Géén “10 sustainable gifts”-lijstje

De feestdagen komen er aan. Een tijd vol stress over cadeautjes, outfits, gastenlijsten (of misschien ook niet – ik heb geen glazen bol!) en menu’s? Of een periode waarin lijstjes volledig tot hun recht komen? De waarheid ligt vermoedelijk ergens in het midden…

Vandaag wil ik het graag hebben over cadeautjes. Zoals de titel al aangeeft wordt dit géén “10 sustainable gifts”-lijstje. Wil je duurzaam en ecologisch handelen; doe gerust! Maar ik wil je vandaag vooral van je stress verlossen en wat inspiratie geven.

Allereerst: verlanglijstjes zijn geweldig. Vraag dus gerust of iemand een lijstje heeft. En hang er meteen een aantal spelregels aan vast:

  • Vraag de toekomstige ontvanger van je cadeau om zo goed mogelijk te omschrijven wat zij/hij bedoelt. Merk, kleur, maat,… Dat soort dingen. Het voorkomt dat jij uren zoekt naar een uitvoering waarmee de andere partij toch niet zo gelukkig is.
  • Ben jij de enige die een cadeautje moet kopen voor de toekomstige ontvanger? Dan spreek je af dat zij/hij tot het moment waarop het cadeau wordt overhandigd zelf niets van de lijst koopt. Je zal daar maar staan met een item dat ondertussen al zelf is aangekocht. (Het lijkt een logische, maar als mensen écht iets willen hebben, is geduld soms ver te zoeken.)
  • Gaat het verlanglijstje naar meerdere personen? Vraag dan of de toekomstige ontvanger het online zet en deelt met iedereen die voor haar/hem gaat shoppen. Lees mijn blog over Google Keep als je wilt weten hoe je dat het beste aanpakt. Iedereen die toegang heeft tot de lijst kan nu aanduiden wat zij/hij cadeau wil doen. Spreek duidelijk af dat iedereen een item markeert voor er wordt aangekocht en dat de eigenaar van het lijstje dat stukje van Google Keep tijdelijk negeert.
Géén "10 sustainable gifts"-lijstje: cadeaulabels

Geen lijstje? Geen probleem! Wel even de denkspieren aan het werk zetten.

  • Wat zijn de hobby’s van de persoon voor wie je iets koopt?
  • Waar liggen de interesses van deze persoon?
  • Zijn er in haar/zijn leven (grote) veranderingen op til?
  • Welke kledingstijl heeft zij/hij?
  • Is het iemand die grappige cadeautjes apprecieert? Of toch eerder iets serieus?

Eens je dat allemaal in kaart hebt gebracht (en dat moet écht geen uren duren), denk je na over jezelf.

  • Welk budget kan en wil je besteden?
  • Hoeveel tijd kan en wil je investeren in het kopen of uitvoeren van het cadeau?
  • Over welke vaardigheden beschik jij?
  • Heb je hulpbronnen? Iemand die mee wil nadenken, mee wil winkelen, mee wil wat-dan-ook-en?
Een tekst met "2021... loading... 2022"

Tijd om een aantal dingen te matchen!

Toen ik op mijn vorige werk vertrok gaf ik de 2 andere dames van mijn dienst een zelfgemaakt omslagdoek. Want dat waren (en zijn nog steeds) enorme koukleumen. En ik kan haken, had tijd en wist dat ze iets zelfgemaakt zouden appreciëren.

Een cadeau kopen voor een thee-liefhebber? Wij hebben een theewinkel in de buurt! Lekker én lokaal. Een bezoekje aan hun website leert me dat ze degustatiemomenten houden. Ook een high tea is mogelijk. Hmmm, misschien dan dit keer geen materieel cadeau, maar wel een “belevenis“? Samen? Of een bon voor de ontvanger + iemand naar keuze?

Ik kreeg vorig jaar een pot zelfgemaakte granola cadeau van een collega. En gelukkig ook het recept. Want de granola is al lang op, maar de pot doet nog steeds dienst.

Je kan mensen ook een abonnement cadeau doen. Op een krant of tijdschrift, een streamingdienst, wijn, kunst, bloemen,… Tegenwoordig bestaan er heel veel formules. Wel even opletten: zorg dat het abonnement na een bepaalde tijd vanzelf stopt of gemakkelijk opzegbaar is.

Samen op stap? Wat dacht je van tickets voor een voorstelling? Maar het kan ook met een kleiner budget. Wandelschoenen aan, lunchpakket en samen op verkenning. Maak tijdens je tocht een paar leuke foto’s als aandenken.

Ja maar… Dat staat zo lullig. Zeggen dat je geen pakje hebt, maar dat je wel samen op stap wilt? Of dat je een keertje voor de andere persoon komt koken? Of dat je handwerklessen wilt geven? Dat gaat toch niet, dat past toch niet, dat kan toch niet? Chill! Maak zelf een cadeaubon. Stukje papier, beetje tekst, klaar is kees. Wil je een professionelere look? Probeer dan Canva eens uit. Of roep hulp in van een bevriend blogger 😉

Een voorbeeld van een cadeaubon.

Met cadeauboxen is er trouwens ook niets mis, he. Ook daar is de boodschap dat je de ontvanger in gedachten moet houden. Met een paar flesjes gin en wat bijpassende botanicals doe je mij helemaal geen plezier, maar Henk zal dat wel appreciëren. (Ik ken het woord “botanicals” dankzij Henk. Kleine shout-out dus.) Geen idee hoe hij zich voelt bij een setje van Rituals, maar bij mij is dat zeker welkom. Opnieuw: ken je ontvanger.

Ken je de ontvanger van je pakje niet? Kan die alle mogelijke leeftijden en geslachten hebben? Dan zitten we bij de gevorderden. Voeding is tegenwoordig geen evidentie meer, maar iedereen moet vroeg of laat drinken. Wat dacht je van een waterfles? Of een mok, al dan niet om mee te nemen? Een scheurkalender met cartoons? Een zelfgemaakte kalender? Een plantbare kalender? En spelletje dat niet lang duurt? Een bon voor een vaardigheid die jij wil delen? (De ideeën bleven komen terwijl ik ze typte. Zo moeilijk is het dus niet. Je creatieve voelsprieten iets verder uitsteken en je komt er wel!)

Nog steeds stress? Doe jezelf dan nu een half uurtje frisse lucht en een portie deo cadeau. Misschien ook nog een tasje thee. En dan komt alles goed. Ik wens iedereen een fijne adventsperiode en alle studenten veel succes tijdens de examens!

[Deze blogpost kreeg een update op 10/11/2022.]

Inspirerende tekst? Delen maar!

5 reacties

  1. Anita

    Die zelfgemaakte omslagdoek zie ik wel zitten aangezien ik ook bij de groep “koukleumen” hoor.
    Anderzijds zou een ontbijtmand van de Broodjesbrigade ook wel tof zijn en dan liefst op 31 december. Graag niet te vroeg, want die dag wordt opa 77. Lijkt me een goed begin van zijn speciale dag.
    Misschien een tip …

  2. Pingback: "Schrijf het op een briefje." - Gewoon E

Reactie achterlaten