Of ik, gezien mijn dagelijkse afspraak met de yoga mat, ook ervaringen heb met face yoga? Dat was de vraag die iemand me eind 2022 stelde. Omdat “nee” weinig stof tot bloggen oplevert, dompelde ik me 30 dagen onder in een onbekende wereld.
Deze blog begint met een bekentenis. Ik help namelijk al een tijd om een wijdverspreide misvatting in stand te houden. In de Westerse wereld denken we bij het horen van het woord “yoga” spontaan aan slangenmensen en ingewikkelde poses. Het is correcter deze als “asana” te benoemen; de houdingen die 1 stap van het 8-voudige pad van yoga vormen. Er zijn er dus nog 7 andere en allemaal tezamen zorgen ze voor een eenheid van lichaam, geest en ziel.
Face yoga, facial yoga of gezichtsgymnastiek zijn actieve en passieve gezichtsoefeningen met als doel je huid jong en vitaal te houden. Een combinatie van gekke bekken trekken en de huid masseren/stimuleren dus, in een poging de veroudering tegen te gaan.
Toen ik dat las, verscheen er een diepe frons op mijn gezicht. De insteek van face yoga leek me toch net iets anders dan de harmonie die het 8-voudige pad beschrijft. Maar misschien had ik het mis?

Internet leerde me dat er 2 leading ladies zijn op gebied van face yoga: de Japanse Fumiko Takatsu (Face Yoga Method) en de Amerikaanse Danielle Collins (Face Yoga Expert). De dames raden aan om 3 keer per week gedurende 15 minuten per keer de door hen voorgeschreven oefeningen uit te voeren. Het mag ook elke dag, meerdere keren per dag of langer dan 15 minuten. Het voordeel van face yoga is dat je het overal en op elk tijdstip kunt uitvoeren. Ook als je in de file staat of op het toilet zit. (Al is dat misschien niet zo hygiรซnisch.) Na een paar lessen zou je al verbeteringen (kunnen) zien en na enkele maanden heb je vaak een optische facelift te pakken. 30 dagen gezichtsgymnastiek zou dus wel eens te kort kunnen zijn om spectaculaire veranderingen mee te maken.
Fumiko Takatsu wordt trouwens gezien als de grondlegger van face yoga. Na een auto-ongeluk was de linkerhelft van haar gezicht beschadigd en raakte het uit balans. Met oefeningen probeerde ze de spieren van die kant te trainen, zodat haar gezicht weer symmetrisch zou worden. Op basis van die ervaringen ontwikkelde ze in 2006 de Face Yoga Method. Kijk, zo win je mijn sympathie dus weer een beetje terug. Want eerlijk gezegd raakte ik die al snel kwijt nadat ik een paar uur op YouTube sleet en ook nog eens lid werd van een aantal Facebook-groepen.

“Deze foto nam ik vanochtend. Ik ben 35 en zie er verschrikkelijk uit. Al die lijnen in mijn gezicht! Ik ben totaal radeloos. Zo kan ik niet verder leven.” Gevolgd door een selfie, genomen in de badkamer met de slechtst mogelijke belichting ooit.
“Ik ben 64 en doe maar een paar keer per week face yoga. Maar wat een resultaat! Zie ik er niet stralend uit? Foto zonder make up, enkel lipgloss en wat foundation.” Gevolgd door een selfie, mรฉt zonnebril, onder gedempt licht.
En zo gaat het maar verder.
Personen type 1 krijgen van andere groepsleden standaard als reactie:
- “Nee hoor, je ziet er goed uit.”
- “Zit je nu te vissen naar complimentjes?”
- “Ik had dat ook en doe nu dagelijks die-en-die-oefening. Moet jij ook doen.”
- “Heb je al eens voedingssupplementen geprobeerd?”
- “Je moet meer water drinken.”
Somde ik eerder al eens niet op waarom ik Facebook zo geweldig vind? ๐
Mensen type 1 krijgen van de leading lady standaard als reactie:
- “Ik kan je helpen. Ben je al ingeschreven voor mijn bootkamp?”
- “Ik verkoop trouwens ook massagerollers.”
- “En vochtinbrengende crรจme.”
- “Je kunt ook een abonnement nemen op mijn voedingssupplementen.”
Personen type 2 ontvangen van andere groepsleden standaard als reactie:
- “Mijn god hoe doe je dat toch. Ik oefen al jร ren, maar ik blijf er slecht uitzien.”
- “Oh, wat ben ik jaloers op je.”
- “Welke voedingssupplementen neem je?”
Mensen type 2 krijgen van de leading lady standaard als reactie:
- “Wat ben je goed bezig! Ben je al ingeschreven voor mijn masterclass/teacher training course?”
- “Gebruikt je mijn supplementen al? Want daarmee haal je een nog beter resultaat.”
(99% van de groepsleden lijkt zich als vrouw te identificeren. Geen idee of dat betekent dat face yoga een vrouwelijke aangelegenheid is of eerder wijst op het feit dat vrouwen actiever zijn op Facebook.)

Exit Facebook, terug naar de filmpjes op YouTube. Ook daar word ik gebombardeerd met reclame voor eigen producten en diensten, maar tussen de bedrijven door is er ook effectief ruimte voor oefeningen.
De 1e dag vergeet ik mijn gezicht op voorhand in te smeren. Op dag 2 smeer ik dan weer teveel crรจme. Geen idee waar het dag 3 mis liep, maar die dag vergat ik mijn oefeningen te doen. Maar de volgende dag…
Ik stond op met hoofdpijn. Zo’n zeurend gevoel waarvan je weet dat het doorheen de dag enkel erger zal worden. Maar toch deed ik plichtsbewust mijn oefeningen. En ziedaar… Het moment waarop ik de lijntjes op mijn voorhoofd strak probeerde te drukken voelde ik hoeveel spanning er tussen mijn ogen zat. En toen ik even later mijn wangen masseerde, kreunden mijn kaakbeenderen van genot. Nadat ik op de yoga mat had gestaan, was de hoofdpijn helemaal weg. Beat that, Dafalgan!

Even terug naar de bedoeling van face yoga. Huidveroudering op een natuurlijke manier tegengaan. Het woord “yotox” valt meer dan eens. Gezichtsveroudering wordt veroorzaakt door verschillende factoren, zoals veroudering van de huid (waardoor de elasticiteit verdwijnt) en de veroudering die onderhuids plaatsvindt door verlies van bot-, vet- en spiermassa. Door te trainen kweek je nieuwe spiermassa, waardoor het verlies aan volume kan worden tegengegaan en de huid strakker wordt.
Maar, zo las ik in een artikel van Beauty-Review uit 2018:
Natuurlijk zal je huid er strakker uitzien als deze niet als een ingevallen omhulsel om je gezicht hangt. Maar verlies van huidelasticiteit wordt veroorzaakt door een vermindering op het aantal bloedvaten, collageenvezels, elastinevezels, bindweefsel en (actieve) zweet- en talgklieren. En dit is toch vooral een kwestie van ouder worden, waar je geen invloed op uit kunt oefenen door je gezichtsspieren te trainen. Daarnaast vraag ik mij af, of het met spieroefeningen mogelijk is om het verlies aan zowel spier-, vet- als botmassa te kunnen compenseren. Lijkt mij dat hier ontzettend veel oefeningen voor nodig zijn, die meer van je zullen vergen dan het enkele minuten per dag gekke bekken trekken. …/… Hier zijn wel een aantal onderzoeken naar gedaan, en allemaal hadden ze als conclusie dat gezichtsyoga een positief effect op gezichtsverjonging zou hebben.
Afhankelijk van de site die je bezoekt is er wel/geen/weinig onderzoek gedaan naar de effectiviteit van gezichtsgymnastiek en heeft dat wel/niet/amper aangetoond dat er aanwijsbare veranderingen zijn na x-aantal tijd. Als leek vermoed ik dat ook hier gezonde voeding, voldoende water drinken, genoeg slapen en bewegen, weinig stress รฉn aanleg factoren zijn die niet over het hoofd mogen worden gezien.
Is face yoga een blijver? Nope. Face yoga has left the building. Ik ben tรฉ weinig bezig met lijntjes en rimpels om er warm voor te lopen. Maar! Aangezien je op Google altijd veel meer vindt dan waar je naar op zoek was, ontdekte ik TMJ-dysfuncties. TMJ is de afkorting van “temporalmandibular joint” en gaat over het gewricht tussen het slaapbeen en de onderkaak.

Ik herhaal even wat ik hierboven schreef: “En toen ik even later mijn wangen masseerde, kreunden mijn kaakbeenderen van genot.”. Niet dat ik beweer een TMJ-dysfunctie te hebben, maar ik weet dat spanning graag in mijn wangen, nek en rug kruipt. Die laatste 2 heb ik min of meer onder controle met mijn dagelijkse oefeningen. De oefeningen voor TMJ-dysfuncties zouden wel eens kunnen helpen wanneer ik mijn tanden ergens op heb stukgebeten of ik op mijn tandvlees loop. Terug naar Facebook en YouTube dus. Maar dat verhaal is voor een andere keer!
Hoe ga jij om met huidveroudering? Smeren of negeren? Laat het weten in een reactie hieronder!
De foto’s bij deze blog werden genomen op de Anton Corbijn Expo Ikonen in de Handelsbeurs in Antwerpen. De expo loopt tot 16/04/2023.

Nina
Anita
Elke
Pingback: Snoozen - Gewoon E
Pingback: Montessori speelgoed - Gewoon E