Een blik op 2023

Naar goede gewoonte vroeg ik de lezers van mijn nieuwsbrief begin december om hun thematische verlanglijstje voor 2023 door te sturen. Het idee was om met Kerst 5 kaartjes uit de pot te trekken en het lot te laten bepalen welke onderwerpen dit jaar zeker aan bod komen. Maar omdat de pot propvol leuke ideeën zat, werden het er 10. Welke 10? Werp hieronder mee een blik op 2023!

(Op zoek naar een logische volgorde? Chronologisch; het briefje dat eerst werd getrokken, staat bovenaan.)

Een blik op 2023: lampen, waarvan er 1 brandt.

Leesjaar 2022

Hoeveel boeken las ik in 2022? Lees ik vooral fictie of non-fictie? Heb ik de e-reader ondertussen omarmd? Hoe zit het met luisterboeken? Veel vragen ineens, maar het leuke nieuws is dat je daar volgende week al een antwoord op krijgt. Deze blog stond namelijk al ingepland.

Face yoga

Je weet dat ik dagelijks op de yoga mat zit of sta. Maar doe ik ook aan gezichtsyoga? Tot vorige week had ik “nee” geantwoord, maar dat levert weinig stof tot bloggen op. En dus ga ik 30 dagen lang op verkenning in de wereld van de face yoga. Hierover kan je in februari een blog verwachten.

Smartie

Nope. Niet de chocoladepastilles van Nestlé. Wel een manier om doelstellingen te formuleren. Ze zaten al eens vaag in een blog verwerkt, maar deze keer noem ik een kat een kat en wordt het een blog vol moeilijke woorden en wetenschappelijke taal. Nah!

Onmisbare apps op mijn smartphone

Een streepje tech op de blog. Graag! De vraag was eigenlijk: “Je smartphone crasht of gaat stuk en je moet opnieuw beginnen. Welke apps staan als eerste terug op je toestel?”. Het korte antwoord luidt: “Ik installeer een back-up en laat de technologie zijn werk doen.”, maar ik vermoed dat de vraag eerder doelde op welke apps ik vaak gebruik en waarom.

Moet een mens wel productief zijn?

Eerlijk… Dit is een samenraapsel van een aantal briefjes waarin mensen zich afvroegen of we niet te ver gaan met al die productiviteitsregels en -apps. Een terechte bedenking. Ik ben zelf eerder fan van energie management dan van time management. Maar laten we eens kijken wat de experten te vertellen hebben.

Is ecologie enkel voor mensen met geld?

Een vraag die ik op 2 manieren kan interpreteren.

 1. Kan je enkel ecologisch leven als je er geld tegenaan gooit?
 2. Moet je ook nog eens wakker liggen van ecologisch leven als je sowieso al moeite hebt om rond te komen? Met andere woorden: is het een “luxeprobleem” om ecologisch te willen leven?

Ik heb bewust geen extra info gevraagd aan de persoon die de vraag instuurde, dus ik kan nog alle kanten uit met deze blog.

Montessori gericht speelgoed voor kleuters…

“Wat is jouw ervaring?” Euh, die is niet-bestaande. En aangezien ik geen kleuter meer in huis heb, had ik echt gehoopt dat dit thema de finish niet zou halen. Niet dus…

Deze vraagt veel leeswerk en wat speuren, maar ik heb wel zin in een uitdaging!

De collega’s

Wat maakt een goede collega een goede collega? Wat maakt dat een collega soms meer is dan een standaard collega? Moet je dezelfde sterktes hebben of elkaar net aanvullen? Is er een verschil tussen rechtstreekse collega’s en collega’s van een andere afdeling? Kan en mag je vriendschappen sluiten met collega’s en/of leidinggevenden?

En zo ging het briefje nog wel even door. Enfin, ik heb daar zelf wel een paar gedachten over, maar ik hoop dat de literatuur me helpt om die duidelijk te verwoorden.

A day in the life

“Neem ons nog eens een dagje mee!”, schreef iemand. Ja, fijn voorstel. Komt in orde!

Mijn ochtendroutine

Wie tussen de regels door kan lezen, weet eigenlijk wel wat ik ’s ochtends allemaal uitspook nadat ik om 5.30 uur van onder mijn dons ben gekropen. Maar ik kan dat natuurlijk ook gewoon in een lijstje of blogpost gieten.

Een blik op 2023: de pot met ideeën.

Dit was hem dan… Een blik op 2023. Maar… Spoiler alert… Je zal in 2023 nog blogs lezen waarvan je je afvraagt of jij de inspiratie leverde. De kans is groot dat dat ook werkelijk zo is. Ik leef namelijk niet op een eilandje en kan erg geïnspireerd raken door een toffe babbel of een leuke activiteit.

Over activiteiten gesproken… Een blik op 2023 zou niet volledig zijn zonder een loodjeslijst voor 2023!

 1. Tegen eind 2023 wil ik een paar sokken gebreid of gehaakt hebben. Ik ben vorige week eindelijk aan dit project begonnen en na 7 keer opnieuw beginnen denk ik dat er schot in de zaak zit. Maar of die hiel gaat lukken? En die 2e sok?
 2. In 2023 ga ik absoluut zeker eens naar de Verbeke Foundation en/of Pairi Daiza. Beiden staan al jaren op de planning, maar nu trek ik er echt tijd voor uit!
 3. In het voorjaar van 2023 komt die elektrische fiets er. Ik heb zowaar al een paar fietsbeurzen in mijn agenda staan! Vreemd hoe hard een mens op een jaar tijd kan veranderen…
 4. Wandelpad Ree (Kalmthoutse heide – 24 kilometer) staat ook op de lijst. Weliswaar op voorwaarde dat mijn fysieke gezondheid het moet aankunnen en ik niet nog weken moet “nagenieten”. Eentje onder voorbehoud dus.
 5. In het najaar van 2023 wil ik een schrijfworkshop voor volwassenen organiseren. Heel erg vage plannen, maar je komt er op tijd en stond alles over te weten.
 6. Al veel concreter: de 3 wandelingen die ik in januari, februari en maart organiseer.
 7. Niet van willen, maar wel van moeten: de zolder wordt in 2023 opgeruimd.
Typende handen, werkend op een laptop.

Wie zich afvraagt hoe het met de loodjeslijst voor het najaar is afgelopen:

 1. Er werden eind 2022 sjaals en mutsen gehaakt dat het een lieve lust was. Missie geslaagd.
 2. Mijn leeslijst is ondertussen publiekelijk beschikbaar. Missie geslaagd.
 3. De keukenkasten werden opnieuw ingericht. Missie geslaagd.
 4. Het speelgoed en de zolder werden niet opgeruimd. Maar in 2023 hopelijk wel.
 5. De stiltewandeling/dauwtocht was een succes. De andere wandeling was op een ongelukkig moment ingepland en werd een wandeling in kleine kring. Missie deels geslaagd.
 6. Vanaf 18 januari vind je me 10 weken lang in VC De Schelde voor de kinderworkshop Lettermonsters. En daarvoor schreef ik een geweldige cursus! Missie geslaagd.

Wat zijn jou plannen voor 2023? Grote projecten? Kleine stapjes? Laat het hieronder zeker weten, zodat we elkaar kunnen aanmoedigen!

Inspirerende tekst? Delen maar!

6 reacties

 1. Nina

  Beantwoorden

  Dat zien er leuke onderwerpen uit! Heel benieuwd naar de face yoga. Helpt dat ook om gespannen kaken op te lossen?

 2. Dany Scheyvaerts

  Beantwoorden

  Toch al even iets over collega’s: tuurlijk mag je daar vriendschappen mee aangaan, anders had ik Elke ondertussen al enkele jaren niet meer gelezen / gezien. 😊

 3. Anne

  Beantwoorden

  Benieuwd naar die over ecologie. Ik heb daar natuurlijk zelf een mening over. Je hebt de geitewolle ecologen en de hipster ecologen. De ene zal zelf meer maken en dichter bij de natuur staan, de andere gooit er meer geld tegenaan. Denk ik. Wat denk jij?

 4. Pingback: Mijn ochtendroutine - Gewoon E

 5. Pingback: Eentje over ecologie en technologie - Gewoon E

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *