders lekt je water uit de fles. Ik ben flessen met een sportdop of klik-dop gewoon en dit is toch wel even wennen. Op het werk of thuis laat ik de dop er af en slingert dat ding overal rond.
 • De pod en het rietje. Als de pod omlaag staat, drink je enkel water. Zet je de pod omhoog, dan komt er smaak bij. En dan duikt weer mijn geweldige nonchalance op. De ene keer vergeet ik de pod omhoog te trekken (wat er voor zorgt dat ik schijnbaar langer kan doen met 1 pod), de andere keer vergeet ik hem omlaag te doen (en blijft de geur/smaak zich verspreiden). Het is even wennen om te drinken met een rietje en dat extra beetje lucht is niet helemaal mijn ding. Maar niet onoverkomelijk.
 • Je kan pods trouwens afwisselen. Je steekt de ene pod dan in een luchtdicht doosje en duwt de andere op het rietje. Een externe boekhouding bijhouden is niet nodig; je merkt zelf wanneer de smaak verdwijnt. (Voor de mama’s en de papa’s. Ik heb nagevraagd hoe anderen dat doen. De ene ouder wisselt om de week, de andere doet elke ochtend het eerste slokje zelf om te proeven hoeveel smaak er nog is, een andere geeft een extra pod mee in de boekentas. Ik las veel trial and error.)
 • Goed gelachen met het antwoord op de vraag waarom je niet gewoon fruit in je water kan doen. Quote: “Met een citroen gaat het nog wel, maar met frambozen, bijvoorbeeld, is het al snel een zooitje in je fles of keuken.” Als het met frambozen al een zooitje wordt, wil ik zelfs niet aan een pastasaus beginnen! 😉
 • Terug naar de eco-claim. Als ik Google mag geloven is BPA-vrije Tritan helemaal in orde. Maar ook hier bots ik weer op “100% recyclebaar materiaal”. De pods zijn van plastiek. Ze zitten individueel in een plastieken houdertje en per 3 houdertjes in een plastieken zakje. Zoals ik al bij de Waterdrop schreef: “Plastiek kan niet tot eenzelfde product worden gerecycleerd; de kwaliteit gaat namelijk achteruit. Ooit stopt het. Het is een beter idee om te reduceren en te hergebruiken en dan pas aan recyclage te denken.”
 • Aanrader voor kinderen? Twijfelgeval. Je moet goed opletten bij het vastdraaien van de dop (en zelfs dan is het een keertje misgelopen, of wat dacht je?). Ik zou sowieso voor een reserve-dop zorgen, want die speel je volgens mij gemakkelijk kwijt. Vooral op meerdaagse uitstappen kan dat een probleem zijn. Enkele ouders gaven aan dat de fles groot is voor kinderhanden.

Conclusie: Het is geen grote liefde, maar toch wel een beetje. Ik geef mezelf nog enkele pods de tijd om tot een definitief oordeel te komen. En ondertussen ga ik op zoek naar de Lekker Fris-builtjes van Pickwick, want die zijn industrieel composteerbaar. Stay tuned!

Inspirerende tekst? Delen maar!

4 reacties

 1. Pingback: Ik ga werken en ik neem mee… – Gewoon E

 2. Pingback: Getest: Waterdrop - Gewoon E

 3. Pingback: Grip op de middagdip - Gewoon E

 4. Pingback: Getest: cold brew tea - Gewoon E

Reactie achterlaten